Týždeň žien na vkport – e I

Za každou ženou, ktorú stretnete, sú okrem všetkého toho, čo o nej viete, tony vyžehleného prádla, umytého riadu a tisícky hodín ďalšej práce, ktorú nikto neocenil, nikto iný robiť nechce. V tomto sme si všetky podobné a preto, či budete tlieskať herečke v divadle, alebo poďakujete za podanú kávu, môžete si byť isté, že každá z nich sa postaví každý večer k drezu alebo k žehliacej doske. 

V článku sme obsiahli, koľko sme vedeli, ale všetky ženy ste Kráľovné a hodnosť by ste si mali určovať samé.

Vieme, že mnohé ďalšie skvelé ženy pôsobia vo Veľkých Kapušanoch v školstve. Do 28. marca kedy je Deň učiteľov budeme mať článok hotový.

Nezabudnite, že keď je žena šťastná, šťastní sú aj jej blízki, pretože práve my sme tým referenčným bodom, od ktorého sa odvodzuje spokojnosť všetkých ostatných. 

Lakatos Denisza – projektová manažérka, ktorá pracuje v Maďarskom dome. Cez jej ruky prejde ročne niekoľko projektov a väčšina z nich je úspešných. Ten posledný najväčší, na ktorom sa spolupodieľala spája Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Ukrajinu. Ale spomenieme aj projekt 3 rieky, 2 krajiny, 1 región – cezhraničnú spoluprácu siete kultúrnych organizácií. Angažuje sa nielen pracovne, ale aj spoločensky a ľudsky. Je všade, kde sa niečo deje. Odkedy vkport.sk funguje až do tejto chvíle sme sa všetky tri zhodli na tom, že bola obrovská škoda, že ostala mimo pri posledných komunálnych voľbách, pretože ona si naozaj zaslúžila byť poslankyňou a reprezentovať a hájiť záujmy nás občanov, ale Denisza, nádejame sa… 

Szanyó Gabriella – Nagyszelmencen járt magyar alapiskolába, a Losonci Pedagógiai Szakközépiskolában érettségizett, majd a Comenius Egyetem Pedagógiai Kara logopédia–szurdopédia–pszichopédia szakán végzett 1992-ben. Gyógypedagógiából PaedDr. fokozatot szerzett. Tanulmányai befejezése után egy évig a komáromi speciális alapiskolában dolgozott gyógypedagógusként, utána Nagykaposon gyógypedagógusként és iskolai logopédusként. Jelenleg logopédiai magánrendelőt működtet.

Beáta Oroszová  – príslušníčka Armády Slovenskej republiky. Nepoznáme odhodlanejšiu, vytrvalejšiu a cieľavedomejšiu dámu, ako je Beáta. Svojimi výkonmi sa nielen vyrovná, ale v mnohých prípadoch predbehne svojich mužských kolegov a to doslova…

Rajczi Emília – pracuje ako zdravotná sestra, ale zaujíma sa aj o osudy ľudí, ktorí majú menej šťastia, ako iní. Emília aktívne publikuje v týždenníku Vasárnap. V článkoch prináša čitateľom nielen zaujímavé príbehy, ale odhaľuje hlbšie hodnoty, vždy dokáže nájsť iný rozmer, skrz ktorého sprostredkuje aj pomoc.

Viktória Nagyová : Hudbe sa venuje už od svojich šiestich rokov. Po absolvovaní Cirkevného konzervatória v Bratislave (odbor operný spev) v triede Mgr. Art. Ivici Neshybovej pokračovala v štúdiu jednoročného muzikálového kurzu na Vysokej škole múzických umení. V júni 2010 ukončila štúdium na Univerzite Konštantína filozofa v Nitre odbor Učiteľstvo hudobno-dramatického umenia a má doktorát z UKF v Nitre v odbore Didaktika hudby. Už počas štúdia na Cirkevnom konzervatóriu spievala na viacerých koncertoch v Beroune v ČR a vo Veľkej Británii. Ako spoluautorka hudby sa predstavila v predstaveniach Betlehemské hry v Bratislave a v Trnave a vo Vianočnom oratóriu. Pre Biele divadlo v Bratislave skomponovala hudbu do predstavenia F. G. Lorcu Krvavá svadba. Zúčastnila sa kurzov muzikoterapie v Ivánke pri Dunaji a v Nitre. Pod vedením Gábora Winanda absolvovala workshop jazzového spevu organizovaný Slovenskou jazzovou spoločnosťou. V roku 2017, keď sme ju mohli počuť spievať vo Veľkých Kapušanoch sa chystala za sólistku do Talianska…

Rita a Bianka Bodnárové a značka menom Soaphoria patrí im. Predstavuje mladú slovenskú značku organickej a prírodnej kozmetiky a bola založená vo februári 2014 vo Veľkých Kapušanoch. Výrobné priestory sú tiež situované v našom rodnom meste. Bianku nominovali v súťaži Podnikateľka roka, kde aj zvíťazila, následne zožala úspech aj v súťaži Mladý inovatívny podnikateľ. Toho času už vyvážajú produkty takmer do celého sveta.

Germán Lívia Zille : A nagykaposi színésznő tehetségi vénáját általános iskolás tanárai fedezték fel, akik évről évre felkészítették és elindították a szavalóversenyeken. Nekik köszönhetően jutott el az országos versenyekig, ahol mindig jó helyezést ért el. Érettségi után egy évet dolgozott óvónőként a nagyráskai óvodában. Ezután az Eszterházy Tanárképző Főiskolát is elkezdte, s egy év után ráébredt, hogy mégiscsak a színház érdekli jobban. Elvégezte Békéscsa bán a színiiskolát, és leszerződött a kassai Thália színházhoz.A Kassán eltöltött négy év után átszerződött a Komáromi Jókai Színházhoz, ahol sok jó szereppel bővült a repertoárja, és olyan rendezőkkel dolgozhatott, mint Csiszár Imre, Verebes István. Komárom után jött Budapest, ahol rengeteget fejlődött és tanult. Kezdetben a Mikroszkóp Színpadon majd a Turay Ida Színházhoz csatlakozott, ahol a mai napig is játszik. A színésznő elmondása szerint a színpad egy terápia számára. Amikor színpadra lép és felkapcsolódnak a fények, egy megmagyarázhatatlan érzés járja át. „A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.” Ez számára a színház. A gyökereit sosem felejtő színésznőt a nagykaposi közönség május 6-án láthatta a „Hyppolit a lakáj” című darabban.

Kondor Szilvia a Marika Železníková – Toho času prevádzkujú obe na inom mieste Marika útulok, Szilvia dočasku, kde sa venujú zvieratkám. Svoje životy zasvätili pomoci tým, ktorí by za ľudí dali aj svoj život, ale opačne to neplatí. 

Denisa Habina Lázárová – nemusíme ju predstavovať a pre tých, ktorí predsa len nevedia, tak majiteľka kvetinárstva, ktoré by sa dalo kľudne pomenovať na Rozdávam šťastie. Denisa okrem toho, že pracuje s kvetmi a snaží sa vyhovieť zákazníkom, zapája sa a podporuje všetky charitatívne podujatia v našom meste, ale naposledy sme ju videli aj v Modrom z neba, kde darovala ozdobený vianočný stromček.

Silvia Pappová – štatutárka Mestského bežeckého klubu. Silvia sa venuje športu a behu od detstva.  Je bežkyňa a ocenenia zbiera kade chodí. V roku 2020 sa dostala s ďalšími dvomi účastníkmi do užšieho výberu MMM 2020 v Košiciach, ktorý ale z dôvodu sprísnených opatrení v boji s koronavírusom nakoniec odbehli, ale doma. Zorganizovala zber odpadu, kde s ostatnými členmi MBK vyčistili trasu smerom z Veľkých Kapušian do Čičaroviec a potom si to zopakovala aj vo Veľkých Kapušanoch. V letných mesiacoch sa týždenne raz stretávala na ihrisku so ženami a dievčatami, ktoré učila správne behať. Veríme, že si to zopakujeme…

Janka Popčáková – Je neodmysliteľnou súčasťou detského folklórneho súboru Vánok, ktorý od svojho vzniku dospel. Janka sa od začiatku starala o kroje a pomáhala v tanečnej zložke. V tomto rokou Vánok oslávi 22 rokov.

Vlasta Baníková – prevádzkuje kvetinárstvo na Sídl. P.O.Hviezdoslava v obytnom dome č. 54. Nedávno motivovala vlastníkov bytov v obytnom dome, kde ho má a spoločne skrášlili miesto pred kvetinárstvom. Vysadili kvety, stromy a očividne skrášlili verejné priestranstvo.

Viktória PappováZúčastnila sa a získala pódiové umiestnenia na – Michalovskom polmaratóne, na Majstrovstvách  okresu a na Majstrovstvách kraja v cezpoľnom behu, na Behu  Kapušianskou pláňavou, na Košice Night Run, bola najmladšou účastníckou Košického polmaratónu mieru v Košiciach a doma má mnohé ocenenia z rôznych bežeckých súťaží. V roku 2019 sa spolu s ďalšími finalistami zúčastnila prijatia u prezidenta SR Andreja Kisku, kde sa zhovárali aj o tom, že Olympiáda ľudských práv nie je iba súťaž, ale ide o pochopenie významu občianskej angažovanosti a obrany mieru, demokracie, kultúry ľudských práv.

Klaudia Szatmáryová – členka klubu Kalokagathia, Titans. lukostrelecký klub – Nimród, je trénerkou v Kalokagathii a doma má niekoľko titulov nielen v kickboxe, ale predovšetkým v Lukostreľbe. Zo Slovenska, zo zahraničia, z Majstrovstiev sveta.

Klaudia Jakubová a Stella Mihóková – študentky GVK, ktoré nám dobrovoľne každoročne pomáhajú pri našich charitatívnych zbierkach. Veľmi si vážime ich pomoc a tešíme sa spolupráci aj do budúcna. 

Greta Dilhöffer – Gretu nemusíme zvlášť predstavovať. Jej vášňou sú kone a jazdectvo, predovšetkým westernové disciplíny, ako sú napríklad barell racing. Doma má niekoľko titulov, v októbri sa chystá na Majstrovstvá sveta do Ameriky.

Laura Onušková – Laura Onušková je mladá talentovaná speváčka z Veľkých Kapušian, ktorá vás nakopne pozitívnou náladou, pretože svojím spevom a vystupovaním vie naladiť na pozitívne myšlienky aj obecenstvo. Spieva jazz, pop a blues. Vo Veľkých Kapušanoch sme sa s ňou mali možnosť stretnúť na adventnom koncerte mesta, kde vystúpila so svojím partnerom a očarila publikum jedinečnosťou, ktorá ju charakterizuje vždy, keď sa objaví. 11. septembra mal premiéru jej prvý song, ktorý má názov Pošepky.

Szandra Petocz – fotka je z roku 2016, keď sa stala Majsterkou Slovenska a nie prvýkrát v rybolove. Sandra je reprezentantka SR v ženskom športovom rybolove. Súťažila na Slovensku, na medzinárodných súťažiach, ale aj na Majstrovstvách sveta.   

Nikoletta Pappová – okrem toho, že je vynikajúcou študentkou, jej čin v roku 2019 sa dá nazvať aj detským činom roka. Nikoleta si dala ostrihať pod pás dlhé vlasy a venovala ich Lige proti rakovine. Nikoleta, ktorá nikdy nemala ostrihané vlasy, sa rozhodla darovať ich na pomoc ľudom, ktoré o vlasy následkom ťažkej choroby prídu. 

Barbara Bérešová – Dobrovoľná požiarna ochrana SR – 1. miesto v roku 20212, Šachistka – Majstrovstvá regiónov MI, SO, TV – žiačky ZŠ – 2. miesto, Majstrovstvá košického kraja – žiačky ZŠ – 7. miesto, Majstrovstvá Slovenska – žiačky ZŠ (80 súťažiacich) – 48. miesto, členka, tanečnica vo FS Vánok

Eva Bérešová – šachistka – Folklórny súbor Vánok, absolventka ZUŠ v odbore syntetizátor, veľká šachistka, ktorá vyhrala mnoho turnajov, dnes študentka Gymnázia, Šrobárová v Košiciach, kde pokračuje a reprezentuje školu na šachových turnajoch.

 

Boczán Anna Fruzsina – Tanulmányi előmenetele kitűnő, sokoldalúságát a különféle versenyeken, rendezvényeken való részvétele bizonyítja legjobban. Rendkívüli kézügyességét a rajzversenyeken, csengő énekhangját a népzenei vetélkedőkön, valamint a KidsFabotó Citeracsoport tagjaként kamatoztatja. 2019-ben eljutott a „Bíborpiros szép rózsa“ népzenei vetélkedő országos fordulójára, Dunaszerdahelyre.  Legnagyobb sikerét a Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen érte el. Az országos szintű felvidéki fordulón, Komáromban, 1. helyezett lett, és második alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára.

Diana Fedičová – pravidelne sa zúčastňuje detských autorských súťaží a literárnych besied. Vo Veľkých Kapušanoch bola niekoľkokrát ocenená v súťaží Kapušianske pero a rovnako niekoľkokrát získala druhé miesto v regionálnej súťaži Zemplínske pero.

Cyntia Mezeiová – Jej láskou na celý život je tanec!
“Každý má rád niečo iné, ale s tancom je to tak, že ak sa vám raz dostane pod kožu, je jedno koľko máte rokov. Či ste starší, alebo mladý, či ste v kuchyni alebo na parkete, dokonca aj to je jedno, či viete alebo neviete tancovať. Ak zaznie hudba, tak sa hýbete a hýbete sa ani si to niekedy neuvedomujete a už tancujete.

 

Sandra Janičáková – Majstrovstvá regiónov MI, SO, TV – žiačky ZŠ – 1. miesto, Majstrovstvá košického kraja – žiačky ZŠ 4. miesto, Majstrovstvá Slovenska – žiačky ZŠ (80 súťažiacich) – 25. 

Andrea Erdélyiová – členka FS Vánok, absolventka ZUŠ v odbore balet a klavír. Toho času študentka košického konzervatória v odbore balet a členka FS Želiezko

Kalán Barbara – dlhoročná členka klubu Kalokagathia Veľké Kapušany , neskôr Titans Veľké Kapušany. Reprezentantka Slovenskej republiky v Kickboxe. Nespočetne veľa titulov, či už zo Slovenska, Európy, veľkých medzinárodných súťaží, toho času, keďže študuje žurnalistiku v Budapešti, reprezentuje už Maďarskú republiku v Diamond Gym Muaythai Club Hungary

Balogh Viktória – 2015.- ben lett A Felvidék Szépe szépségverseny május 10-i érsekújvári döntőjének nyertese. Korábban modelltanfolyamra járt, néhány éve pedig részt vett a szlovákiai középiskolás lányok szépségversenyén, ahol elnyerte a Miss Internet címet. Balogh Viktória a Miss Universe Hungary zsűrijének tagja lett. A verseny szervezésében végzett építő munkájáért kiérdemelte a “Miss Universe Hungary külhoni magyarok követe” címet. Győzelmével jogot szerzett arra is, hogy részt vegyen a Magyarország Szépében és a magyarországi lányokkal is megmérkőzzön.

Michaela Fedičová – členka športového klubu Kalokagathia, Titans Veľké Kapušany, reprezentanka Slovenskej republiky v Kickboxe. 22 titulov zo Slovenska, z veľkých medzinárodných súťaží, zo Svetového pohára, absolventka ZUŠ v odbore zobcová flauta a výtvarný odbor.

Alexandra Sisková – úspešná modelka. Naposledy sme ju zachytili na titulke novembrového časopisu AhojSzia.

Rapács Gréta – A dunaszerdahelyi.sk portálnak így nyilatkozot : “Számomra nagyon fontos a szülővárosom és annak fokozatos fejlesztése is, ezért a jövőben vállalkozni szeretnék Nagykaposon. Valami igazi egyedit szeretnék megvalósítani, amivel fellendíthetném a város hírnevét és amivel hozzájárulhatnék én is ahhoz, hogy gondoskodjunk azon környezetünk ápolásáról, ahonnan származunk.”

Daniela Bačinská – jedna z najúspešnejších členiek beach volejbalového klubu Mustang Veľké Kapušany. “Nakoľko som športový typ človeka a rada sa hýbem, chcela som už dávnejšie reprezentovať Mesto Veľké Kapušany. Plážový volejbalový klub MUSTANG som si vybrala, pretože tento akčný šport sa mi veľmi zapáčil. Udržiavame si ním zdravý životný štýl a kondíciu. Vďaka Mustangu som sa naučila kreatívne riešiť situácie v hre, cestujem na turnaje, spoznávam nové miesta a hráčov a súčasne vnímam klub, ako výchovu mládeže športom,” uviedla pre vkport.sk Daniela Bačinská

A Nagykaposi Erdélyi János Vegyes Kar

Cantabile

Spevácky zbor Latoričan 

A v závere príbeh o ktorý sme požiadali Kláru Szegiovú – Dynisovú

Dostala som ponuku napísať niečo o mojej mamine a neskôr sa táto ponuka rozšírila aj o moju osobu. Priznám sa, nepíše sa mi o nás ľahko, pretože podľa môjho názoru sme úplne obyčajné ženy. Ak však mám niečo napísať, tak do tohto písania musím pridať aj najmladšiu žienku v rodine, moju dcéru, pretože ak niečo robíme, tak ona je v tom vždy s nami a spolu tvoríme nerozlučnú trojku.

Z môjho pohľadu sme úplne bežná rodina so svojimi radosťami a starosťami a aj keď možno máme tých starostí o trochu viac, nakoľko sa v našej rodine vyskytujú aj celkom závažné diagnózy, tak život berieme taký ako je a snažíme sa ho žiť naplno.

Sme hrdé nositeľky jedného mena a aj keď najmladšiu z nás voláme Sofia, tak má aj druhé meno Klára, ktoré sa u nás dedí z generácie na generáciu a Sofia je teda už v poradí štvrtou nositeľkou aj tohto mena.

Pochádzame z Veľkých Kapušian, ale okolnosti to zariadili tak, že mamka už pár rokov žije a funguje v Bratislave a domov chodieva počas sviatkov. Má to však svoje výhody, nakoľko naši chlapi nie sú práve typickí tým, aby obľubovali výlety, nakupovanie, cestovanie a preto nemajú žiadne výhrady ak si to spoločne v našej trojke vynahradíme častými výletmi do Bratislavy a jej okolia.

Ako som už spomínala v úvode u mamky a časom aj u Sofii sa objavili určité choroby a z nich plynúce problémy a zrazu sme nevedeli ako sa s tým všetkým vyrovnať, ako sa naučiť žiť s niečím čo človek vo svojom živote neočakával. Mamka ako akčná žienka začala aktívne vyhľadávať informácie a pomoc v tejto sfére a po prekonaní svojej choroby sa v 45 prihlásila na Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce. Na sociálnej sieti založila skupinu Kompenzácie, v ktorej radila a podporovala členov a skupina má toho času takmer 9000 členov. Čo je pre ňu príznačné, tak na ňu skutočne platí kam nemôže čert, pošle ženu. Aktívne sa zúčastňuje štrajkov za zlepšenie sociálnych služieb, nahlas pomenuje veci správnym menom a poukazuje na chyby v zákonoch, na ministerstvách či v Národnej rade bojuje za lepšie podmienky pre zdravotne ťažko postihnutých.

Aj keď už roky žila v Bratislave, jedného dňa prišla domov s tým , že je v našom meste potrebné založiť občianske združenie,  ktoré by tu pomáhalo rodinám a deťom s rôznorodým zdravotným postihnutím. Aj keď nie sme obrovské združenie stabilne fungujeme už 5 rokov. Od určitého času združenie spravujem už predovšetkým ja s tichou podporou mojej mamy. Ako združenie organizujeme pre deti Mikulášske programy, aktívne oslovujeme okolité firmy o materiálnu výpomoc, ktorú posúvame ďalej rodinám. Pre rodiny organizujeme výlety do okolitých zoologických záhrad a vďaka podpore mesta máme zabezpečenú dopravu zdarma, čo je pre mnohé rodiny obrovská pomoc.  Jeden rok som zažila taký silný moment, keď sme zorganizovali autobusový výlet na vianočné trhy do Košíc a prišla za mnou mamička sa poďakovať, pretože vďaka nášmu združeniu bola ich rodina prvý raz v Košiciach.

Vďaka našej Sofii sme dokonca zorganizovali zbierku hračiek pre okolité nemocnice, o ktorej sa písalo dokonca aj v novinách. Jej zdravotný stav si vyžaduje časté návštevy rôznych odborníkov v detských ambulanciách a ona zbadala, že v týchto chýbajú hračky. Aj keď mala len 8 rokov, rozhodla sa, že by rada darovala svoje hračky. K tejto zbierke sa pridalo aj naše mesto a záujem bol naozaj veľký a prispelo do nej veľa ďalších rodín.

V našom prípade asi skutočne platí, že rodina je základ ako aj to, že pomáhať si je ľudské, čo si myslím, že v tejto ťažkej pandemickej dobe platí mnoho násobne.

Nikoletta Dirdová – Niku poznáme z relácie televízie JOJ Moja mama varí lepšie, ako Tvoja, kde 14. krát vyhrala a na Miss Domaša sa umiestnila na 4. mieste. Niki pracuje ako zdravotná sestra v Michalovciach vo Svete zdravia.

Pokračujeme…Tu – Týždeň žien na vkport-e II

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov