3 kroky k dokonalým hranolčekom (dobruchuť.sk)
Chcete vždy pripraviť zlatohnedé hranolčeky chrumkavé na povrchu a vláčne vo vnútri? Žiaden problém!
1)Veľký zemiak varného typu C
Typ zemiaku v podstate to nie je až tak dôležitým faktorom, ale ak máte možnosť vybrať si zemiaky na hranolčeky, hľadajte tie, ktoré sú bohaté na škrob s nižším obsahom vody.
V obchode ich nájdete pod označením „varný typ C“. Zároveň vyberajte čo najväčšie hľuzy, aby ste z nich mohli nakrájať krásne dlhé kúsky.
Ale ak máte po ruke iný typ zemiaku, nič sa nedeje. Dbajte však na to, aby boli čo najväčšie.
2) Ľadový kúpeľ
Ošúpané zemiaky nakrájame na dlhé hranolčeky o hrúbke asi 1 cm.
Nakrájané zemiaky treba namočiť do studenej vody a uložiť ich do chladničky ideálne na 4 hodiny. Ale výborné hranolčeky pripravíte aj zo zemiakov, ktoré boli ponorené v chladnej vode aj 24 hodín.
Ak nemáte čas, prípadne ste zabudli namočiť zemiaky – postačí, ak ich niekoľkokrát premyjete studenou vodou.
Voda zabezpečí, že:
- hranolčeky sa nebudú pri smažení lepiť
- škrob na povrchu zeleniny sa uvoľní do vody a takéto zemiaky vyprážaním nestmavnú tak rýchlo, ako neumyté.
Čiže dostanete perfektne prepečené hranolčeky zlatohnedej farby.
3) Dvojité fritovanie
Než pristúpite k vyprážaniu je nesmierne dôležité zemiaky dokonale osušiť. Prebytočná voda zapríčiní prskanie a možné prepaľovanie oleja a zároveň môže výrazne znížiť teplotu fritovacieho kúpeľa.
Zlejte ich a dobre ich osušte od kvapiek vody medzi dvoma hrubšími vrstvami papierových utierok.
Je tiež dobré fritovať zemiaky postupne v niekoľkých kôpkach, aby ste sa vyhli príliš veľkým výkyvom teploty oleja. Samozrejme to záleží od toho, koľko hranolčekov pripravujete.
Teraz je na rade najdôležitejší krok celého procesu. Vlastne sú dva. Dve fázy fritovania pri rôznych teplotách:
Prvá fáza: začnite na 140 až 150°C a hranolčeky vyprážajte pri konštantnej teplote 3 až 4 minúty. Potom jeden vylovte a rozrežte ho nožom na polovicu.
Ak nôž prenikne zemiakom bez odporu – hranolčeky sú vo vnútri takmer hotové a môžete vybrať aj ostatné. Ak sú ešte moc tvrdé doprajte im pri konštantnej teplote minútu alebo dve navyše.
Ak máte viac kôpok, teraz je čas na prvú fázu fritovania pre ďalšie hranolčeky.
Hranolčeky pred druhou fázou nechajte odpočívať na mriežke, v sitku alebo na papierovej utierke.
Druhá fáza: Teplotu oleja zvýšte na 170 až 180°C a hranolčeky opatrne vložte do kúpeľa na ďalších 4 až 5 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé na povrchu.
Kým sa olej zahrial na vyššiu teplotu, hranolčeky ochladli, tak že sa dajú chytať medzi prsty. Ale buďte opatrní a nepolámte ich pri vkladaní do horúceho oleja, predsa len počas prvej fázy sa už uvarili a sú mäkké.
Nuž a takto sa dostanete k perfektným hranolčekom.
Nech to chrumká!
Zdroj: dobruchut.sk
Pridaj komentár