Láskavosť starých rodičov – október mesiac úcty k starším

Meníme sa v čase. Naša generácia tak rýchlo, že nám občas uniká zázrak, ktorý predstavujú naši seniori. Babky, dedkovia, prababky, pradedkovia.

Dedovia, ktorí stále nosia vo vrecku zlepené štípacie cukríky, alebo vedia kde babka schováva čokoládu a múdre babky. Aj bez mobilov a televízoru. Vedia, ako ide život. Čo robiť, keď sa v rodine narodí dieťa a čo robiť, keď niekto zomrie. Prirodzene vedia usporiadať chod celej domácnosti, sú rešpektovaní a počúvajú ich vnúčatá aj deti.

Moje deti majú šťastie. Majú babky, dedkov, zažili prababky, pradedka.

Múdri starkí, ktorých si musíme chrániť a vážiť. Ešte žijú takí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, ale aj takí, ktorí kráčajú s dobou a pomáhajú. Máloktorí z nich poznali a poznajú slovo rozvod, držali sa toho, že ich môže rozdeliť iba smrť.

Životom ošľahaní, tuhí a zároveň láskaví.

Babky, ktoré naučili svoje vnúčatá, že sliepky znášajú vajcia a potom je z nich skvelá nedeľná polievka pre celú rodinu a že je dôležité nezabudnúť na vieru. Dedkov, ktorí keď sadia v záhrade, tak vezmú vnúča a robia spolu.

Určite každá generácia má svoje vojny, krivdy, sny, ale láskavosť, nevnucujúcu, neokázalú, neočakávajúcu vďaku ani uznanie – tú žiaru, ktorú dokáže vyčariť len babkina dobrá nálada a dedkova prísnosť si chráňme. Ľahšie sa nám kráča životom a zároveň si uvedomme, či raz budeme schopní všetku tú láskavosť vrátiť, aspoň približne. Zvlášť, ak to bude nemoderné a únavné.

Október – mesiac úcty k starším. Zájdite k svojim rodičom, starým rodičom a poďakujte sa im. Nielen dnes, zajtra, ale stále…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov