Keď Burza kníh počala ďalšiu úžasnú akciu

Ideme ďalej, pretože človek musí ostať človekom. Musí vedieť aj dávať, nielen brať. Pomôcť a nielen kritizovať. Vnímať, počúvať, sledovať a nielen haniť. Nestavať sám seba do role sudcu, dokonalého kritika, ale do role človeka. Byť príkladom.

Sme pár krokov pred Burzou kníh.   

Ďalšou akciou, ktorá zase len spája komunitu a ktorá zase len poukazuje na to, že áno, vo Veľkých Kapušanoch žijú skvelí ľudia, ktorí sa spájajú a zapájajú.

Knihy na Burze kníh budú rozdelené do dvoch kategórií :

Knihy, ktoré sú rezervované a ktoré sú určené na predaj bez rezervácie a peniaze poputujú predajcom – pomáhame občanom, predajcom nášho mesta.

Knihy, ktoré sú rezervované, ktoré sú určené ešte na predaj bez rezervácie a boli venované na dobročinnosť – pomôžeme nášmu mestu.

Samotná Burza kníh nás posúva ďalej. Vy, ktorí ste nám darovali knihy na dobročinnosť ste nám ponúkli ďalšie možnosti. Bolo to tak aj v prípade zbierky hygienických potrieb, ktorá posunula takmer celé mesto do Dobrého jarmoku a k pomoci Prešovu. Jedna myšlienka stvorila ďalšie dve.

Burza kníh dala ďalšiu myšlienku, dala pohnútok.

KEĎ MOJE MESTO POTREBUJE POMOC

Najprv si definujme pojem moje mesto. 

Moje mesto je scenéria, ktorá mi je blízka, hlavne keď nie som doma. Konkrétny strom, zátišie, budovy. Istota a pocit, že niekde patrím, kúsok mojej a verím, že aj vašej duše.

Keď mám k nemu vzťah, tak mu neubližujem, ak trpí, tak pomôžem.

Trpí naše mesto? Áno. Rok 2020 a koronavírus nakazil aj naše mesto. Koľkí o tom viete? Vy, ktorí ste si prečítali aprílový rozhovor s primátorom mesta, možno Vy, ktorí ste boli na poslednom zasadnutí MsZ, Vy, ktorí ste si pozreli videozáznam z neho a Vy, ktorí sledujete aktuálnu politickú situáciu a viete, aký má dopad korona na ekonomiku a že je hrozný, aj čo sa týka samospráv. Zjednodušene, štát neposiela to, čo posielal a pošle oveľa menej, ako naše mesto zvyklo dostávať a mohlo preklenúť občanom.

A tu sme sa dostali k Burze kníh

Mnohí ste nám darovali knihy, ktoré nemajú cenu a my sme sa rozhodli všetky darované knihy ponúknuť záujemcom za cenu od 0,50 Eur do 2,00 Eur.

Knihu, ktorá v kníhkupectve stojí od 10 Eur, si budete môcť zakúpiť naozaj veľmi výhodne a peniaze sme sa rozhodli vrátiť späť nášmu mestu.

Vyberieme jedno miesto v meste, ktoré skrášlime. Miesto, kde chodievajú mnohí, miesto, kde sme už boli ako návštevníci, alebo raz určite budeme všetci. Aj tí, ktorých baví voziť sa na situácii, ktorá vznikla.

Po ukončení Burzy kníh, keď už budeme vedieť koľko kníh sa nám podarilo predať z tých, ktoré sú určené na dobročinnosť nájdeme vhodný dátum, zakúpime všetko potrebné a zorganizujeme spoločnú dobročinnú brigádu v meste s každým, kto si nájde čas a záleží mu na našom meste. Na mieste, kde žijeme a žili naši rodičia, kde sme vyrastali a kde vyrastajú naše deti.

Nezabudnite, vidíme sa na Burze kníh v Mestskom kultúrnom stredisku dňa 19. júna (v piatok) od 12:00 do 18:00 hod. a dňa 20. júna (v sobotu) od 08:00 do 12:00 hod.

Prosíme všetkých kupujúcich, aby so sebou priniesli drobné mince a nakúpili čo najviac kníh :-), tešíme sa na Vás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov