MESTSKÁ A OBECNÁ POLÍCIA NA SLOVENSKU – Encyklopédia, ktorej súčasťou je aj MsP vo Veľkých Kapušanoch

Mestská a obecná polícia na Slovensku. Publikácia, ktorej autorom je Martin Korčok, riaditeľ múzea Holokaustu v Seredi uzrie svetlo sveta o pár dní.

                                                                                       Autor: Martin Korčok

Martin Korčok sa do jej spracovania pustil v novembri v roku 2020 a navštívil 160 aktívnych útvarov, medzi ktorými bol aj útvar vo Veľkých Kapušanoch. Ako uviedol, viedli ho dva ciele.

Prvým bolo zviditeľniť prácu mestských a obecných policajtov. Druhým cieľom bolo dodať im materiál v oblasti vzdelávania ľudských práv.

Začal vo Zvolene a skončil vo Vranove nad Topľou. Práci, ktorá trvala viac, ako rok, venoval všetok svoj voľný čas. 

                                                                                       Foto: Martin Korčok

Encyklopédia mestských a obecných polícií Slovenskej republiky začínala reálnu podobu naberať v septembri v roku 2021. Plne farebná publikácia bude mať 384 strán. 

“Navždy si uchovám spomienku spomienku z návštev 160 útvarov. Absolvoval som 50 ciest, prešiel 15 603 kilometrov,” povedal Martin Korčok, ktorý cesty absolvoval na vlastné náklady.
 
Dnes vieme, že z celkového nákladu encyklopédie v počte 500 kusov už má vyše 300 kníh svojho majiteľa.
 
Prečo práve Mestská a obecná polícia?
 
“Mestskí a obecní policajti sa starajú o bezpečnosť v 160 mestách a obciach na území Slovenska. Za bežných dní poskytujú aj doplnkové vzdelávanie v oblasti prevencie. V období pandémie patria k ľuďom v prvej línii. Som rád, že som sa pustil do tvorby encyklopédie s názvom Mestská a obecná polícia na Slovensku. A dnes môžem povedať, že zájdem ďalej,” uviedol Martin Korčok.
 
V Múzeum holokaustu v Seredi sa im podarilo zahájiť prácu na tvorbe jednodňového vzdelávacieho seminára, určeného hlavne pre preventistov MsP a OcP. 
 
Prečo?
 
“Pred viacerými rokmi mi Max Eisen, preživší holokaust z Moldavy nad Bodvou, rozprával, ako sa v Kanade podieľa na vzdelávaní vojakov a policajtov. Počas ďalšieho vzdelávacieho seminára v Jad Vašem v Izraeli, na ktorom sa zúčastnili aj pracovníci ministerstva vnútra (MV SR), som videl v praxi, aký veľký význam majú tieto aktivity,” povedal Martin Korčok.
 
“S ohľadom na to, že mestskí policajti, policajtky nepatria pod vnútro, ktoré im môže podobné semináre organizovať, rozhodnutie padlo, že ponúkneme vzdelávanie v oblasti ľudských práv práve im. Napokon, je asi málo takých, ktorí by sa v praxi nestretávali s antisemitizmom, rasizmom, či xenofóbiou.
Pilotný seminár sa osvedčil. Teraz už len nájsť efektívny spôsob, akým ho pre mestských policajtov, policajtky ďalej realizovať,” dodal riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi, Martin Korčok.
 
Počas svojich návštev si vypočul aj radosti a starosti všetkých, čím zároveň zhromaždil slušné množstvo zaujímavých informácií, ktoré by si podľa neho zaslúžili hlbšiu analýzu.
 
Každý zo 160 útvarov v encyklopédii dostal rovnaký priestor a je presvedčený, že zaujímavé bude porovnanie poskytnutých informácií. 
 
Autor po vydaní publikácie prejde Slovensko a poďakuje sa každému, kto nápad podporil, osobne. 
 
Z neoficiálnych zdrojov vieme, že kniha by mala byť uvedená 10. februára 2022.
 

                                                                                  Zdroj: Facebook@Martin Korcok

 
 
 
 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov