Košický kraj opravuje 22 úsekov ciest vo viacerých okresoch

KOŠICE. Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v súvislých opravách vozoviek poškodených po zimnom období. Informoval o tom portál SME.

Do konca júna prejde takouto opravou 22 úsekov ciest II. a III. triedy v celkovej dĺžke viac než 24 kilometrov.

Ide najmä o cesty v okresoch Trebišov, Michalovce a Spišská Nová Ves, ale aj Rožňava a Košice-okolie, informoval Úrad KSK.

 
Lokálne opravy nestačia
 
Súvislé opravy realizujú odstránením pôvodného krytu vozovky, penetráciou odfrézovanej vozovky asfaltovým postrekom, doplnením potrebnej vyrovnávacej vrstvy vyrovnávacím betónom a položením nového asfaltového koberca.
 
„Investíciou do súvislých opráv v predpokladanej výške 1,7 milióna eur z výdavkov kraja zlepšíme stav viac ako 24 kilometrov ciest. Nový asfaltový koberec zvýši komfort vodičov aj bezpečnosť cestnej premávky,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka (nezávislý) pre SME.
 
Položenie teplej asfaltovej zmesi a hutnenie asfaltobetónu realizujú cestári na úsekoch, kde je rozpadnutá obrusná vrstva a lokálne opravy by neboli postačujúce.
 
V okrese Trebišov ide o úseky ciest v Sirníku, od križovatky I/79 po ceste III/3693 vedúcej do Novej Viesky pri Bodrogu a na ceste III/3714 Kráľovský Chlmec – Boľ. Obnova ďalej čaká úseky Plechotice – Čeľovce, Boľ – Solnička, Solnička – Poľany a v intraviláne Malých Ozoroviec.
 

Štyri kritické úseky

V rámci údržby sú plánované aj úpravy penetračným makadamom na úsekoch Trebišov – obytná časť Nový Majer – Olšina a v križovatke I/79 – Boťany.

Veľkoplošné opravy v okrese Michalovce zahŕňajú štyri kritické úseky ciest s dĺžkou viac ako sedem kilometrov, a to medzi Lučkovcami a Moravanmi, Veľkými Kapušanmi a Čiernym Poľom, obcami Jovsa a Hnojné, ako aj v meste Michalovce na Lastomírskej ulici.
 
V okrese Spišská Nová Ves pôjde o úseky s dĺžkou takmer päť kilometrov, a to na ceste III. triedy medzi Markušovcami a Rudňanmi, na ceste spájajúcej hranicu okresu s križovatkou II/536 pri Jamníku a obce Smolnícka Huta a Smolník.
 
Súvislé opravy ďalej zrealizujú v okresoch Košice-okolie a Rožňava medzi Hýľovom a Zlatou Idkou, v Seni, na ceste Rochovce – Slavošovce, Ochtiná – Rochovce, Drnava – Bôrka, Rudná prieťah a medzi Roštárom a Štítnikom.
 
V najbližších týždňoch začne KSK aj s komplexnou rekonštrukciou cesty medzi Moldavou nad Bodvou, Jasovom a Košicami za viac ako 3,2 milióna eur.
 
Zdroj: SME

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov