KALOKAGATHIA – čo je nové?

Dnes vám prinášame rozhovor s trénermi šk KALOKAGATHIA.

Už sme si zvykli, že na sociálnych sieťach vidíme jeden príspevok za druhým, športovci v rôznych divíziách šk KALOKAGATHIA sú skutočne aktívni. Chodíte po súťažiach, organizujete akcie, pridávate videá a ste motiváciou pre celé mesto. Porozprávajte nám o vašich úspechoch, čo je u vás momentálne nové, čomu sa aktuálne venujete?

Nándi: Môžeme povedať, že po približne dvoch rokoch rôznych obmedzení a situácií, ktoré boli skutočnou výzvou, sme sa už akosi znormalizovali, lavírujeme medzi prekážkami a snažíme sa fungovať tak, aby sme aj ozaj fungovali a podľa možností išli vpred na maximum. Rozbehli sa súťažné sezóny aj pre našich lukostrelcov a kickboxerov. V týchto oblastiach sa organizátori tiež snažia vyťažiť „dobré obdobia“ čo najviac, a tak nám súťažné kalendáre doslova praskajú vo švíkoch, máme čo robiť aby sme zosúladili trénerov, súťažiacich, aby na významnejších súťažiach mohli byť a reprezentovať náš klub a naše mesto. Máme za sebou Majstrovstvá Slovenska v kickboxe, ktoré sa 21.-22. mája konali v Trnave. Priviezli sme 7 zlatých medailí, 4 strieborné a 1 bronzovú a tak sme v celkovom rebríčku 34 slovenských klubov na fantastickom 8. mieste.

 

Klaudia: Tento rok som sa MSR zúčastnila v dvojitej úlohe – aj ako trénerka, aj ako súťažiaca. To, že nám vzali v predchádzajúcom období veľa možností, nás akosi nakoplo, boli sme správne motivovaní. Už sa pripravujeme na Svetový pohár v Budapešti, tento víkend budeme súťažiť s pretekármi z viacerých krajín a už sa tešíme na túto výzvu.

 

Nándi: Samozrejme medzitým sa zúčastňujeme čo sa týka kickboxerov aj všetkých kôl Open Ligy, hoci teraz budeme mať menšiu pauzu a najbližšie to bude až v októbri. Medzitým však s lukostrelcami „lietame“ po celom Slovensku, najmä na kolá Slovenského pohára. Tento rok po prvý krát organizuje aj náš Lukostrelecký klub NIMRÓD VK 5. kolo SP a už sa tešíme na ten dav lukostrelcov, ktorý ku nám zavíta. Medzitým budú aj kolá Košického pohára, kde sme tiež spoluorganizátormi, chystáme sa na Majstrovstvá sveta do Slovinska a na Majstrovstvá SR v auguste do Spišských Vlachov. Medzitým chystáme veľký športový deň – teraz už asi môžem prezradiť aj viac o akcii COPUS SPORT, ktorej hlavným organizátorom je LK NIMRÓD VK, ktorý oslávil v októbri 2021 svoje 20. výročie. Kvôli obmedzeniam sme však už na jeseň upustili od organizovania čohokoľvek, a tak to oslávime športovým dňom až začiatkom leta. Dali sme si vyrobiť jedinečné medaily, ktoré budú krásnou odmenou pre prvých 150 úspešných účastníkov komplexnej športovej akcie. Tešíme sa aj na denný tábor pre kickboxerov, kde sa posnažíme rozhýbať nielen mladých, ale aj tých skôr narodených kapušančanov. Ak by toto nestačilo, tak sa pravidelne zúčastňujeme školení trénerov, rozhodcov, reprezentačných zrazov a pracovných porád…. a samozrejme o všetkom sa snažíme aj priebežne informovať našich fanúšikov a členov.

Klaudia: A nezabudnime, že každý deň prebiehajú tréningy podľa rozpisov, nielen športovci, ktorí súťažia, ale aj ostatní aktívni ľudkovia pravidelne cvičia, trénujú Tae-bo, TRX, znova sa nakopli „starí kickbox chlapci“, cvičí sa warrior fit, kickbox pre ženy, lukostrelci na extérnych tréningoch zbierajú aj smetie v prírode…. je toho naozaj veľa, niekedy nevieme ako byť na troch miestach naraz (smiech), ale rozdeľujeme si úlohy a usilujeme sa o to, aby aspoň niekto z nás bol tam, kde sa len dá.

Ku športu patria aj neúspechy. Zažívate ich? Ako ich spracúvate?

Nándi: Samozrejme, nie vždy sa dá len vyhrávať. Nie vždy je to len o zlatých medailách a super fotkách na internete. Nie vždy prichádzame domov úplne šťastní, ale vždy sa snažím o to, aby súťažiaci cítili, že a či výhra bola zaslúžená a v prípade prehry aby si uvedomili, že bola zaslúžená aj tá. Aby sa vedeli tešiť aj z prehry, lebo aj tá posúva človeka vpred.

Klaudia: Veď víťazom nie je vždy ten najlepší, ale ak sa nevzdáme, a ideme ďalej, vpred, víťazmi budeme. A aj nevzdávať sa je formou víťazstva. Aj prehra je veľmi dobrou školou do života a vedieť si poradiť s ťažkými situáciami práve vďaka takýmto skúsenostiam je už výhrou.

Toto ste zhrnuli veľmi pekne. Aké sú dlhodobé ciele šk KALOKAGATHIA? Chcete niečo meniť? Prípadne robiť inak?

Nándi: Šk KALOKAGATHIA funguje podľa mňa momentálne na plné obrátky. Vždy je niečo, čo by sa dalo vylepšiť a my aj máme nejaké predstavy, v ktorom smere sú nutné nejaké zmeny. Nie je to však nič podstatné a chceme sa k tomu dopracovať postupne, aj s pomocou vedenia mesta.

Klaudia: Veľa cestujeme, často musíme ísť dvoma autami a veľmi by nám pomohlo, keby klub disponoval vlastným vozidlom pre viacerých pasažierov. V budúcnosti sa chceme zúčastniť ešte viacerých súťaží a bohužiaľ väčšina z nich sa neorganizuje na východe Slovenska. Takže cestujeme, prespávame a znova cestujeme. Je to náročné, súťaže nám však dávajú veľa – skúsenosti, znalosti a zručnosti, ktoré sa dajú získať iba takto. Takže sa nesťažujeme, ideme a robíme čo treba, ja však snívam o mikrobuse alebo niečom podobnom, čo by nám mnoho vecí uľahčilo. Snáď raz sa to podarí.

Nándi: Áno, to by bolo fajn…. A v tomto roku sa chystáme ešte aj na iné súťaže – ako napríklad Spartan Race, členovia KALOKAGATHIE sa pravidelne zúčastňujú aj bežeckých súťaží, ďalší členovia sa pripravujú na trénerské a rozhodcovské školenia a skúšky, aj tento rok bude 12-hodinové kolieskovanie, keď sa pred rozdávaním vysvedčenia môžu deti zapojiť a na kolieskových korčuliach, skateboarde či kolobežke „natočiť“ kilometre. Tie potom spočítame a zistíme, kam až by sme spoločne došli vo svete. Takže plány máme, pekne zaradom ideme a plníme ich. Oddýchneme si až v druhej polovici decembra ?

 

Za rozhovor ďakujem trénerom: Ferdinand Kočiš, Klaudia Szatmáriová
Fotky sú z archívu KALOKAGATHIA, z viacerích súťaží a akcií

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov