Deň radosti – deň rodiny v ZŠ P.O.Hviezdoslava – Rozhovor s riaditeľkou školy Mgr. Henrietou Bereščíkovou

Dňa 25. mája sa uskutoční 3. ročník podujatia s názvom Deň radosti – deň rodiny, ktorý už pravidelne usporadúva Základná škola P. O. Hviezdoslava.

Aké boli ohlasy po usporiadaní predchádzajúcich ročníkov, koľko času zaberá príprava Dňa rodiny v tomto roku,  z čoho sa vychádza pri zostavovaní programu a prečo je dôležité upozorňovať v súčasnej dobe na rodinu ako takú sme sa opýtali pani riaditeľky ZŠ P.O.Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch, Mgr. Henriety Bereščíkovej.

 

Čo bolo popudom, tým hnacím motorom, pre vznik takéhoto podujatia?
Rodina a škola sú dva najvýznamnejšie atribúty pri výchove a vzdelávaní. Ich súčasťou sú rodičia, starí rodičia, učitelia, vychovávatelia. Často aj od ich vzájomných vzťahov závisí pohľad dieťaťa a neskôr mladého človeka na svet. Veľmi dôležité je spoločné zdieľanie radostí svojich detí a možnosť do určitej miery zúčastňovať sa na budovaní tried či školského spoločenstva. Preto sa snažíme vytvoriť priestor na spoločné činnosti, aktivity detí a ich rodičov, starých rodičov. Z tohto dôvodu organizujeme  zážitkové podujatie, ktoré poskytuje priestor  na posilnenie sebaúcty detí, priestor zažiť úspech, možnosť rodičom byť hrdí, pochváliť sa. Zažiť spoločne krásny emotívny deň, plný radosti pre každého člena biologickej i školskej rodiny. Je to aj jedna z mála príležitostí stretnúť a spoznať členov rodiny našich kolegov učiteľov. Aj my máme doma svoje deti, členov rodiny, ktorí zdieľajú s nami naše náročné i radostné školské dni. Preto sa už veľmi tešíme na stretnutie a príjemne strávené  spoločné chvíle. Aj takto hľadáme nové spôsoby, nové cesty na zbližovanie  školy a rodiny.

S akým ohlasom ste sa stretali pri usporadúvaní predchádzajúcich ročníkov?
1. ročník Dňa rodiny bol  mierne skeptický.  Rodičia si nevedeli predstaviť, neprejavili značnú ochotu  prísť  v sobotu do školy.   Rodiny, ktoré  sa tohto podujatia zúčastnili sa cítili výborne, nálada bola skvelá. Keďže sme program realizovali na školskom ihrisku, ktoré je priamo na sídlisku, mnohí sa pridali, keď videli a počuli až domov, ako sa deti tešili, akú radosť mali zo spoločného súťaženia a aktivít s rodičmi.
Ohlasy boli výborné a preto nás tešil väčší záujem počas druhého ročníka.
Počas tohto dňa platí jedno prísne pravidlo. Nepreberajú, neriešia sa žiadne školské veci :-).
Počas tohto prvého ročníka padol návrh práve zo strany rodičov,  aby Deň rodiny spočíval z dvoch častí. Prvú  časť tvorí dopoludnie hier detí, rodičov a pedagógov. Druhá časť je realizovaná v poobedňajších až večerných hodinách v priestoroch nášho átria a je to priateľské „ záhradné“ posedenie pre rodičov, pedagógov a priateľov školy.
Upevňujú sa takto vzájomné vzťahy v rámci triednych kolektívov rodičov i pedagógov.

Koľko času Vám zabrala príprava Dňa rodiny v tomto roku? Z čoho ste vychádzali pri zostavovaní programu?
Organizovanie a plánovanie takýchto aktivít je dlhodobé.
Nemusím zdôrazňovať, že materiálne či technické zabezpečenie si vyžaduje značné finančné prostriedky. Oporu a pomocnú ruku čo sa týka finančnej podpory dostávame od Mesta Veľké Kapušany . Tohto roku sa nám úspešne podarilo cez projekt osloviť aj Košický samosprávny kraj a  aj ďalších sponzorov. Patrí im naše poďakovanie, bez ich pomoci a podpory by sme nedokázali vytvoriť takú zaujímavú a hodnotnú akciu. Čo sa týka pedagógov a zamestnancov školy, bez ich nezištnej pomoci a ochoty by realizácia vôbec nejakej akcie nebola možná.  Preto im aj touto cestou vyjadrujem úprimnú vďaku. Veľmi si cením ich prístup, postoj a usilovnosť.
Pri zostavovaní programu sa snažíme o to, aby sme oslovili čo najširšiu skupinu rodičov a detí. Vytvorili im priestor na zaujímavé, dobrodružné a hlavne radostné prežitie spoločného dopoludnia a to bez vekového obmedzenia. Aby sa tešili zo spoločných chvíľ súrodenci , rodičia , starí rodičia.

Prečo je dôležité podľa Vás upozorňovať v súčasnej dobe na rodinu ako takú?
Rodina je veľkým darom a nie je samozrejmosťou. Aby rástla, mali by sme ju každý deň zalievať láskou a radosťou.

Deň rodiny – deň radosti je určite vhodnou príležitosťou. S radosťou vás očakávame!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov