Veľké Kapušany na jednom z najnavštevovanejších katalógov zdravotníckych zariadení ZZZ.sk

Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS, 17.02.2021

Pod názvom „ Digitálny reštart samospráv „ dávame širokej verejnosti možnosť si na jednom mieste v prehľadnej interaktívnej mape nájsť svoje mobilné odberové miesto (MOM) na testovanie COVID-19 kdekoľvek na Slovensku.

Prehľad rozmiestnenia mobilných odberových miest je k dispozícii na jednom z najnavštevovanejších katalógov zdravotníckych zariadení ZZZ.sk na stránke korona.zzz.sk. Sú pridané MOMky miest a obcí, ktoré už aktívne využívajú rezervačný systém Bookio. Dostupný je tiež zoznam MOM z portálu korona.gov.sk a ďalšie podľa aktuálnych verejne dostupných dát. Je potrebné však dodať, že táto mapa je otvorená všetkým už existujúcim riešeniam, ktoré pomáhajú na rovnakom princípe ako to je v prípade Bookio.  

Veľké Kapušany

MOMku netreba vyhľadávať 
Zavedenie Covid automatu uvoľňuje opatrenia v súvislosti s mobilitou ľudí. Pridanou hodnotou mapy je predovšetkým jednoduché vyhľadávanie MOMky vo svojej aktuálnej blízkosti. Tiež ide o možnosť rezervácie cez už overený online rezervačný systém Bookio a to na aktuálny konkrétny voľný termín. Tieto MOMky sú farebne odlíšené od tých, ktoré nevyužívajú žiadny rezervačný systém, alebo neumožňujú výber konkrétneho voľného termínu. Ľudia tak nemusia sledovať web stránky samospráv, prípadne prácne vyhľadávať konkrétne odberné miesto na internete. Stačí navštíviť web stránku korona.zzz.sk, ktorá prehľadne ponúka prvé detailné informácie o lokalizácii mobilných odberných miest. Cieľom je centralizovať všetky MOMky na Slovensku na jedno miesto a aby každé odberné miesto poskytovalo možnosť výberu termínu podľa skutočnej potreby záujemcu o testovanie. Systém je jedinečný v tom, že návštevník si zadá svoju adresu, zvolený dátum a systém mu automaticky vyhľadá všetky MOM v okolí 10 až 50 km podľa zadaných parametrov a zobrazí ich na mape. Záujemca má dostupné rôzne filtre pre vyhľadávanie podľa názvu mesta či obce a stránka je optimalizovaná pre mobily, tablety a PC pre čo najvyšší užívateľský komfort.

„Som veľmi rád, že pokračujeme v poskytovaní užitočných služieb pre samosprávy aj ich obyvateľov. Ani tu sme nečakali s tým, kedy to niekto vytvorí, ale radšej sme využili potenciál už existujúcich slovenských firiem,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Na jeho slová nadväzuje Jozef Žarnovičan zo spoločnosti Bookio: „Dnes môžeme konštatovať, že rezervačný systém pomáha pri testovaní a rovnako je pripravený pomôcť aj v prípade očkovania ak samosprávy túto potrebu budú deklarovať. Vidíme však, že ľudia sa strácajú v tom, kde presne je mobilné odberové miesto a tiež im chýba prístup k voľným termínom na testovanie, ktoré  by si vybrali podľa svojej vlastnej potreby. Na základe tejto spoločenskej objednávky pribudlo nové riešenie v rámci programu „ Digitálny reštart samospráv„ pre pomoc samosprávam a to v prehľadnom vizuálnom užívateľskom formáte na portáli ZZZ.sk.

„V rámci projektu korona.zzz.sk ponúkame pre samosprávy lokalizáciu mobilných odberných miest a  MOMky sú tak pre každého, kto sa potrebuje testovať na Covid – 19 ako na dlani,“ hovorí Vladimír Turček za portál ZZZ.sk

Štát by mal zaviesť systém dlhodobej prevádzky MOM 
Združenie miest a obcí Slovenska začiatkom týždňa apelovalo na vládu Slovenskej republiky, aby zaviedla do testovania obyvateľov systém, ktorý bude udržateľný, v rukách zdravotníckeho personálu a zároveň bude garantovať dostupnosť možnosti testovania v celom území. Je evidentné, že testovanie na Slovensku tak skoro neskončí. Je jasné, že to už nie je ad hoc iniciatíva, ale niečo, čo sa stáva súčasťou dlhodobej prevencie a verejných služieb. Práve preto by vláda Slovenskej republiky mala nastaviť mechanizmus v ktorom samosprávy budú vykonávať svoje kompetencie a zdravotníci tie svoje. Zamieňanie kompetencií, či ich suplovanie nie je na mieste. Práve interaktívna mapa MOMiek ilustruje ich rozmiestnenie v území, na ktoré by mala vláda nadviazať prevádzkou týchto zariadení vo vlastnej réžii, prípadne s novými poskytovateľmi, v prospech obyvateľov v regiónoch.

Nakoľko riešenie na portáli korona.zzz.sk bolo vytvorené  v pomerne krátkom čase a počet MOM sa mení, apelujeme zároveň na obyvateľov, starostov a primátorov aby nám poskytli informáciu o mobilnom odberovom mieste, ktoré môže v mape absentovať. Operatívne ho aplikujeme do systému, aby bol neustále aktualizovaný a tiež so zachovaním potrebnej výpovednej hodnoty.

Zdroj: zmos

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov