Šikovné ruky, súcitné srdce! Dámy z Klubu dôchodcov šijú Srdiečkové vankúše

Program Srdiečkové vankúše pomáha na celom svete ženám operovaným na rakovinu prsníka. Vo Veľkých Kapušanoch šijú srdiečkové vankúše dámy v Klube dôchodcov.

V Klube dôchodcov sa stretávajú každú stredu a vďaka ich šikovným rukám a súcitným srdciam vznikajú krásne Srdiečkové vankúše, ktoré sú organizáciou Home Start Slovakia n.o. dodávané na chirurgické oddelenia nemocníc v Košiciach, v Prešove a pre onkologické oddelenia nemocníc v Michalovciach a v Trebišove.

Vedúcou projektu vo Veľkých Kapušanoch je Katarína Óváryová.

“Obrovské poďakovanie patrí vedúcej a nadšenému tímu Klubu dôchodcov vo Veľkých Kapušanoch, členovia ktorého sa zaviazali pomôcť so šitím vankúšov. Spolupráca prebieha už takmer mesiac a každý týždeň vznikne 40 krásnych Srdcových vankúšov.  Ide o veľmi dobrý príklad nezištnej pomoci, rozvoja dobrovoľníckej práce nielen sociálnej, ale aj rozvoja individuálnej potreby v našom užšom patriarcháte,” uviedla pani Katarína Óváryová, zakladajúca členka Home Start Slovakia n.o.

Ako vznikla myšlienka zapojiť sa do medzinárodného projektu Heart Pillows

Veľkokapušianska organizácia Home Start Slovakia n.o. vznikla v decembri roka 2018. Jej hlavným poslaním je pomôcť ľuďom v ťažkých životných situáciách, ako mladé rodiny s malými deťmi, jednorodičovské rodiny, operované ženy na rakovinu prsníka.

Myšlienka na zapojenie sa do medzinárodného projektu Heart Pillows vznikla práve ochorením jednej z dobrovoľníčok. Po operácii dostala vankúš v tvare srdca od kamarátky z Rumunska, podelila sa o svoje priaznivé skúsenosti a tak padlo rozhodnutie, že program Srdiečkové vankúše sa prenesie aj na Slovensko. Na začiatku pomáhala nezisková organizácia z Maďarska. V súčasnosti sa vankúše vyrábajú v rámci dobrovoľníckej činnosti.

Funkcie Srdcového vankúšika

Vankúšik podopiera rameno na operovanej strane, čo uľahčuje správnu funkciu krvného a lymfatického obehu, znižuje ťahavý pocit pozdĺž reznej rany, a tým urýchľuje hojenie rany.

Rozmery, tvar, materiál, ako aj výplňový materiál je medzinárodne daný, ako aj hmotnosť materiálov. Bavlnené látky na šitie vankúšov sa kupujú z grantových programov, výplňový materiál sa získava od výrobného závodu zo Slovenska.

Pre koho sú Srdcové vankúšiky určené

Vankúše sú určené na chirurgické oddelenia nemocníc v Košiciach, v Prešove a pre onkologické oddelenia nemocníc v Michalovciach a v Trebišove.

Ženy dostávajú vankúše hneď po operácii, v čase, keď to najviac potrebujú. Ďalší spôsob, ako sa operované ženy môžu dostať k vankúšom je, keď nám zatelefonujú, alebo napíšu e- mail. V tom prípade im ich pošleme poštou, alebo odovzdáme pri osobnom stretnutí.

Ku každému vankúšu pribalíme informačný materiál, aby ženy vedeli ako sa vankúš používa, v čom môže po operácii pomôcť.

Vzhľadom na pozitívne ohlasy obdarovaných žien a rastúci záujem aj zo strany ostatných nemocníc, je v pláne aj rozšírenie dodávok vankúšov do ďalších nemocníc Košického kraja, ale aj do ostatných krajských nemocníc na Slovensku.

Logistiku, teda prepravu vankúšov pre nemocnice zabezpečuje ďalší zo zakladajúcich členov, Dénes Horváth z Kráľovského Chlmca, ktorý do tejto činnosti postupne a úspešne zapojil aj rodinných príslušníkov.

SZÍVPÁRNA PROGRAM

Külföldi honlapokat szívesen böngészők többször találkozhattak már kitömött szíveket szorongató, mosolygó foltvarrók csoportképeivel. Ezeknek a különleges alakú párnáknak fontos küldetésük van: mellrákkal műtött nőknek készülnek, fájdalmaik enyhítése céljából.

Röviden az előzményekről

Amerikában találta ki valaki, hogy segítséget nyújthat az emlődaganattal operált betegeknek egy olyan párna, ami a műtött oldali kart feltámasztja, és ezzel megkönnyíti a vér- és nyirokkeringést, csökkenti a metszett seb húzódását, így gyorsítja a gyógyulást.

Az ottani kórházakban szívesen vették az új segédeszközt, és a foltvarrók nekiláttak a szív alakú párnák gyártásának. Európába egy dán nővér hozta az ötletet, és azóta már Németországban és Ausztriában, Magyarországon, Romániában, Erdélyben is készítik.

A párnák iránti igény egyre nő…

A nagykaposi Home Start Slovakia (HSS) nonprofit szervezet Szlovákiában elsőként a múlt év áprilisában kapcsolódott be a programba. Már négy kórházba, a kassai L.A. Pasteur, az eperjesi Reiman, a nagymihályi és terebesi kórházakba juttatja el az elkészült párnákat, hogy a frissen műtött, vagy rehabilitációra járó betegeknek örömet és enyhülést nyújtsanak
bajukban, fájdalmukban.

A párnák iránti igény egyre nő, eddig kb.400 párnát ajándékoztak mellműtött nőknek. Egyre több a személyes megkeresés is, mert a más kórházakban műtöttek eddig sajnos csak individuálisan tudnak párnához jutni. A hírünk gyorsabban terjed, mint ahogy a kapacitásunk nő.

“Minden módon keressük az együttműködő partnereket. A Nadácia SPP alapítványnál sikeresen pályáztunk, így biztosítottuk a megfelelő anyagok vásárlását. A liptószentmiklósi Quiltex vállalattól kapjuk a töltőanyagot, önkénteseink Kassán és Nagykaposon varrják a párnákat.
Szükségünk volt segítségre a párnák varrásához a megnövekedett igények miatt. Nagy -nagy köszönettel tartozunk a nagykaposi Nyugdíjas klub vezetőnőjének és lelkes csapatának, akik vállalták, hogy segítenek a párna varrásban. Az együttműködés már csaknem egy hónapja tart, minden hét szerdáján elkészül 40 gyönyörű szívpárna.
Jó példája ez az önzetlen segíteni akarásnak, az önkéntes munka, mint társadalmi és egyéni szükséglet fejlesztésének szűkebb pátriánkban,” elmondta Óváry Katalin a projektvezető.

A párnák eljuttatását a kórházakba a másik alapító tag, Horváth Dénes Királyhelmecről vállalta magára, aki ebbe a munkába sikeresen bevonta az egész családját.

Vyberáme z ďakovných listov obdarovaných žien

Dobrý deň, 
keď som pred dvoma mesiacmi v nemocnici dostala srdiečkový vankúšik, bolo to ako pohladenie duše i boľavého tela zároveň. Navyše sa mi okamžite zapáčila látka s drobnými kvietkami, z ktorej je ušitý. Od tej chvíle sa stal mojím najlepším spoločníkom, ktorý zmierňuje bolesť  a pripomína mi, že mám cvičiť. Som vám veľmi vďačná. 
Srdiečko si ponechám, aj keď bolesti pominú a bez ohľadu na to, čo ma v budúcnosti čaká, vždy mi bude pripomínať ako mi pomohol.
Ďakujem vám a verím, že som len jedna z mnohých. Vydržte prosím vo vašom snažení. 
Marieta

Dobrý deň, dostala som Váš srdiečkový vankúš po operácii prsníka v Košiciach, chcem sa Vám touto cestou poďakovať, je to súper pomôcka, ktorá mi pomohla hlavne v prvých dňoch po operácii.
Ak by ste mi poslali číslo účtu chcela by som Vám prispieť aspoň malou čiastkou.
Prajem pekný deň
Helena

Som jednou z tých, ktorá dostala darček v podobe srdiečkového vankúša.
Chcem sa Vám  veľmi pekne podakovať za nápad, ale aj za veľmi praktickú liečebnú  pomôcku, ktorú maximálne využívam. Patrí Vám veľké ĎAKUJEM.
Mám ale aj taký nápad, či by ste ako ďalší výrobok pre nás, ktoré sme prišli o prsia  vyrobiť  nejaké vložky do podprseniek samozrejme za úhradu.
VĎAČNA pacientka : Erika

Dobrý deň,
chcela by som sa Vám veľmi pekne poďakovať za prácu, ktorú vykonávate tým, že pomáhate ženám s diagnózou rakovina prsníka šitím vankúšikov.
Zároveň by som sa chcela opýtať či nie je možné od Vás si takýto vankúšik zakúpiť.
Moja známa tiež absolvovala operáciu prsníka a boli jej vybraté lymfatické uzliny akurát, že ju operovali v Novej nemocnici na Terase.
Budem rada ak mi odpíšete. Rada by som jej takou formou urobila radosť.
S pozdravom
Katarína

Samozrejme, ďakovných listov je omnoho viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov