Prevencia je dôležitá a veta, že sociálne siete, šikanovanie a kyberšikanovanie sa nás netýka, alebo mne sa to nemôže stať v 21. storočí NEPLATÍ. (www.vkapusany.sk)

Prevencia je dôležitá a veta, že sociálne siete, šikanovanie a kyberšikanovanie sa nás netýka, alebo mne sa to nemôže stať v 21. storočí NEPLATÍ.

Sociálne siete zasahujú do našich životov. Nielen do života dospelých, ale aj do životov detí. Nie sú už iba o zábave a sociálnych kontaktoch, ale stali sa ľahko dostupným nástrojom, ktorým sa dá vplývať na reakcie ľudí, ale aj na spoločnosť ako celok.

Fenomén detí skrčených nad smartfónmi treba brať vážne. Deti sú najzraniteľnejšou skupinou a preto je úlohou rodičov, ale aj celej spoločnosti naučiť ich sociálne siete správne používať.

Preventisti z Mestskej polície, Mgr. Gabriela Fedičová a Štefan Pasztirák sa prevencii proti šikanovaniu a kyberšikanovaniu venujú od roku 2018. Od roku 2019 spolupracujú s ÚPSVaR a s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Súťaž, ktorú Mesto Veľké Kapušany v spolupráci s Mestskou políciou a Úradom práce sociálnych vecí a rodiny Michalovce pripravili pre žiakov 5. – 9. ročníka základných škôl vo Veľkých Kapušanoch je inou formou prevencie voči sociálno-patologickým javom, ktoré sprevádzajú životy „mladých“ a sú súčasťou ich života v škole, ale aj počas voľnočasových aktivít. Súbežne so súťažou sa začnú na základných školách prednášky pre 2. stupeň zamerané na šikanovanie a kyberšikanovanie. Hlavnou myšlienkou je motivovať deti k tomu, aby dokázali šikanovanie a kyberšikanovanie na sociálnych sieťach včas odhaliť, aby sa nebáli zastaviť spoločne absurdnú nenávisť, ktorá sa šíri internetom, aby sa nebáli hovoriť, vyhľadať pomoc a aby si uvedomili, že dá sa byť ľuďmi aj v online priestore.

Zdroj : www.vkapusany.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov