Slávnostné odhalenie pamätnej tabule GÖRGEI P. PÁLOVI, dňa 15. septembra 2019 o 15:00 hod.

V súvislosti s 805. výročím prvej písomnej zmienky o Kapušanoch, a to pri hľadaní historických a kultúrnych súvislostí a skutočností parafrázujúc myšlienkou: „ako ihla v kope sena“, bola objavená najskôr zmienka, a potom ďalšie informácie a súvislosti o veľkokapušančanovi GÖRGEI P. PÁLOVI, ktorý žil a pôsobil u nás v 17. storočí.

Narodil sa a vyrastal vo Veľkých Kapušanoch v rodine reformovaného duchovného, Jánosa Görgeiho. Rok jeho narodenia nie je známy. Vzdelanie získal v Holandsku. Najskôr vyštudoval lekárstvo a nadväzne teológiu. Po štúdiách začal pôsobiť v Kapušanoch ako lekár i ako reformovaný duchovný. Ako lekár i ako duchový sa stal uznávanou autoritou.

V Kapušanoch založil „Súkromnú lekársku školu“ a aktívne sa venoval aj farmaceutickej činnosti. Lieky z jeho produkcie boli v t.č. považované najlepšie a najúčinnejšie v Užskej župe. Stal sa zároveň osobným lekárom sedmohradského kancelára, Mihálya Telekiho.

Zapojil sa do protihabsburgských aktivít v čase, keď oscilovala rekatolizácia. Za to a za svoje protihabsburgské vystúpenie v Prešove sa dostal do nemilosti Zsófii Bátori, ktorá spolu so svojim synom Františkom Rákóczim I. konvertovala na katolícku vieru, a stala sa prenasledovateľom reformovanej cirkvi a jej duchovných. Jej hrozba voči Görgeimu bola tvrdá a nekompromisná, keď povedala: „Aj keby mal sto duší, musí zomrieť“. Görgeimu zostávalo len jediné: útek.

Najskôr sa niekoľko týždňov skrýval v blízkych lesoch v okolí Kapušian. Potom odišiel do Sedmohradskej Kluži. Krátko na to vo februári 1674 zomrel. V jeho pozostalostiach ostali smútočné prejavy, pozdravné básne a kázne, ktoré vo viacerých prípadoch boli spoločenského charakteru a rázu.

Pre uctenie si Pála P. Görgeiho, jeho svetskej a duchovnej činnosti, vznikla iniciatíva v zložení: Árpád Pándy, Gabriel Mihók a Štefan Töviš, ktorá mestskému zastupiteľstvu predložila návrh na posmrtné ocenenie. Mestské zastupiteľstvo vo Veľkých Kapušanoch na svojom zasadnutí dňa 28. 3. 2019, prejednalo predmetný návrh a jednomyseľne súhlasilo s osadením pamätnej tabule v meste.

Zdroj: Copus II/2019

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov