Júniustól új vonatok kötik össze Kelet-Szlovákiát Ukrajnával (ujszo.com)

KASSA/NAGYKAPOS/MUNKÁCS|Júnistól négy új vonatpárt indítanak Bánóc (Bánovce nad Ondavou) és Nagykapos között, illetve további két pár fog közlekedni Kassa és az ukrajnai Munkács között.

Ahogy azt Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője szerkesztőségünkkel is tudatta, a június 9-én induló járatok Bánócot a hétköznapokon kötik majd össze a megközelítőleg 30 kilométerre lévő Nagykapossal. „Az új vonatok elsősorban a diákok és a munkások mindennapi közlekedését könnyítik meg, a vonatok indulása és érkezése ehez van igazítva, illetve az összes többi regionális vasúti járathoz is, hogy egyszerűbbé tegyük az utazást Kassára és Homonnára” – tudatta lapunkkal a szóvivő. A fejlesztés másik részét azok a vonatok képezik, melyek a Kassa-Munkács viszonylatban naponta fognak közlekedni. Mint kiderült, a szóban forgó vonatok nemcsak a két várost fogják szolgálni, hanem lehetővé teszik az átszállást a nyugat, illetve kelet irányába tartó távolsági járatokra is. „A vonatoknak az ukrán oldalon Ogyessza, Kijev, Harkov és Lviv irányába lesz csatlakozásuk, ezzel ellentétben a szlovák oldalon az Eperjes, Pozsony és Prága irányába tartó gyorsvonatokra szállhatnak át az utasok” – tette hozzá Ducká. Mivel a Kassa-Munkács vonalon induló vonatok a szlovák-ukrán államhatárt is átszelik, a határátlépéskor az utasoknak be kell tartaniuk a más ország területérő történő belépés feltételeit, az ukrán oldal felől érkezőkre pedig egyaránt érvényesek a schengeni övezet szabályai is. A szlovák oldalon Tiszacsernyőnél, az ukrán oldalon Csapban rendszeres határellenőrzésekre kell számítani. Az utaztatás kényelmességét figyelembe véve azt is fontos megemlíteni, hogy mivel Szlovákiából Munkács irányába normál nyomtávú vasútvonal is vezet, az utasoknak nem kellesz más vonatokba átszállnia, és az alvázcsere miatt sem kellesz a határon várakozniuk. 

Jobb turizmus, új munkahelyek

Mivel Nagykaposról jelenleg nem közlekednek a vonatok, a fejlesztést nemcsak a munkába ingázók, hanem a turisták is szívesen fogadják. „Diákként rengeteget utaztam ezen a vonalon Nagykaposról Kassára, de mivel évekkel ezelőtt leállították a Nagykapos-Bánóc járatot, más lehetőségeket kellett keresnem. Most már Kassán élek, haza többnyire autóval utazok, de ettől függetlenül nagyon jó ötletnek tartom a járatok újraindítását. A Munkács-Kassa között induló vonatokat biztosan igénybe fogom venni, ugyanis én már évek óta egy ukrajnai kiruccanáson töröm a fejemet. És mivel az ottani városokról is sok jót és szépet hallottam, valószínűleg a barátnőmmel is meglátogatjuk Munkácsot” – mondta lapunknak Gabri Bence kassai lakos. Érsek Árpád, a Híd közlekedési minisztere szerint nemcsak a turizmus, hanem a munkavállalás terén is rengeteg pozitívumot hoznak magukkal az új járatok. „Örülök, hogy aránylag gyorsan sikerült elindítanunk ezeket a vonatokat, melyek az egész régió javára szolgálnak. A Kassa és Munkács közötti járatok nemcsak a közlekedést javítják, hanem vonzóbbá is teszik a régiót a turisták előtt, és természetesen új munkalehetőségeket is jelentenek” – zárta Érsek Árpád. 

Forrás : ujszo.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov