Megemlékezés Erdélyi Jánosról születésének 207. évfordulóján

2021-04-01, Vályi Edit

Ma, április 1-jén ünnepeljük Erdélyi János költő, kritikus, esztéta, népköltészeti gyűjtő születésének napját. A 19. század magyarságának sokoldalú, nagy tekintélyű, művelt személyisége 1814-ben született az egykori Kis-Kaposon.
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház munkatársai csendes főhajtással és az intézmény falán található Erdélyi emléktábla megkoszorúzásával emlékeztek meg Erdélyi János születésének 207. évfordulójáról.
Erdélyi János életét, emberi magatartását példaként lehetne állítani a mai nemzedék elé.
Erdélyi az egyik legjelentősebb alakja a magyar tudományos és kulturális életnek. Már 25 éves korára a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává vált, a szabadságharc idején Kossuth Lajos a Nemzeti Színház igazgatását bízta rá, a szabadságharc leverése után pedig Sárospatakon filozófia és irodalomtanár, valamint a kollégium könyvtárosa volt. Fontos, hogy munkáját, időtálló igazságait egyre többen megismerjék. Ezt a célt szolgálja a nagykaposi Magyar Közösségi Ház falán található Erdélyi János emléktáblára 2020-ban rákerült Lapidaris Kő is, mely lehetővé teszi Erdélyi János életének, munkásságának, helyi hagyatékának online bemutatását az NFC technológia segítségével.
Erdélyi Jánosról a városban egyébként 1894-ben emlékeztek meg első ízben, a születésének 80. évfordulóján, 1964 óta pedig minden évben tartanak Erdélyivel kapcsolatos megemlékezéseket.
Az Erdélyi János Emléknapok a Csemadok országos rendezvényei közé tartozik, a szervezők bíznak benne, hogy talán ősszel, a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások már lehetővé tesznek egy nyilvános,, méltóságteljes megemlékezést.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov