JÁN ČIŽMÁR – CIZELÁTOR

V galérii Mestského kultúrneho strediska vo Veľkých Kapušanoch je t. č. inštalovaná expresívna výstava obrazov Dr. Jána Čižmára z Michaloviec. Autor vyučuje na Základnej umeleckej škole v Michalovciach a veľkokapušianskej verejnosti sa svojimi prácami, prezentuje po prvýkrát. Prvé, čo vás pri pohľade na jeho práce fascinuje je farebná explózia. Pri druhom – detailnejšom pohľade – však v tom dobrom slova zmysle, zdúpniete.

„Tak to je teda cizelátor“ – poviete si v neodajak v duchu , keď vidíte tie prepracované tvary, a to do „špiku línií“. Časopriestor má zrazu novú „entitu“. Na priestore obrazu totiž vidíte desiatky až stovky cizelovaných línií.

Chtiac – nechtiac vás napadne: -„Preboha, koľko času tomu musel venovať“. A práve v tom je exkluzívnu expresívnosť Čižmárových prác. Dívate sa, vnímate. A vidíte ďalšie. Famóznu hru so svetlom a lúčami. Tieto druhy obrazov vás doslova vťahujú do imanentnosti obrazu ako celku cez jeho detaily.

Ján Čižmár, čaruje s obsahom i formou a pritom nie je čarodejník, či nedajbože šarlatán, ale naopak vnímaný umelec „par excelence“. Klobúk dole.

PhDr. Štefan Töviš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov