Kde hľadať pomoc?

Mŕtve mesta, mŕtvy spoločensky život, socializácia obmedzená na sociálne siete, kontakt s umením a spoločnosťou zabitý onlineom, epidémia osamelosti.

foto zdroj : nadaciaorange.sk

Výskumy z iných krajín poukazujú na to, že čím sú ľudia mladší, tým horšie zvládajú pandémiu. Podobný jav, ako uviedla pre Denník N, Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV bol zaznamenaný aj na Slovensku. Najmä študenti podľa nej vykazovali vysokú hladinu úzkosti, depresie a stresu.

Najťažšie dôsledky izolácie znášajú práve mladí dospelí do 30 rokov. Výskumy ukazujú, že mnohí z nich pociťujú nervozitu, úzkosť, hnev a depresívne pocity. Každý tretí mladý človek zažíva osamelosť.

Potvrdzujú to aj výskumy z iných krajín. „Najmä u mladších ľudí sa počas štátom nariadenej karantény a prikázanej sociálnej izolácie zvýšila úroveň stresu, úzkosti či depresívneho prežívania. Jedinci tiež poukazovali na ťažkosti so spánkom či tráviace ťažkosti – prejedanie alebo, naopak, nechutenstvo,“ upozorňuje psychologička.

Odborníci zo SAV z Ústavu výskumnej psychológie zistili, že neustále premýšľanie nad súčasnou situáciou je jeden z faktorov, ktorý najviac prispieval k zhoršenému prežívaniu situácie.

“Takže ak majú napríklad ľudia pocit, že kvôli médiám či sociálnym sieťam neustále rozmýšľajú nad tým, čo sa deje, treba ich úplne vypnúť,“ radia psychológovia.

Naopak, ako dobrý spôsob zvládania, ktorý prispieval k psychickej pohode, sa ukázalo to, keď ľudia aktívne hľadali maličkosti, ktoré im robia radosť, a nefixovali sa na sociálnu oporu od rodiny či priateľov.

Aby si radšej presne plánovali, čo budú robiť, napríklad po práci si pustia film, na konci týždňa skúsia prečítať knihu, ísť do parku, uvariť si niečo nezvyčajné, zacvičia si. Takto sa človek nemusí fixovať na aktuálnu situáciu, ale môže sa neustále na niečo tešiť.“

Kde hľadať pomoc?

Krízová linka pomoci
0800 500 333
krizovalinkapomoci.sk

Poskytuje anonymnú, bezplatnú a nonstop psychologickú pomoc pre ľudí v kríze v súvislosti s COVID-19.

Linka dôvery Nezábudka
0800 800 566

Prevádzkuje ju Liga za duševné zdravie, psychologičky a psychológovia na nej radia ľuďom s psychickými ťažkosťami. Funguje nonstop, je bezplatná, anonymná.

S psychológmi sa môžete radiť aj emailom.

Psychologička Hana Ševčíková pre nich spísala rady, ako zvládnuť domácu izoláciu. Dodržiavajte režim, hýbte sa, buďte ohľaduplní, pomáhajte si navzájom, doprajte si čas pre seba a nestrácajte zmysel pre humor.

Linka detskej istoty
116 111

Linka detskej dôvery
0907 401 749
055 234 72 72
odkazy@linkadeti.sk

Poradňa pre deti a dospievajúcich. Dá sa s nimi spojiť aj cez chat, email alebo cez Skype.

Linka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie
0800 864 833

Linka nádeje
0556441155

Je určená najmä pre krízové situácie a rodinné problémy.

Online poradňa IPčko
poradna@ipcko.sk

Poradňa pomáha len cez chat a email.

Dobrá linka
dobralinka.sk

Špecializovaná linka pomoci pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Národná linka pre ženy zažívajúce násilie
800 212 212

Bezplatná nonstop linka pre všetkých, ktorí žijú v násilnom vzťahu alebo sa chcú poradiť, ako pomôcť.

OZ Žena v tiesni
0907 346 374
0911 346 374

Rady pre ženy zažívajúce násilie, napríklad ako si poradiť v čase domácej izolácie alebo ako si zostaviť plán úteku.

Krízová linka Aliancie žien Slovenska
0903 519 550

Poskytuje pomoc obetiam násilia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov