Október 23-a a szabadság napja a Felvidéken is (felvidek.ma)

Kárpát-medence-szerte emlékeznek a hatvanhárom évvel ezelőtt Magyarországon történtekre. Az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc hősei előtt a felvidéki magyar közösségek is leróják tiszteletüket.

Együtt volt a nemzet, együtt volt az ország…

Október 23-án az 1956-os forradalomról emlékeztek meg Nagykaposon, a Magyar Közösségi Ház udvarán álló 1956-os emlékoszlop előtt. Délután lehetőség nyílt az ’56-os emlékszoba megtekintésére.

Az Erdélyi János Vegyes Kar a megemlékezőkkel közösen a magyar himnusz eléneklésével nyitotta meg a rendezvényt. A himnuszt Tolcsvay Antal szavalata és a vegyes kar műsora követte. Majd Czirják Gergő, a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte, hogy 1956 októberében az az érzés, hogy együtt van a nemzet, együtt van az ország, mindennél erősebb volt, s mindenki felszabadult volt, mert végre hangosan és nyilvánosan kimondták az igazságot.

Az ünnepi beszéd után koszorúzásra és mécsesgyújtásra került sor. A jelenlévők a Szózat eléneklésével zárták a megemlékezést. (Gabri Lóránt)

Forrás : felvidek.ma

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov