NOVÉ GORDICKÉ UZLY

PhDr. Štefan Töviš
Autor je filozof a andragóg

Pred filozofickou antropológiou, ktorá sa zaoberá filozofickým učením
o človeku, o podstate jeho existencie a postavenia vo svete stojí nová výzva.
A nielen pred filozofickou antropológiou, ale nepochybne pred ľudstvom,
ako takým.
Nové gordické uzly majú názov chiméry a nanotechnológia.
Chiméra je v gréckej mytológii dcéra stohlavého obra Tyfána a Echidy, napoly ženy, napoly hada. Jej súrodenci boli: Orthos – dvojhlavý pes, Kerberos – trojhlavý pes žijúci v podsvetí, Sfinga – obluda so ženskou hlavou, levím telom a vtáčími krídlami a Hydra – obluda s hadím telom a deviatimi dračími hlavami.
Napokon dodajme, že slovo chiméra v novodobom slovníku pretrvalo ako
označenie preludu, vidiny, klamnej predstavy, či niečoho nereálneho.
Ale, zreálňuje sa…
Svedčí o tom nedávna správa, že japonským vedcom, nové predpisy, umožňujú produkciu ľudských orgánov v tele zvierat.
Vysvetlenie je jednoduché: zviera bude mať v tele ľudské bunky, aby orgány zvieraťa sa mohli transplantovať ľuďom.
V prasatách sa tak plánuje vypestovať ľudský pankreas. Neexistujú zásadné
prekážky – v japonskej legislatíve – aby v zvieracom tele narástol mozog tvorený ľudskými bunkami, a to pre prispenie vývoja nových liečebných postupov pre Alzheimerovu alebo Parkinsonovu chorobu.
Otázok je hneď veľmi veľa. Expertka na etické otázky súvisiace s neurologickým výskumom Laura Cabreová – podľa Jaroslava Petra z portálu Lidovky.cz – sa pýta:
„Koľko ľudských buniek je potrebných, aby sa u zvieraťa prejavilo ľudské správanie alebo ľudská inteligencia? Môžu také chiméry získať podobný morálny status, aký majú ľudia?“
Filozofická antropológia, bude tak musieť riešiť závažné spektrum otázok a dávať odpovede.
Sme pred prahom človeko – zvieraťa, či zvieraťo – človeka? A spoza závojov
budúcnosti sa chtiac – nechtiac vynára otázka: „A čo ako sa to zneužije?!“
Veľa otázok a zatiaľ, málo odpovedí. Ku definovaniam bude treba prejsť cez veľmi dlhú a veľmi tŕnistú cestu. Nik nevie a nemôže dnes povedať, jasne a zreteľne:
„Bude to tak a tak…“
Ale je to tu.
Z hľadiska filozofickej antropológie, vstúpila však do sféry učenia o človeku, podstate jeho existencie a jeho postavenia vo svete aj druhá „strana mince“.
Ňou je nanotechnológia, t.j. všeobecné označenie časti vedných odborov, ktoré sa zaoberajú tvorbou a využitím technológií v meradle nanometrov /jeden nanometer je jedna miliardtina metra/. A nanotechnológia je už aj vo vienku medicíny. Ale poďme, pekne po poriadku.
Nanočastice nie sú novinkou. Avšak až pokrok v diagnostických a analytických technikách a prístrojoch dal vedcom možnosť porozumieť a využiť javy, ktoré sa objavujú, keď sme v rozmeroch nanometra. Nanotechnológie totiž majú široké využitie aj v medicíne. Môžu sa používať na diagnostiku ochorení a distribúciu liečiv na postihnuté miesta. Medicína, má takto nielen potenciál dramaticky meniť svoje miesto a poslanie, ale môžu – pomocou nanotechnológie – otvoriť aj novú oblasť ľudského zlepšenia. Je však nevyhnutné vidieť, že existuje iba tenká hranica medz lekárskym a nelekárskym využitím nanotechnológie. Napríklad, keď ide o nelekárske implantáty pre vojakov.
Nanotechnologický priemysel sa zaoberá o. i. aj napríklad výrobou náhradných ľudských orgánov, sledovania zdravia pomocou nanoserverov a cielenou dopravou do zasiahnutých tkanív v tele. Uviedol to predseda výkonnej rady Asociácie nanotechnologického priemyslu v susednej Českej republike, Jiří Kůs, a to počas medzinárodného kongresu Itapa 2018.
Kůs tiež uviedol, že „veľký výskum prebieha aj v oblasti výroby náhradných tkanív.
V Českej republike sa v tomto smere skúma použitie nanovlákien. Týmto spôsobom, dokážete vyrobiť napríklad náhradnú pokožku“, dodal s tým, že výroba ľudských orgánov nie je až také sci-fi.
Cyber alebo kybernetika, vstupuje tak na strane druhej okrem ľudských buniek vnášaných do tiel zvierat do sveta filozofickej antropológie.
Pred krátky časom, šestnásteho apríla, , svetové agentúry informovali
o prelomovom objave v oblasti medicíny, ktorý môže výrazne prispieť k pokroku v oblasti transplantácie orgánov. Izraelskí vedci ohlásili vyhotovenie prvej 3D kópie ľudského srdca z tkaniva a ciev.
Tel Dvir, vedúci projektu uviedol, že je to „prvý prípad keď sa podarilo navrhnúť a vytlačiť 3D tlačiarňou kompletné srdce, obsahujúce bunky, cievy, komory a predsiene“.
Vo vzťahu k budúcnosti, vedúci projektu uviedol, že „možno o takých desať rokov sa budú už tlačiarne na orgány nachádzať v najlepších nemocniciach sveta a podobné procedúry sa tam budú uskutočňovať bežne“.
Bude raz: homo sapiens cyber chimaira? Akýsi nový, alternatívny typ človeka?
Otázok pribúda. Odpovede, sú opatrné a zväčša nejasné, zahmlené.
Avšak bez opatrnosti možno povedať, že vývoj sa nezastaví. Bude modifikovaný, prispôsobovaný, korigovaný, avšak nakoniec sa zrodí všeobecne uznávaná filozoficko – eticko – právna platforma, teda cesta, ktorou ľudstvo bude kráčať v ústrety budúcnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov