Vánok oslavuje 20. výročie svojho vzniku (copus IV/2019)

Vánok jubiluje. Prichádza z nedávnej minulosti, prináša krásu a reprezentuje ľudovú tradíciu, ktorú vnímajú nielen oči, ale aj duša. Vánok je nadšenie, objavovanie, priateľstvo, úcta, hrdosť, spätosť, rodinná blízkosť, ale aj vypätie, stres a únava…

20 rokov existencie si pripomína tento rok folklórny súbor Vánok, ktorý sa preslávil nielen doma, ale aj na Slovensku a na mnohých iných miestach Európy. Folklórny súbor Vánok sa zrodil v roku 1999 z podnetu Jozefa Popčáka a vedenia miestnej Matice Slovenskej. Jozef Popčák, s manželkou Janou Popčákovou sa Vánku upísali. Viedli ho a vedú, ale k súčasnej podobe prispeli aj iní, ktorí sa pri nich vystriedali. Počas svojej existencie Vánok vychoval mnohých tanečníkov, zaradil sa medzi uznávané súbory, získal množstvo ocenení, diplomov a medailí, uskutočnil množstvo celovečerných, súťažných, festivalových i pozdravných vystúpení. Za šírenie dobrého mena na Slovensku i v zahraničí získal čestné uznanie – plaketu predsedu KSK i primátora mesta Veľké Kapušany a v televíznej súťaži Československo má talent sa prebojoval až do semifinále.
Slávnostné predstavenie Vánku pre širokú verejnosť k 20. výročiu vzniku folklórneho súboru bude 26. októbra so začiatkom o 16 hod. v Mestskom kultúrnom stredisku vo Veľkých Kapušanoch. Predstavia sa tanečníci, ktorí boli a sú s Vánkom spätí od roku 1999. Neďakujte im, radšej poriadne zatlieskajte, aby aj naďalej ťažili z najčistejšieho ľudového umenia, chránili, pestovali a šírili to, čo sa ešte zachovalo.

Zdroj: Copus IV/2019

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov