Všetky informácie ohľadom „skríningu“ vo Veľkých Kapušanoch – rozhovor s primátorom Mesta Veľké Kapušany Petrom Petrikánom

Vláda dňa 17.01.2021 priniesla občanom Slovenskej republiky informáciu o celoplošnom skríningu v ktorej odznelo aj to, že testovanie budú zabezpečovať samosprávy a bude prebiehať od 18.01.2021 do 26.01.2021. Negatívnym testom sa následne budú občania preukazovať pri kontrolách od 27.01.2021, napr. ak budú chcieť do práce, alebo do prírody.

Oslovili sme primátora mesta Veľké Kapušany Petra Petrikána, aby poskytol aktuálne informácie ohľadom vládou avizovaného skríningu a zároveň vysvetlil, ako celú situáciu rieši, s kým komunikuje a ako vlastne bude samotný skríning prebiehať.

Hneď v úvode nášho rozhovoru Peter Petrikán uviedol, že avizované celoplošné testovanie by nenazval celoplošným testovaním, ale skôr prieskumom chorobnosti na Slovensku, pretože vníma obrovské rozdiely medzi tým, ako prebiehalo celoplošné testovanie posledný októbrový víkend a prvý novembrový víkend a ako má prebiehať teraz.

                          foto ilustračná, zdroj foto : vkport.sk

Ktorú informáciu považujete za prvú najdôležitejšiu, o ktorej by mali občania Veľkých Kapušian vedieť.

Najdôležitejšia informácia o ktorej musia občania vedieť  je tá, že testovanie prebieha od 18.01.2021, čiže od včera a bude prebiehať do 26. januára 2021. Testovanie prebieha už v existujúcich miestnych odberných miestach, tzv. MOM a ľudia sa môžu testovať. V našom meste je zriadené jedno odberné miesto, na ul. Záhradnej, ďalšie miesta sú v Michalovciach a v Kráľovskom Chlmci. Odporúčal by som všetkým, ktorí sa otestovať chcú a majú možnosť, aby nečakali na víkend, ale dali sa otestovať už teraz.

Kedy ste dostali ako primátor prvú informáciu ohľadom celoplošného skríningu?

Prvýkrát som sa s informáciou o celoplošnom skríningu stretol v sobotu večer, keď mi z Okresného úradu preposlali manuál ministerstva vnútra na vykonanie testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19. Následne to boli televízne noviny v nedeľu večer a dňa 18.01.2021, v pondelok som sa zúčastnil zasadnutia Bezpečnostnej rady v Michalovciach, ktoré viedla pani prednostka Okresného úradu v Michalovciach za účasti zástupcov z armády, polície, hasičov, riaditeľa nemocnice, prevádzkovateľov MOM a starostov obcí.

Ako máme chápať informáciu, že testovanie zabezpečujú samosprávy?

Táto informácia je iba sčasti presná. My vo Veľkých Kapušanoch, keďže nemáme odbornú spôsobilosť na prevádzkovanie odberných miest, musíme skríning zabezpečovať prostredníctvom už fungujúcich prevádzkovateľov odberných miest, ktoré sú vlastne odbornými garantmi. V okrese Michalovce je takým odborným garantom Nemocnica a dve spoločnosti, čiže oni budú zabezpečovať všetky odberné miesta v celom okrese podľa predbežného záujmu obyvateľov jednotlivých miest a obcí, ktorí sa chcú dať pretestovať.

Dňa 18.01.2021 bola spustená online registrácia na webstránke mesta Veľké Kapušany, ktorá slúži vlastne na čo?

Upresním, nielen online formulár na webstránke mesta, ale k dispozícii sú aj zamestnanci Mestského úradu na zverejnených telefónnych číslach, na ktorých sa môžu občania registrovať. Toto je vlastne prvý krok, ktorý bude slúžiť na to, aby sme prostredníctvom neho vyhodnotili záujem občanov a požiadali podľa zistených údajov o zriadenie MOM na území mesta Veľké Kapušany. Dnes večer zasadne krízový štáb Mesta Veľké Kapušany, vyhodnotia sa zistené skutočnosti, čiže záujem občanov a zajtra ráno, čiže v stredu sa nahlási informácia na Okresný úrad v Michalovciach.

Máte už vytipované miesta, kde by mohli byť odberné miesta zriadené? Budú sa môcť u nás otestovať aj občania z okolitých obcí?

Áno, ale určite ich bude menej, ako pri predchádzajúcich kolách celoplošného testovania. Vtedy sme mali sprístupnených jeden deň deväť, druhý deň desať odberných miest. Rozdiel medzi tým, ako prebiehalo testovanie v roku 2020 a teraz, je ten, že kým vtedy muselo prebiehať testovanie výhradne vonku, teraz je potrebné nájsť a vyčleniť miesta vo vnútri. Mám vytipované miesta – ZŠ POH, ZŠ J. Erdélyiho aj na ul. Komenského, aj na ul. Zoltána Fábryho, plus Mestský úrad. Koľko z nich nakoniec reálne vznikne, zistíme dúfam už zajtra, čiže v stredu po nahlásení údajov na okres. Čo sa týka záujmu z okolitých miest, nie je stanovené, kto kde sa má ísť testovať. Uvidíme, koľkí prejavia záujem od nás a koľkí budú mať záujem sa otestovať z okolitých obcí u nás a podľa toho budeme postupovať. Samozrejme občania budú vždy o všetkom, o každej zistenej a potvrdenej skutočnosti informovaní prostredníctvom webstránky Mesta Veľké Kapušany, FB stránky Mesta Veľké Kapušany a aj mestského rozhlasu.

Ako máme chápať informáciu, že testovanie, respektíve skríning vykonávajú samosprávy?

Mesto uzatvorí s prevádzkovateľmi odberných miest zmluvu. Samotný odber vykonáva odberný tím, ktorý zabezpečí prevádzkovateľ odberného miesta. Úlohou Mesta je poskytnúť zoznam zdravotníkov, administratívnych dobrovoľníkov, ktorí chcú vypomôcť, ale všetky ostatné náležitosti bude s nimi riešiť prevádzkovateľ odberného miesta, s ktorým bude mať Mesto zmluvu. Podľa predbežných informácií na každé odberné miesto budú potrebovať dvoch zdravotníkov a dvoch administratívnych pracovníkov. Zmluvy budú mať uzavreté s prevádzkovateľmi odberných miest a odmeny budú tiež vyplácané prevádzkovateľmi odberných miest. Tiež pri každom odbernom mieste by mal byť jeden policajt a jeden vojak.

Je ešte možnosť prihlásiť sa za zdravotníka, alebo administratívneho dobrovoľníka?

Máme k dispozícii zoznamy z predchádzajúcich testovaní, ale áno, je ešte možnosť sa prihlásiť. Kto má záujem, môže poslať mail na mestsky.urad@vkapusany.sk, alebo na primator@vkapusany.sk

A financie? Vláda avizovala, že za každého otestovaného občana získajú mestá a obce 5 Eur. Ako to je?

Vláda síce avizovala, ale realita je taká, že Mesto bude slúžiť len na prevod financií od štátu k prevádzkovateľom odberných miest. 5 Eur dostane Mesto za jedného otestovaného človeka a 5 Eur zaplatí Mesto za jedného otestovaného človeka prevádzkovateľovi MOM.

Ochranné pomôcky zabezpečuje kto?

Mesto Veľké Kapušany bude mať uzavretú zmluvu s prevádzkovateľom MOM, čiže všetky ochranné pomôcky, dokumentáciu a dezinfekciu by mali zabezpečiť prevádzkovatelia.

Ako to je potom s testami? Prevádzkovatelia prídu s testami?

Nie, za testy budem zodpovedný ako primátor mesta ja. Tie budem osobne preberať vo štvrtok, respektíve v piatok na Okresnom úrade v Michalovciach. Pokiaľ by bol nedostatok testov, tak ich môžem priebežne doplniť, v sobotu a v nedeľu. Testy musím prevziať, previesť a následne uskladniť tak, ako stanovuje výrobca, aby sa nepoškodili, alebo neznehodnotili.

Vieme, že testovanie bude prebiehať v sobotu a v nedeľu. Ako to je s časom? Od kedy? Do kedy?

Testovanie prebieha už v zriadenom MOM na ul. Záhradnej a bude prebiehať aj po víkende. Čo sa týka času, ten ešte nevieme. Mám takú informáciu, že za hodinu dokážu zamestnanci MOM vykonať približne 30 testov. Za desať hodín by to mohlo byť cca 300 testov. Tiež je ústna dohoda, že ak bude napríklad testovanie prebiehať do 20:00 hod., ale ešte o 20:00 hod. bude v rade napríklad 10 ľudí, tak sa ponechá otvorené ďalšiu hodinu. Všetko, ale bude ešte predmetom dohody.

Veľmi ma teší aj aktuálna informácia zo ZMOS-u, ktorí pripravili pre samosprávy bezplatný rezervačný systém. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mesto a dúfam, že aj výrazne zvýši efektivitu samotného testovania. Systém podľa informácií, ktoré som dostal je veľmi jednoduchý a intuitívny. Na rezerváciu stačí záujemcovi 15 sekúnd a ihneď je informovaný o svojom termíne a mieste testovania. Technici Mestského úradu pracujú na tom, aby bol systém čím skôr sprístupnený občanom nášho mesta a aby sa mohli registrovať na testovanie na čas. Verím, že sa ho podarí sprístupniť.

Niečo na záver od primátora mesta? Ako to vidí Peter Petrikán?

Ako primátor mesta robím všetko preto, aby som vyšiel občanom nášho mesta v ústrety. Snažím sa, aby boli informácie pre každého dostupné hneď, ako sa k nim dostanem ja. To, že testovanie prebieha od 18.01.2021 je záležitosť, ktorá bola oznámená verejnosti v nedeľu večer na tlačovke. Reálne sme na tom ako Mesto tak, že testy na samotné testovanie budem ako primátor preberať vo štvrtok, resp. v piatok a odberné miesta budú posilnené v sobotu, v nedeľu. Čiže testovanie od 18.01.2021 prebieha tak, ako doteraz, len na zriadených odberných miestach, následne sa posilní počas víkendu o ďalšie miesta. Robím všetko preto, aby sme občanom nášho mesta pomohli sa otestovať a aby bol priebeh čo najhladší, zároveň ma neteší, že to, čo bolo komunikované smerom k občanom zo strany vlády sa nezhoduje s realitou, ktorú musíme riešiť a vzniká komunikačný chaos. Verím ale, že tak ako sme to zvládli v októbri a v novembri, zvládneme spoločnými silami a trpezlivosťou aj teraz.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov