60. výročie založenia ZUŠ (Copus IV/2019)

60 rokov je iba vlnka v rieke času a až keď tú vlnku ktosi rozmotá, je vidieť z tej vlnky kôpku života.

60. rokov v umení je more tónov a farieb, slov, pohybu a predovšetkým rozdania sa z vnútra, láskyplne.

60. rokov v umení je more a Základná umelecká škola vo Veľkých Kapušanoch je mu živým prameňom, pretože má svoju vlnku v rieke času a dušu, ktorá krásnom obrástla. V bolesti, v nehe, v mrazoch, ktoré občas trasú mení všednosť každodennosti na šťastie.

60. rokov a je ešte stále tu a je naša. Prebúdza v duši tušené a spiace a učí vidieť krásu zastretú, odomykať priestor veľkých slov a vášní, učí dať očiam dúhu, prsty klávesom a dať seba tým, čo s ňou budú šťastní. Byť s človekom aj vtedy, keď je sám.

60 rokov. Už toľko rokov má Základná umelecká škola vo Veľkých Kapušanoch, toľko rokov učí, vychováva k umeniu, rozdáva krásu celým desiatkam generácií. Počas šiestich dekád existencie školy sa veľa zmenilo. Každý priniesol čosi svoje, pridal už k objavenému vlastný pohľad. Prešla rôznymi premenami, presťahovala sa a rastie. Spolupracuje s družobnou Základnou umeleckou školou P. I. Čajkovského v Užhorode. V rámci tejto spolupráce sa žiaci stretávajú na dnes už tradičných družobných koncertoch vo Veľkých Kapušanoch a v Užhorode. Škola každoročne organizuje množstvo pravidelných koncertov, medzi ktoré patria: Vianočné koncerty v kostoloch aj v koncertnej sále ZUŠ, Výchovné koncerty pre žiakov MŠ a ZŠ, Triedne koncerty, Koncert pri príležitosti Dňa matiek, Absolventský koncert, Koncert najlepších žiakov školy. V súčasnosti ju navštevuje 314 žiakov. Poskytuje umelecké vzdelávanie v hudobnom, tanečnom a výtvarnom odbore. Jej brány opustili za roky pôsobenia tisícky absolventov. Riaditeľkou školy je Mgr. Ingrid Tóthová, vyučovanie prebieha pod vedením 12. pedagógov.

60. rokov je jubileum, ktoré si Základná umelecká škola pripomenie slávnostným programom, ktorý sa uskutoční dňa 29. októbra o 16:00 hod. na Mestskom úrade v Sieni slávy. Slávnostný program je určený aj pre širokú verejnosť.

Copus IV/2019

Fotky : Kornélia Kováčová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov