Vladimír Urban – Čestný občan mesta Veľké Kapušany. 24. februára 2019 – premiéra k 55. výročiu folklórneho súboru Železiar v štátnom divadle v Košiciach.

Mesto Veľké Kapušany dňa 09.06.2017 slávnostne udelilo cenu “Čestný občan mesta Veľké Kapušany” pre pána Ing. Vladimíra Urbana, rodáka z mesta Veľké Kapušany za celoživotnú prácu v oblasti folklóru.

Vladimír Urban sa narodil 29. novembra 1946 vo Veľkých Kapušanoch, kde chodil do Základnej školy.  Patrí medzi najuznávanejších a najúspešnejších choreografov ľudového tanca na Slovensku. Spolupracuje s organizátorom festivalov a folklórnych podujatí. Ako choreograf a učiteľ pôsobil okrem domácej scény v Maďarsku, Nemecku, Číne.  Je tvorcom viac ako 140 tanečných choreografií a rôznych spevácko-tanečných inscenácii. Od roku 1987 je umeleckým vedúcim košického súboru Železiar.
Spolu s manželkou zriadil súkromnú základnú umeleckú školu (1994), v roku 1995 vymyslel jedinečné Košické dni, ktoré postupne spojili všetky kolektívy v meste. Obnovil medzinárodný folklórny festival Cassovia Folkfest ( od 2004). V januári 2005 vznikol Dom ľudového tanca, ktorý je unikátnym subjektom propagujúcim ľudový tanec a tradičnú kultúru. 

Dňa 24.02.2019 o 14:30 a 17:00 hod. v Štátnom divadle v Košiciach sa uskutočnila pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku premiéra k 55. výročiu folklórneho súboru Železiar.

Zuzana Bobríková, v knihe Železiar, ktorá vyšla k 50. výročiu folklórneho súboru Železiar napísala: “Každý, kto v živote stretol Železiar má svoju emóciu, svoj pocit, svoju spomienku. Železiar to bol pre nás ideál.”

Éra Vladimíra Urbana (1987-dodnes)

November 1987 – IV. ročník Celoslovenskej súťaže prehliadky choreografií folklórnych súborov. Do finále bolo vybratých 12 choreografií od 11 tvorcov a ocenenie získal Vladimír Urban za choreografiu Zbojníckom chodníčkom alebo 4 zbojnícke témy v žilinskom súbore Stavbár. Už vtedy bolo jasné, že sa vracia späť na východ, kde prichádzal s predsavzatím klásť dôraz na autentické formy folklóru, na pôvodné prejavy tradičnej ľudovej kultúry východoslovenských regiónov v tom najširšom zábere.

Železiar je slovenský kultúrny fenomén. Oslavy výročia sa pripomínali a pripomínajú každých päť rokov. Čas medzi nimi plynie nácvikmi, vystúpeniami na Slovensku a v zahraničí a muzikou.

Aktitivity, ktoré sa dotýkajú Železiaru – Košické folklórne štúdio, umelecká a reklamná agenura Kultobin, Súkromná základná umelecká škola Vlada Urbana, Dom ľudového tanca, mládežnícky folklórny súbor Želiezko a i.

V určitom období bol Železiar nedostižný, ba priam bezkonkurenčný a ako napísala Zuzana Bobríková:

Železiar je len jeden. Má zrelý vek. Vďaka každému jednému srdcu, ktoré preň zahorelo, ho ani dnes nechytá hrdza. Podstatou je niečo, čo nedokážeme opísať niekoľkými slovami, ale veľmi presne cítime. Nadšenie, objavovanie, lásku, priateľstvo, úctu, hrdosť, spriaznenosť, blízkosť, ale aj vypätie, stres, únavu a bolesť. Jeho podstatou sú hlboké vzťahy a emócie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov