Štefan Uszkay: Jednotlivec nikdy nedokáže dosiahnuť toľko ako kolektív ľudí s rovnakou alebo aspoň podobnou víziou, a preto sa spojme, pre Veľké Kapušany!

Štefan Uszkay kandiduje za poslanca Mestského zastupiteľstva prvýkrát. Je presvedčený, že ciele, riešenia a progres sa dajú dosiahnuť len spoločnými silami a činmi, nie kritizovaním. „Talent vyhráva zápas, ale tímová práca a inteligencia vyhrávajú majstrovstvá,” sú slová Michaela Jordana J, s ktorými sa stotožňuje a ktoré ho motivujú v každodenných činnostiach a v práci. V rozhovore prezradil viac.

Predstavte sa našim čitateľom. Nielen profesionálne, ale aj osobne.

Som rodákom z Veľkých Kapušian, kde som prežil celý svoj doterajší život. Som ženatý a mám 12 ročnú dcéru. Medzi moje záľuby patrí cestovanie, príroda, šport a taktiež moja práca. Od roku 2002 pracujem v oblasti požiarnej ochrany. Počas 20 rokov profesionálnej kariéry som prešiel rôznymi funkciami, od hasiča až po veliteľa hasičskej stanice. Svoju prácu robím od srdca, vnímam ju nielen ako niečo, čo ma živí, ale skôr ako poslanie a k tomu sa snažím viesť aj svojich kolegov.

Za poslanca MsZ kandidujete prvýkrát. Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Jednak preto, aby som využil svoje doterajšie skúsenosti v oblasti bezpečnosti, civilnej ochrany a krízového riadenia a tým dopomohol k lepšiemu, ale hlavne bezpečnejšiemu životu v našom meste. Na druhej strane si uvedomujem, že nestačí, ak má mesto jedného silného vodcu – ten musí mať podporu ľudí, ktorí chápu, že ciele, riešenia a progres sa dajú dosiahnuť len spoločnými silami a činmi, nie kritizovaním.

Pamätáte si ešte prvé reakcie, keď ste oznámili okoliu, rodine, známym, že kandidujete? Aké boli?

Tie reakcie boli rôzne. Niektorých mojich známych a kamarátov som týmto svojim rozhodnutím určite prekvapil, ale s odstupom času cítim aj ich podporu. Moja blízka rodina ma však v tomto rozhodnutí od začiatku podporovala.

Aké sú priority vášho programu, akým oblastiam sa chcete štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?

Myslím, že by bolo z mojej strany veľmi nezodpovedné nasľubovať nereálne veci, pretože podľa prognóz nás čaká neľahké obdobie, ktoré sa dotkne aj verejnej správy. V prípade zvolenia sa budem určite snažiť spolupracovať ako s vedením mesta, tak aj s kolegami v mestskom zastupiteľstve, aby naše mesto napredovalo. Nakoľko som členom pracovnej skupiny udržateľná doprava, mobilita a bezpečnosť pri tvorbe Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mesta Veľké Kapušany na roky 2023-2030, svoje dlhoročné skúsenosti by som mohol využiť v oblasti bezpečnosti a ochrany verejného záujmu a taktiež aj krízového manažmentu. Práve krízové riadenie som mal možnosť zažiť a vyskúšať v praxi ako hlavný koordinátor koordinačného centra vo Veľkých Slemenciach, keď vypukol vojnový konflikt na Ukrajine a začalo na Slovensko a do nášho regiónu prúdiť množstvo utečencov. Práve tu sa naskytla vynikajúca príležitosť na spoluprácu nielen s vedením mesta, ale aj so spoluobčanmi, miestnymi záchrannými zložkami a organizáciami a hoci to nebolo jednoduché, dokázali sme to. SPOLU. Ďalšie oblasti, do ktorých by som sa chcel taktiež aktívne zapájať sú životné prostredie a šport.

V akom stave sa podľa Vás nachádza mesto Veľké Kapušany, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?

Kto tu žil a pamätá si naše mesto spred dvadsiatich rokov musí vnímať rozdiel, a to v pozitívnom zmysle. Zrealizovalo sa početné množstvo projektov, zorganizovalo sa množstvo kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, spravilo sa aj niekoľko krokov na zlepšenie životného prostredia a celkovo bezpečnosti občanov. Myslím, že nie je potrebné konkretizovať, pretože kto chce mať otvorené oči, ten vidí. Na druhej strane je potrebné popracovať na zlepšení informovanosti občanov z dôveryhodných zdrojov, aby nedochádzalo ku šíreniu poloprávd a dezinformácií. Vidím priestor aj pre užšiu spoluprácu jednotlivých bezpečnostných zložiek v meste za účelom zvýšenia ich dôveryhodnosti. V okolí nášho mesta vnímam veľký potenciál na rozvoj agroturistiky.

Motivujte voličov, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, či pôjdu voliť. Prečo je dôležité, aby voliči využili možnosť a zúčastnili sa volieb?

Pokiaľ budeme sedieť doma, ukazovať na seba prstom a vzájomne sa kritizovať, neurobíme nič pre to, aby sme zmenili to, čo sa nám v našom meste nepáči, pretože určite je ešte veľa vecí, ktoré sa dajú zlepšiť, skrášliť, zmodernizovať, zrekonštruovať. Jednotlivec nikdy nedokáže dosiahnuť toľko ako kolektív ľudí s rovnakou alebo aspoň podobnou víziou, a preto sa spojme, pre Veľké Kapušany!

Ktoré je vaše najobľúbenejšie miesto na oddych v okolí Veľkých Kapušian?

V okolí Veľkých Kapušian je to jednoznačne CHKO Latorica. Ponúka množstvo príležitostí na aktívny relax ako cyklistika alebo vodáctvo. S rodinou tam radi chodievame na prechádzky so psom alebo na huby.

Máte nejaké životné motto, ktorým sa riadite? Ktorým žijete, ktoré vás motivuje a posúva?

V kruhu mojich blízkych a priateľov je známe, že som veľkým fanúšikom basketbalu, preto moje životné motto nemôže pochádzať od nikoho iného než od Michaela Jordana J – „Talent vyhráva zápas, ale tímová práca a inteligencia vyhrávajú majstrovstvá.“

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov