Hyperbarická komora – terapia kyslíkom oslavuje v našom meste prvé narodeniny.

Prinášame vám rozhovor s Erikou Kováčovou, majiteľkou predajne zdravotníckych potrieb v našom meste, v rámci ktorých prevádzkuje hyperbarickú komoru  –  terapiu kyslíkom. Ako sa zrodil nápad, čo všetko bolo k realizácii potrebné a na čo všetko je kúra hyperbarickou komorou dobrá, sa dozviete z článku.

Ako sa zrodil teda nápad? Prečo si sa rozhodla prevádzkovať hyperbarickú komoru?

Nápad prišiel veľmi spontánne – niektoré zdravotné problémy v rodine sme mali možnosť riešiť práve liečbou  v hyperbarickej komore. Navštevovali sme pracovisko v Košiciach a po intenzívnych dvoch mesiacoch, keď sme za liečbou cestovali aj trikrát do týždňa, sme spozorovali očakávané zlepšenie a mňa už vtedy tak trochu nenechala na pokoji myšlienka, koľkým ľuďom by takáto terapia mohla pomôcť aj v našom okolí. Nie každý má možnosť cestovať, najmä ak má zdravotné ťažkosti, preto by bolo úžasné, keby bola takáto možnosť aj u nás. A tak som začala so svojim prieskumom. Zisťovala som na čo všetko je tento typ liečby dobrý, s čím dokáže pomôcť a ako, ako to celé vlastne funguje a už počas týchto týždňov, mesiacov zisťovania som komunikovala so samotným výrobcom, ktorý mi všetko vysvetlil a nasmeroval ma. Až teda od nápadu, cez celkom intenzívne odhodlávanie som sa vydala s podporou mojej rodiny, hlavne manžela, touto cestou. Takto pred rokom, konkrétne 11.októbra 2021 sme terapiu kyslíkom v hyperbarickej komore spustili.

Hovoríš, že si sa celkom intenzívne odhodlávala. Nebolo to ľahké rozhodnutie?

Rozhodnutie bolo ľahké. Vždy som uvažovala o službe, ktorou pomôžem ľuďom. Preto prevádzkujem aj predajňu zdravotníckych pomôcok a so svojim zdravotníckym vzdelaním a dlhoročnými skúsenosťami sa venujem ľuďom, ktorí ma pre pomoc vyhľadajú. Toto je však niečo úplne iné. Okrem toho, že zaobstarať si takéto zariadenie je finančne veľmi náročné, predsa len žijeme v malom meste, kde ľudia nezarábajú ako vo veľkomestách a musia si rozmyslieť, či do svojho zdravia investujú. V dnešnej dobe si človek musí veľmi premyslieť ďalšie kroky. Myslím si, že je to tak v každej oblasti, nepodniká sa ľahko. Ale pozitíva – prínosy prevážili a teraz sme tu, oslavujeme svoj prvý rok.

Pripravila si aj nejakú akciu, aby sa prvý rok patrične oslávil?

Áno, priebežne pripravujem nejaké prekvapenia, celý október sa ponesie v tejto atmosfére a klienti sa môžu tešiť na zaujímavé zľavy či súťaž. Mám veľa nápadov, do konca mesiaca sa je na čo tešiť.

Porozprávaj nám o prínosoch tejto terapie. Mnoho ľudí o nej nič nevie, pri akých ťažkostiach pomáha?

Hyperbarická komora – terapia kyslíkom je naozaj ako zázrak v mnohých ohľadoch. Na to, aby som vymenovala všetky diagnózy, pri ktorých prináša rýchlejšie zotavenie alebo zlepšenie, uzdravenie, by sme tu sedeli asi aj dva dni ?. Ale najčastejšie nás vyhľadávajú rodičia s autistickými detičkami, s poruchou reči, pri nich sú pozitívne zmeny často naozaj zázračné. Pomáha napríklad aj pacientom s detskou mozgovou obrnou. Navštevujú nás aj onkopacienti,  bohužiaľ musím podotknúť, že nie pri každom type rakoviny je táto liečba vhodná. Ale veľké zlepšenie zaznamenávajú pacienti po covide, ktorým zostali nejaké následky, zlepšuje sa dýchanie, okrem toho má priaznivý vplyv na migrénu, zmierňuje zápaly, bolesti kostí, kĺbov, zlepšuje spánok, pomáha pri zotavovaní po úrazoch a po operáciác . Ako hovorím, pri niektorých stavoch sa táto terapia neodporúča, napríklad niekto s klaustrofóbiou bude mať určite problém byť zatvorený celú hodinu v pomerne úzkom priestore, takže nie je to pre každého, ale mnohí aj s podobnými ťažkosťami sa prekonali a zvládli a zvládajú tú hodinku, aby im bolo lepšie. Tak isto pri chronických ťažkostiach táto terapia prináša úľavu. Ale samozrejme nie je to zo dňa na deň. Väčšina mojich klientov chápe, že to nie je zázračná kabínka, z ktorej vylezie nový človek. Všetko potrebuje svoj čas. Tak, ako sa chronická choroba nevyvinie lusknutím prsta, trvá jej to roky, ani náprava nemôže ísť skratkou.

Aké sú odozvy takto po roku fungovania? Stalo sa už niekedy, že sa terapia musela prerušiť a klienta si musela „vypustiť z kabíny“?

Všetko to, čo som tu vymenovala hovorím z vlastnej skúsenosti a preto viem, že to funguje. Mnohí prichádzajú neveriacky, veľakrát si ľudia myslia, že „len ležíte, ako to môže pomôcť?! Ale kyslík vplýva na organizmus aj v bežnom živote. A tu ho dostanete intenzívne, ste „natlakovaní“ a do kabíny prúdi 5l kyslíka za minútu, tlak pomáha s jeho vstrebaním. Po 20 minútach sa zlepšuje funkcia mozgu, po 40 minútach už vplýva kyslík na kosti a kĺby a po 60 minútach dochádza k detoxikácii organizmu.

Vždy hovorím, že najlepšími lekármi sú slnko, čistá voda a čistý vzduch. A tu u mňa toho čistého vzduchu dostanete poriadnu dávku. A áno, stalo sa mi že som niekoho po pár minútach „vyslobodzovala“, buď kvôli panike práve kvôli klaustrofóbii alebo kvôli tlaku v ušiach, ktorý  niekoho prekvapil trošku viac ako očakával. Ale to sú naozaj zriedkavé prípady, nestáva sa to často.

Ja sa musím priznať, že pravidelne túto terapiu využívam a aj preto som s tebou chcela tento rozhovor našim čitateľom priniesť. Aby vedeli, že takáto možnosť je aj tu u nás, majú ju priamo pod nosom – ako sa hovorí. A funguje.  Čo na záver odkážeš čitateľom VKportu?

Všetkým čitateľom prajem hlavne veľa zdravia.

Ako povedal Jim Rohn :“ Staraj sa o svoje telo, je to jediné miesto, v ktorom môžeš žiť.“ A je to skutočne  veľká pravda. Len tak môžeme pomáhať iným, ak budeme aj my zdraví. A som presvedčená, že k tomu môže dopomôcť práve aj hodinka u nás v HBO.  Lebo našou povinnosťou je udržiavať si zdravé telo, bez toho nemôžeme mať silnú myseľ, ktorú v tejto dobe mimoriadne vyčerpávame. Keď už ideme za lekárom s nejakým problémom, je neskoro. Treba urobiť ešte predtým všetko pre to, aby sme boli zdraví, aby sme mohli fungovať a aby sme sa jeden druhému mohli dlho tešiť. Starať sa o seba znamená dopriať svojmu organizmu to, čo ho posilní, zlepší, tak trošku napraví. Niekedy to môže byť práve hodinka v hyperbarickej komore. Budem rada, ak ma navštívite, hoci aj pre radu – rada pomôžem ako viem.

Erika, ďakujem za rozhovor a dúfam, že tento článok priniesol tie správne informácie každému, kto hľadá pomoc pri riešení akýchkoľvek zdravotných ťažkostí.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov