CVČ je pripravené! Tábor 19. júna začína! Rozhovor s riaditeľkou Anitou Tóth o tom, ako prebiehali prípravy a na čo všetko sa treba tešiť

Odkiaľ čerpáte nápady a námety, ktoré sú z roka na rok kreatívnejšie a lákavejšie?

To je jedna z najťažších úloh. Vymyslieť, zadefinovať ktorým smerom sa chceme uberať. Ale celý rok chodíme s otvorenými očami, sledujeme dianie nielen u nás, ale aj vo svete a vždy sa na všetko pozeráme detskými očami. Tak napríklad vznikol Týždeň zmeškaných sviatkov, na ktorý sa už veľmi tešíme. Všetko, čo sme zmeškali kvôli epidémii, dobehneme. Bude Halloween, Mikuláš, Vianoce…

Ako vlastne funguje príprava letného tábora? Kto každý sa na príprave tohtoročného letného tábora podieľal?

Prvý krok je určite zadefinovanie tematiky. Premýšľame nonstop. Potom, keď máme zadefinovanú tematiku, musíme vyplniť každý deň tak, aby bol iný, ale zároveň aby sa hodil k tematike ktorú sme vybrali. Kreatívne pohybové hry, šport, remeslá, striedajú vedomostné úlohy, hry, aby sme deťom odovzdali aj niečo, čo neskôr využijú možno aj v škole. Podarilo sa nám takmer na sto percent vymyslieť program bez techniky. Takže bez počítačov, bez mobilov, ale nudiť sa deti nebudú. Toto je teda naša úloha, pedagógov. Vymyslieť, naplánovať. Potom nastupuje náš kolega Attila Lovász, ktorý sa realizuje pri príprave pomôcok. Má naozaj zlaté ruky a takmer všetky pomôcky si vyrábame sami. Veľmi nás teší, že opäť prijal pozvanie aj primátor mesta Peter Petrikán, ktorý bude v tábore ako dobrovoľný pedagóg. Tento rok sa nám tábor rozšíri aj o ďalšieho dobrovoľníka, Patrika Babiaka. 

Skomplikovali Vám obmedzenia organizáciu? Akú máte skúsenosť? Sú opatrenia prehľadné, dá sa medzi nimi s prehľadom manévrovať, alebo sú situácie keď aj váhate. Kto Vám v tom prípade pomáha, na koho sa obraciate, keď potrebujete usmernenie?

Pandémia pre každého priniesla určite bolehlav. Nielen v tomto roku, ale aj predchádzajúce roky, predtým ako začneme s prípravou letného tábora kontaktujeme RÚVZ a prakticky sme s nimi v kontakte stále. Sú naozaj veľmi ochotní a cieľ máme spoločný. Bezpečné prostredie pre deti. Minulý rok 2020 nám zadal úlohy s ktorými sme nemali žiadne skúsenosti, ale zvládli sme ich a preto sme sa už mali v tomto roku od čoho odraziť. Máme naozaj veľké šťastie, pretože v osobe primátora máme veľkú podporu a môžeme rátať s akoukoľvek pomocou. Školský rok 2020/2021 bol veľmi chaotický, nefungovali krúžky, ale podarilo sa nám ho zvládnuť a tešíme sa na tábor.

S deťmi, ktoré tábor navštevujú ste v kontakte aj počas školského roka? Sú to deti, ktoré sú aj počas roka členmi CVČ? Zostávajú Vám tak povediac verní?

Jún, deň detí, ktorí bol v mestskom parku priniesol tzv. Bod zlomu. Tam som začala veriť, že áno, je šanca, aby sa všetko vrátilo do normálnych koľají, aj keď s dodržiavaním opatrení a veľmi ma potešilo, že deti sa pýtali. Bude tábor? Toto bolo naozaj to, čo nás pozitívne naladilo, dodalo chuť do práce a plánov. Čiže áno, deti nás poznajú, sme v kontakte aj počas školského roku a sme radi, že sa každoročne vracajú. 

Je možné sa do tábora prihlásiť aj priebežne? Myslím, že v rámci týždňa, keď už sa turnus začne.

Počet detí v letnom tábore je limitovaný. Aj to bol dôvod, kvôli ktorému sme ešte viac sprísnili podmienky. Veľká vďaka rodičom, ktorí sa k podmienkam, ktoré sme stanovili postavili zodpovedne. Prišli, vyplnili prihlasovací formulár a všetky potrebné dokumenty k tomu, aby dieťa mohlo do tábora nastúpiť. Čiže miesta sú obsadené, ale vždy sa dá prihlásiť a keby došlo k tomu, že ten, kto je záväzne prihlásený z nejakého dôvodu nenastúpi, tak hneď kontaktujeme ďalšieho čakajúceho. 

Tábor má naozaj veľmi bohato zostavený program. Každý jeden turnus. Čo odkazujete pani riaditeľka deťom, ktoré ešte váhajú, či prísť, alebo nie.

Toto budeme vedieť zhodnotiť až po uplynutí tábora. Možno my sme nadšené pre Týždeň zmeškaných sviatkov a deti to budú vidieť úplne inak. Naozaj nás ale teší, že za krátku dobu boli všetky miesta obsadené. Takmer hneď, ako sme zverejnili, že tábor v Centre voľné času sa uskutoční.

Čo odkazujete pani riaditeľka deťom, ktoré rodičia prihlásili, ale ešte stále váhajú, či prísť, alebo nie?

Naozaj sme sa pripravovali s veľkým oduševnením na tohtoročný tábor. Prineste si so sebou oblečenie na výmenu, jedno nikdy nestačí. Teplo, vyriešime tak, ako po minulé roky, sľubujeme že dobrej nálady a smiechu bude dostatok. Čo je novinkou v tomto roku a na čo sa veľmi tešíme, je poobedie s rodinou. Pre deti, pre rodičov, pre všetkých zúčastnených. A pripravujeme mnoho prekvapení aj na tento deň, ktorý veríme tiež ostane nezabudnuteľným pre každého.

Viac kliknutím na link:

Dokonalé leto v CVČ vo Veľkých Kapušanoch. Pozor! Iba pre deti – vkport.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov