„Egyensúlyt teremt a testben és az elmében …csak hallgasd a légzésed és figyeld a testet” – Interjú Kata Kocsissal másodállásban jógaoktatóval

                        Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, így van ez Nagykaposon is.

Hogyan kezdtél el jógázni?

Irodai munkám révén egész nap a számítógép előtt ülök, ami hátfájással és gerincproblémákkal jár. Nem voltam az a tipikus jógás alkat,  lassúnak, unalmasnak tartottam, ami nem nekem való.   A párom tanácsára döntöttem úgy, hogy mégis kipróbálom a jógát, hátha segít. Pozitív csalódás volt. Az óra után nagyon kellemesen éreztem magam. Feltöltött mind mozgásban mind testi és szellemi formában is.

Hogyan jött az ötlet, hogy jógát oktass?

Egy idő után fokozatosan nőtt bennem a vágy, hogy egyre jobban elmélyedjek benne, így több oktatóképzést is elvégeztem.   Okleveleimet Budapesten illetve Debrecenben a Mandala Jógastúdióban kaptam. Majd pránapárna, matrac, pléd, és egyébb jógakellékek megvásárlása után elkezdtem az oktatást.  Nagy kihívás volt ez nekem, de megszerettem. Rengeteget inspirálódok a tanítványaim által és remélem, hogy ők is feltöltődnek az óráimon.

Milyen képzéseket végeztél és melyik órát tartod Nagykaposon?

Kezdő gerincjógát, hatha, hatha flow tanfolyamot illetve gerincjóga 50+, és most egy fascia mozgásban című képzésen vészek részt.  A szerzett tudást átfogóan próbálok az órámra készülni, de mindíg a kezdő gerincjóga dominál.

Mik a terveid?

Egy saját jógaterem, ahol több ótatípus is lenne. Így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő órát, megtalálva a stílust ami neki való.

Számodra mit jelent a jóga?

Először én is a mozgásrendszert láttam benne, de aztán szépen lassan beúszott az életem minden területére. Egy mozgalmas nap után maga a feltöltődés. Magammal lehetek, figyelhetek befelé, kapcsolódhatok önmagamhoz, figyelhetek  önmagamra, a gondolatok mögötti térre.  A mozgáson keresztül lettek saját tapasztalásaim, élményeim, és így kezdtem el nyitottá válni a jóga egyébb területei felé is.

Milyen egy órád felépítése?

Ráhangalódással kezdünk ahol fontos a befeléfigyelés  maga a megérkezés, lecsendesedés.  Ne csak a testeddel, de a teljes figyelmeddel érkezz meg. Fontos a légzés figyelése a legzés elsajátítása. Az aszanák  és a legvégén a vezetett relaxáció ahol még egy pár percet tölthetsz magadban/ magaddal.

Leggyakrabban használt kifejezésed az óravezetés alatt?

Ha jól esik sóhajts egy nagyot :)…vagy lélegezz puhán, finoman és figyelj befelé, zárd ki a mai napot….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov