Íz, élmény, ünnep – Nagykapos kenyere – Kovász műhely (nagykapos.ma)

Kovács Judit írása

Az idei augusztus 20-i ünnepség egyik kísérőrendezvényének adott ma otthont a Magyar Ház, ami Bálint Fuksz Annamáriának és Fuksz Emőkének köszönhetően percek alatt Kovász Műhellyé alakult át.

A kb. 50 főnyi lelkes csapat – óvodás korosztálytól a nyugdíjasig – közreműködésével folyt Nagykapos Kenyere megsütésének az előkészítése.

A helyszínre érkezőket már a kenyér dagasztásának a látványa fogadta, a résztvevők pedig kezdeti félénkségüket leküzdve egyre bátrabban álltak a szakajtókhoz, edényekhez, hogy kipróbálják a tészta készítését, elsajátítsák, ill. tökéletesítsék a dagasztás technikáját.

Munka közben a két hölgy megosztotta tapasztalatait a jelenlévőkkel. Miközben a tészta 20 percet pihent, Bálint Annamária beszámolt róla, hogy miért is jobb az otthon készült kovászból sült kenyér – egészségesebb, a kovász pedig soha nem fogy el, ha megfelelően etetjük.  

A 20 perc letelte után a tésztát óvatosan át kell hajtogatni, majd ezt a műveletet még kétszer megismételni 20-20 perces időközzel.

A recept röviden: a liszt mennyiségéhez viszonyítva 65-70% víz, 15-25% kovász és 2,5 % só. Kezdőknek a jénai tálban való sütés a legegyszerűbb. 230-250 °C  –on sütjük 50 percig, majd a tál tetejét és a hőfokot 200 °C  -ra levéve további 20 percet, de ezt mindenkinek a saját sütőjében kell kitapasztalnia.

Sütés előtt ajánlott zsilettpengével bevagdalni a cipó tetejét, és pici vízzel megspriccelni. Ezután a cipóformák bekerültek a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt jénai tálakba, fazekakba.

Az önként jelentkezők/ velem együtt/, otthon sütik majd meg Nagykapos Kenyerét, amit holnap államalapítási ünnepünk alkalmából a Szent István szobornál megáldanak történelmi egyházunk képviselői, s később lehetőség nyílik a kóstolásra is.  

A rendezvény alatt remek volt a hangulat, ki- ki elbeszélgethetett rég nem látott ismerőseivel, barátaival, ízelítőt kapott a kenyérsütés tudományából. Megkóstolhattunk egy frissen sült kenyeret libazsírral, libamájjal, friss zöldséggel körítve. Nagyon finom volt!

Biztos vagyok benne, hogy aki ezen az esős délutánon e program mellett  döntött, az élményekben, ízekben, illatokban gazdagon tért haza, és hozzám hasonlóan azzal az elhatározással, hogy a kapott kovászból hamarosan a kis családja asztalára varázsol egy friss, ropogós magyar kenyeret.

Forrás : nagykapos.ma

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov