Borša – Rodisko Františka Rákócziho II.

Vyberte sa s nami na symbolickú prehliadku kaštieľa Františeka Rákóczyho II/-II Rákóczy Ferenc. Kaštieľ je pár dní pred slávnostným otvorením. Podľa plánov má byť verejnosti sprístupnení 20. júna. Určite odporúčame všetkým školám. 

V kaštieli nájdete všetko o panovníkovi. Od jeho narodenia, až po úmrtie. Kolísku, posteľ, množstvo predmetov a artefaktov. Nájdete dobové prvky a veľmi zaujímavú vizualizáciu, ktorá Vás prevedie celým životom tohto významného sedmohradského kniežaťa. Dozviete sa všetko o jeho rode, o jeho pestúnke  komorníkovi.

Prehliadkou vás bude sprevádzať dobová hudba a osoba, ktorá Vám o ňom všetko porozpráva. Nájdete aj informačné tabule, na ktorých si môžete sami prečítať všetko z doby, kedy František Rákoczy II v kaštiely žil.

Očakáva Vás aj panoramatické premietanie, počas ktorého sa môžete pohodlne usadiť v “tuli” vakoch.

Rovnako sa môžete stať súčasťou kaštieľa a prežiť v ňom pár dní. Pripravených je 12 plne vybavených izieb. 

Ak sa chcete stať na chvíľu šľachtičnou a máte vedľa seba panovníka, aleno opačne, môžete si vybrať aj izbu, kde Vám zatopia kachľovou pecou a posteľ bude dobová. Baldachínová, nádherná. Takéto apartmány sú dve. V zlatom a bordovom prevedení.

V pivnici bude možné ochutnať vína a posedieť si aj vonku.

Oproti kaštieľu je chránená prírodná rezervácia z ktorej počuť štebot vtákov a všade okolo je neuveriteľne ticho.

K dispozícii bude aj jedáleň s barom.

Vstup bude potrebné si vopred rezervovať. Rezervačný systém zatiaľ nie je spustený.

K fotkám popis nedávame. Aby ste mali chuť ísť a presvedčiť sa sami, aké je všetko čarovné. 

Fotky nikdy neprenesú to, čo sála z očí panovníkov na obraze, ale ani chlad alebo teplo múrov a pocit, že významná osobnosť, odvážny v srdci a duchom bojovník František Rákoczy II v kaštieli žil.

Rod Rákocziovcov má siahodlhú históriu. Je priamym potomkom dvoch vodcov protihabsburských povstaní, Juraja I. Rákocziho a Juraja II. Rákociho. Františkovou matkou je chorvátska šľachtičná Helena Zrínska, manželka Imricha Tkoliho. Je dcérou Petra Zrínskeho, účastníka Weselenyiho povstania a tak teda je František II. Rakoci potomkom hrdinu protitureckých bojov, Mikuláša Zrínskeho.

Renesančný kaštieľ s parkom na južnom okraji obce Borša, postavený na mieste pôvodného stredovekého vodného hradu. Rodisko Františka Rákócziho II.

História

Kaštieľ bol postavený na mieste pôvodného vodného hradu. Hrad sa pravdepodobne mohol nachádzať na južnej strane hlavného objektu, čo naznačujú aj odkryté základy, v ktorých sa črtá kruhová stopa po veži. No tiež môže byť ukrytý v mohutnom rohovom rizalite na severnej strane, aj keď ten bol budovaný skôr na obranu kaštieľa. Pred staršou časťou kaštieľa je náznak priekopy, ktorá mohla slúžiť ešte vodnému hradu. Kaštieľ má v súčasnosti pôdorys v tvare písmena L, s prihliadnutím k prístavbe novších hospodárskych častí v tvare nepravidelného písmena U. Na styku dvoch pôvodných krídel je nárožná štvorcová hranolová bašta, ktorá by mohla byť pozostatkom veže. Priečelie orientované do ulice má v strede prízemia veľký polkruhovo ukončený portál s pravouhlým orámovaním. Riešenie portálu nevylučuje možnosť použitia padacej mreže (event. zdvihnutia časti mostu). Poschodie členia prevažne združené okná s rímsami v parapete, na okraji priečelia je v jednom z okien trojuholníkový ozdobný štít. Krídla do dvora majú arkády z 18. storočia. (Zdroj:hrady-zamky.sk/borsa/)

Objekt má zväčša rovné stropy a renesančné klenby. V obnovených miestnostiach sídli múzeum s artefaktmi dokumentujúcimi dejiny kaštieľa a rodu Rákócziovcov. Viaceré zozbierané artefakty pripomínajú najmä život a pôsobenie Františka II. Rákócziho, vodcu protihabsburgského povstania, narodeného v tomto kaštieli. Pozoruhodná je napríklad jeho busta od sochára J. Mayera z roku 1907 umiestnená pred hlavným vchodom.(Zdroj:hrady-zamky.sk/borsa/)

Historické fotografie

                                  Zdroj fotiek : hrady-zamky.sk/borsa/

Rok 2017/ Zdroj fotiek : hrady-zamky.sk/borsa/

 
 

Rok 2021 

Kaštieľ v Borši je známy ako rodisko významného vodcu protihabsburgských povstaní z rokov 1703 až 1711, Františka Rákócziho II. Nachádza sa pri lesoparku rieky Bodrog. V 40. rokoch minulého storočia tu bolo zriadené múzeum. (zdroj: slovenský cestovateľ)

Starobylá dedina Borša vznikla pravdepodobne už v 12. stor. Prvá písomná zmienka o obci síce pochádza z r. 1221, našli sa však aj pozostatky sídliska z 11. – 13. stor. O staršom pôvode obce svedčí napr. aj jej názov, odvodený od rovnako starobylého osobného mena Borša a románsky kostol z 13. storočia. (zdroj: slovenský cestovateľ)

Rekonštrukcia Rákócziho kaštieľa (rodisko F. (II.) Rákócziho) v obci Borša prebieha od roku 2018. Rekonštrukčné práce sú vo väčšej miere financované vládou Maďarskej republiky a a v menšej miere vládou Slovenskej republiky. Tieto rekonštrukčné práce sú už prakticky dokončené. V súčasnosti prebieha úprava okolia kaštieľa a implementácia plánovanej turistickej atrakcie umiestnenej v kaštieli.

Nezisková organizácia II. Rákóczi Ferenc implementujúca obnovu kaštieľa v Borši v spolupráci so samosprávou mesta Sátoraljaújhely podala projekt v decembri 2019 v programe Interreg SKHU/1902 v prioritnej osi Príroda a kultúra – zvýšenie atraktivity prihraničnej oblasti pomocou rozvíjania spoločných turistických atrakcií. Program realizovaný s podporou Európskeho fondu regionálneho rozvoja (www.skhu.eu) vytvára priestor na úspešnú spoluprácu v prihraničných regiónoch.
Názov úspešného projektu je Propagácia boršianskeho kaštieľa cez rozvoj sieťovanej turistickej atrakcie cez neziskovú organizáciu II. Rákóczi Ferenc a samosprávu mesta Sátoraljaújhely. Výška získanej podpory je 847.645 Eur. Píše portál borsikastely.hu.

„Táto suma bude postačujúca na to, aby sme mohli vytvoriť nové turistické atrakcie a prírodnú architektúru, ktorá pomôže obnovu implementovanú na vysokej úrovni umiestniť na turistických mapách aj okolitých štátov” – dozvedáme sa od Dr. Laszlóa Diószegiho, riaditeľa nadácie Teleki László Alapítvány.
Cieľom projektu v rámci turistického rozvoja okolia kaštieľa Rákócziovcov v Borši je, aby kaštieľ bol zapojený do rôznych turistických trás (cyklistické, pešie trasy smerom od Bodrogu). Cieľom realizácie prírodnej architektúry je pomôcť návštevníkom spoznať funkčnosť okolia kaštieľa ako napr. hradnú priekopu, a tiež niekdajší priebeh hospodárenia v komplexe kaštieľa (ako napr. záhrada, tematická trasa panských lesov, unikátne tematické ihrisko). Píše portál borsikastely.hu.

Na prvú etapu poskytla financie maďarská vláda. Aj druhú etapu zafinancovala maďarská vláda. menšou čiastkou prispela aj vláda Slovenskeh republiky. Informáciu o financovaní oznámil v roku 2018 predstaviteľ maďarskej vlády pre ochranu dedičstva Gábor Földváry v Borši a priniesol ju portál SME.

Dr. László Diószegi – riaditeľ nadácie Teleki László Alapítvány na stavenisku umiestnil v roku 2018 časovú Vedúcim rekonštrukcie za maďarskú stranu je staviteľ Zoltán Wittinger.

Rekonštruovali sa pamätné miestnosti, konferenčná sála, ubytovacie zariadenie a reštauračné priestory…

Vedúcim projektantom za slovenskú stranu je Peter Pásztor. Ten v roku 2018 priblížil pre portál SME prvú časť rekonštrukcie, ktorá zahŕňala kompletnú obnovu strechy. Tá bola v období renesancie vyššia ako doteraz. Dodal, že museli vyriešiť všetky nosné konštrukcie, čiže aj nejaké stropy, ktoré sa museli nahradiť, lebo boli v dezolátnom a havarijnom stave. Išlo aj o sanáciu múrov voči vlhkosti a polovica nákladov v tej prvej etape boli určené na náklady na reštaurovanie.

Starostka obce Borša Ing. Anna Tünde VARGOVÁ nám pri prehliadke prezradila, že obnova kaštieľa bude určite prínosom z hľadiska rozvoja turizmu pre obec. Ale aj celé Medzibodrožie. V minulých rokoch tento kaštieľ navštívilo mnoho návštevníkov. A to z Maďarska, Slovenska, ale napríklad aj Británie či Japonska. V tomto roku sa slávnostné otvorenie kaštieľa uskutoční 19. júna 2021. Účasť na slávnostnom otvorení prisľúbili prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a prezident Maďarskej republiky Áder János.

Večer pred slávnostným otvorením sa rozhoria fakle na troch kopcoch. Jedným z nich bude kopec v Maďarsku, v Sátoraljújhely. Tie horeli aj v dobe, keď prinášali domov telo panovníka Františka II Rákocziho.

Fotogaléria – Fotky sú výhradne majetkom vkport.sk

Schody, ktoré pochádzajú z obdobia, kedy sa v kaštieli žilo

Rok 1682 a slávnostný svadobný sprievod Imra Thökölyho a Ilony Zrinyi vo Veľkých Kapušanoch.




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov