Kde je Geli? (vkapusany.sk)

Detstvo a mladosť – pre bežnú ľudskú bytosť približne štvrtina života, ktorej zvykneme pripisovať len tie najkrajšie nádeje i spomienky. Ale život nie je len o tom dobrom a ideálnom. Je aj o chvíľach, ktoré nám vyrazia dych, zatemnia svetlo, pošlú nás do hlbín smútku a ničoty. Niekedy proti takej sile nezmôžem nič, exituje však zlo, ktoré vieme odhaliť a zastaviť ho. 

Kde je Geli ? Aj táto otázka zaznela z úst hercov dňa 17.09.2019 počas premiéry divadelnej hry, ktorá bola predstavená a interpretovaná ochotníkmi z Divadla pri Fontáne. Na premiéru dostali pozvanie aj mestskí policajti, ktorí sa venujú prevencii – Mgr. Gabriela Fedičová a Štefan Pasztirák. Divadelná hra, ktorú mali možnosť vidieť je novou inovatívnou formou možnej prevencie voči sociálno-patologickým javom, ktoré sprevádzajú životy „mladých“ a sú súčasťou ich života v škole ale aj počas voľnočasových aktivít.
Zrod samotnej myšlienky zrežírovať divadelnú hru zo života našej mladej generácie bol na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach. S realizáciou myšlienky pomohlo Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach a nosným pilierom samotnej realizácie divadelnej hry bolo Divadlo pri Fontáne.
Premiéru divadelnej hry mali možnosť uzrieť všetci tí, ktorí sa podieľajú na výchove a vzdelávaní a je predpoklad, že práve s nimi budú mladí diskutovať. Hlavnou myšlienkou tejto novej formy prevencie je prihovoriť sa mladým ľuďom jazykom, akým medzi sebou komunikujú a snažiť sa ho pochopiť. Divadelné predstavenie je určené žiakom 7. 8. a 9. ročníka a žiakom Gymnázií a stredných škôl. Cieľom preventistov z mestskej polície vo Veľkých Kapušanoch  je, aby predstavenie mali možnosť vidieť aj žiaci zo škôl z Veľkých Kapušian a v spolupráci s Národný koordinačný strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch hľadajú riešenie a možnosti. Divadelné predstavenie nemá koniec. Po samotnom predstavení majú žiaci možnosť diskutovať s tvorcami divadelnej hry, ale aj odborníkmi z radov psychológov a špecialistov centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a spoločne hľadajú koniec príbehu.
Premiéru divadelného predstavenia svojou účasťou podporila riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Mgr. Lenka Chrobáková, ktorá bola pri zrode samotnej myšlienky a korigovaní realizácie divadelnej hry. Metodicky a odborne divadelnú hru zastrešila riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky ochrany detí pred násilím v Bratislave Mgr. Mária Vargová a manažérka metodického riadenia NP Podpora ochrany detí pred násilím Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave Mgr. Iveta Kollerová.

Zdroj: vkapusany.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov