POST SCRIPTUM – Dr. Štefan Töviš

V nedeľu, pätnásteho septembra bola na Turistickom informačnom centre slávnostne odhalená  pamätná tabuľa Görgei P. Pálovi.

Reformovaný farár a lekár, patril v 17. storočí medzi tých a takých Kapušančanov, ktorí prejavili svoju oddanosť: mestu, svojej viere a práci.

Správa je jasná a zreteľná.

Ale akoby sa žiadalo čosi dodať, doplniť.

Rozmer a rozsah ľudskosti tohto človeka bol totiž taký hlboký, že navzdory  číhajúcom nebezpečenstvám, riskuje svoj život sa nebál hovoriť a konať o duchu svojho vnútorného presvedčenia.

Činy tohto muža dosvedčujú a znovu potvrdzujú, že charakter a charakternosť, sú vždy jedným z pilierov človečenskosti.

Psychologický modul o charaktere  hovorí, že je „súhrn stálych psychických vlastností človeka, ktoré závisia od jeho genetických osobitostí a realizujú sa v spojení a pod vplyvom životných podmienok“.

Čo dodať?! Možno klišé znejúcu myšlienku – ale absolútne pravdivú – že charakter je entitou, ktorá  vedie, mení a pretvára. A to navzdory peripetiam, zložitostiam a ťažkostiam.

Buďme teda charakterní – vždy a v každom ohľade. Toto memento Görgei P. Pála sa vždy zúročí plodným výsledkom práce, činnosti a stavom mysle a ducha.

Tak ako to napísal Cornelius Nepos, rímsky spisovateľ  (- 100 –   -25 pred n. l.), keď napísal: „Každému je tvorcom šťastia jeho vlastný charakter“.

Dr. Štefan Töviš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov