Projekt a fiatalok itthon maradásáért (ma7.sk)

Közös projekt megvalósításába kezdett Nagykapos és Nyíregyháza városa. Célja a szlovák-magyar határtérségben élők, különösen a fiatalok közötti szociális kohézió erősítése a közös kulturális értékek közvetítése által. A projekt az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Költségvetése 58 000 €, kezdete 2019. március 1., vége pedig 2020. február 29. A CultDialogue nyitó rendezvényét, amelyet Lakatos Denisza, a Magyar Közösségi Ház projektmenedzsere vezetett, május utolsó napján Nagykaposon tartották.

A pályázatot Szabó Tamás, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális referense, a CultDialogue pályázat szakmai referense mutatta be. Elmondta többek között, hogy a pályázat fő célja a szlovák-magyar határtérség ifjúsága identitástudatának megőrzése ill. a fiatalok helyben maradása. A két város kapcsolata nem most kezdődött, hanem már évekkel ezelőtt, és most a Kisprojekt Alap keretén belül sikerült közös pályázatot nyerniük, amelynek általános célja a határon átnyúló kapcsolatok erősítése ill. egy hosszútávú együttműködés megalapozása. Ennek érdekében összesen 4 workshopot tartanak. Egymás adottságainak ismeretében pedig csereprogramokat, közös rendezvényeket szerveznek majd.


Fotó : Zsebik Ildikó

Két csereprogram biztos megvalósításáról már döntöttek: ez pedig a nyíregyházi Tirpák Fesztivál, illeve a nagykaposi Copus Expo. Az elsőről csak annyit, hogy szeptember egyik hétvégéjén az első napon a szakma, a másodikon az amatőr főzőcsapatok fognak versenyezve hagyományos tirpák ételeket készíteni. Lehetőség nyílik a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértői meggypálinka megkóstolására is. A színpadon pedig egész nap színes programok várják a közönséget. A Copus Expo hasonlóan többnapos, kulturális, közösségi és hagyományőrző rendezvény. Szabó Tamás azt is kiemelte: olyan rendezvényeket kívánnak létrehozni, amelyekért érdemes hazajönni, érdemes itthon maradni.


Fotó : Zsebik Ildikó

Második előadóként Vályi Edit, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház referense mutatta be határon átnyúló kulturális tevékenységüket. Beszélt a Nagykapos és Vidéke Társulás 1999-ben történő megalapításáról, a közösségi ház 2003-as létrehozásáról, illetve arról, hogyan fejlődtek, hogyan bővültek. Ma már van egy 3000 kötetet tartalmazó könyvtáruk, egy felnőtt képző intézetük, szövőműhelyük, tanszállójuk, Erdélyi János-emlékszobájuk, egy 1956-os emlékszobájuk, illetve egy vásárudvaruk. Szerveznek kulturális rendezvényeket, vetélkedőket, versenyeket, képzéseket, van vasárnapi iskolaprogramjuk, foglalkoznak régiójukra vonatkozó témákban könyvkiadással, évente négyszer megjelentetik saját kiadványukat. Fejlesztik tehát infrastruktúrájukat, szerveznek csereprogramokat, tartanak képzéseket, írnak tanulmányokat és projekteket. Most tartják a Herczegh Géza Emlékévet, amelynek keretén belül A mi büszkeségünk címmel versenyt hirdettek. Az eredményhirdetésre ellátogat Nagykaposra Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, és személyesen adja majd át a díjakat.


Fotó : Zsebik Ildikó

Ezt követően ismét Szabó Tamás kapott szót, aki a határon átnyúló kulturális együttműködésről Nyíregyháza szemszögéből beszélt. A 120 ezer lakosú város kiterjedt kulturális szervezeti rendszerrel rendelkezik, ezeket közgyűjteményi, közművelődési és előadói szempontból kategorizálhatjuk. Bemutatta a Jósa András Múzeumot, amely Az év múzeuma címet is elnyerte, a Váci Mihály Művelődési Házat, amelyhez még 12 művelődési ház kapcsolódik, illetve a Móricz Zsigmond Színházat, amely ugyancsak a város büszkesége. Nyíregyháza nemcsak fürdőváros szeretne lenni, hanem fesztiválváros is, ehhez jó alapként szolgálnak együttesei, pl. a világhírú Cantemus Kórus, a szimfonikusok és a fúvósok, a néptánc-együttesek stb. Ezek mellett 200 olyan civilszervezetük működik, amelyek aktívan bekapcsolódnak a város kulturális életébe.


Fotó : Zsebik Ildikó

Zvolenský Gabriella, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatónője a közművelődés és az identitástudat kapcsolatától beszélt előadásában, illetve azt vázolta fel, milyen összetett feladat egy integrált intézményt irányítani. Az első workshop utolsó előadója az a Mihók Gábor volt, aki a határon átnyúló együttműködések hatékonnyá tétele érdekében 2014-ben javasolta Nagykapos önkormányzatának a Határon Átnyúló Együttműködési Bizottság létrehozását. Ezúttal előbb térségünk adottságait ismertette a megjelentekkel, majd a határon átnyúló együttműködéseket támogató programokat.


Fotó : Zsebik Ildikó

Elsőként az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alapról beszélt, majd az Európai Bizottság–Európa a Polgárokért programról, végül a jelenlévők figyelmét felhívta a Visegrad Fund – a visegrádi országok területén működő szervezetek, önkormányzatok együttműködési projektjeinek támogatási lehetőségére.

Forrás : ma7.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov