Rýchla správa – 26. apríla 2019. Parkovanie pri Rímskokatolíckom kostole sv. Šimona a Júdu vo Veľkých Kapušanoch

Zdroj:LUMINOR sro

Stretli sme sa s tým.

Počas Bohoslužieb sú ulice okolo kostola upchaté autami. Dokonca na hlavnej ceste obojsmerne.

Od prechádzajúcich vodičov si situácia vyžaduje stále vysokú obozretnosť, aby medzi dvojstrannou kolónou prešli tak, aby im v protismere neprichádzalo auto. Pretože z dvoch smerov je pojazdný iba jeden pruh. Ktorý? Ten šikovnejší.

A občas to chce obyčajný risk a hazard.

Každému je jasné, že plány podľa ktorých boli stavané a rozširované mestá a obce v tom čase ani náhodou nerátali s množstvom áut, ktoré dnes premávajú – toto je fakt ktorý je daný a ktorý je problémom každej usadlosti.

Všetci vieme, že čakáme na ohlásený Generel dopravy a zelene v našom meste. Kto článok nečítal, prečítať si ho môžete TU.

Dovtedy sa ale určite dajú nájsť príklady, keď jednoduché riešenia a šikovné praktické využitie ponúkaných možností prispeje k zlepšeniu parkovacích možností pre obyvateľov mesta, ktoré mesto dokáže zafinancovať z mestskej kasy, ako napríklad odstavné pruhy pre autobusy pred ZŠ POH, ktoré odbremenia hlavný vstup do školy. Článok pripomíname TU.

Takéto šikovné riešenie mesto našlo aj ohľadom parkovacích možností pri Rímskokatolíckom kostole  sv. Šimona a Júdu vo Veľkých Kapušanoch.

 

Z vnútornej strany v uličke  pri rodinných domoch autá parkujú súbežne s chodníkom a súbežne s budovou kostola.

Tam by zmena parkovania pojala menší počet áut, než je tomu v súčasnosti, už len z dôvodu priestorovo – kapacitného.

Hlavná cesta, ktorá je ,,obparkovaná a zahataná obojstranne, môže zmenu pocítiť.”

Vytvorenie kolmého parkovania poskytne omnoho vyššiu kapacitu parkovacích miest a odbremení neprejazdnosť cesty.

Teda kým v dvojstrannej línii je možné zaparkovať zopár áut a zahatať prejazdnosť, pri zmene spôsobu parkovania počet parkovacích možností bude určite vyšší a cesta prejazdnejšia.

Tiež dôjde k úprave križovatky.

Toto riešenie aspoň čiastočne odbremení hlavnú cestu a aj parkovanie bude usporiadanejšie.

Prípadovú štúdiu  Mesto Veľké Kapušany predložilo ako návrh riešenia k zriadeniu parkovacích miest na existujúcej komunikácii III/ 3755 pri Námestí L. Mécsa na schválenie komisii výstavby, územného plánovania,  majetkoprávnej a životného prostredia, ktorá odporučila mestskému zastupiteľstvu vo Veľkých Kapušanoch dňa 28. marca 2019 schváliť vyhotovenie projektovej dokumentácie na  zriadenie  parkovacích miest a na úpravu križovatky cesty   III/ 3755 s cestou II/552  pri Námestí L. Mécsa  v meste Veľké Kapušany.      

Mestské zastupiteľstvo vo Veľkých Kapušanoch súhlasilo s vypracovaním projektovej dokumentácie.  

Obyčajný risk a hazard v jazde vozidiel by sa mal týmto ukončiť.

Budúcnosť, alebo GD a GZ  ukáže, či sú potrebné ďalšie kroky a hľadanie ďalších spôsobov parkovania a či sa ešte dajú nájsť nové parkovacie miesta okolo kostola.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov