17. november, DEŇ BOJA ŠTUDENTOV ZA SLOBODU A DEMOKRACIU, minulosť a súčasnosť

Čo mi dalo 30 rokov od nežnej revolúcie v novembri 1989?
„Poznanie, skúsenosť, vedomie, že demokracia je veľmi krehké
zriadenie a potrebuje zodpovedných ľudí. Dnes už viem, že sloboda
nie je samozrejmosť a treba si ju dobre chrániť. Mladá generácia by
mala oceniť slobodné cestovanie, možnosť štúdia v zahraničí
a využívať možnosti pracovných príležitostí vo svete“.

Ing. Richard Mokoš, MBA
riaditeľ školy, SoŠ techniky a služieb

Pliaga, ktorá sa na nás spustila nám umožňuje uvedomiť si dôležitosť slobodného vzdelávania viac ako kedykoľvek predtým (Bianka Lakatošová GĽŠ Michalovce 2021)

Začnime stavať most medzi minulosťou a budúcnosťou (1989)

17. november 1989 ma zastihol ako nekvalifikovaného učiteľa v Osobitnej škole v Trebišove, kam ma futbalový osud zavial po úspešnej maturitnej skúške a neúspešnom prijímacom konaní na VŠ. Mal som 18 a mladícku vitalitu a možno aj naivitu, ktorá sa premietla do týchto dní…Peter Petrikán, primátor mesta 2021

Poznanie, skúsenosť, vedomie, že demokracia je veľmi krehké zriadenie a potrebuje zodpovedných ľudí (Richard Mokoš riaditeľ školy SOŠ techniky a služieb 2021)

Osobná zodpovednosť za budúcnosť (1989)

Dnes už viem, že sloboda nie je samozrejmosť a treba si ju dobre chrániť (Richard Mokoš MBA, riaditeľ školy SOŠ techniky a služieb 2021)

Pravda víťazí (Tublatanka, 1989)

Spomínam si na tie udalosti s pokorou, na to všetko čo bolo v uliciach i nato čo bolo ich výsledkom. Vo mne vtedy a aj dnes rezonujú dva symboly “dobro a nádej v lepšiu budúcnosť”, ktoré sa stali súčasťou môjho života a snažím sa ich vštepovať do vedomia mojim blízkym i vzdialeným. Peter Petrikán, primátor mesta

Mladá generácia by mala oceniť slobodné cestovanie, možnosť štúdia v zahraničí a využívať možnosti pracovných príležitostí vo svete (Richard Mokoš, riaditeľ školy SOŠ techniky a služieb 2021)

V jednote je sila (Námestie 1989)

Bojovať za slobodu a demokraciu treba a aj sa musí, pretože aj pri obrovskom úspechu je aj samotný úspech stále len malým krokom ku skutočnej zmene. (Alica Kočišová vkport 2021)

Prihlásme sa k ideálom slobody a pravdy (1989)

Vždy, v každom období a za každých podmienok sa musíme vzoprieť utláčaniu, zastrašovaniu, obmedzovaniu a popieraniu základných práv a slobôd. 17. november je v tomto pre nás svetlicou, ktorá udáva smer (Alica Kočišová vkport 2021)

Bola som na námestí vo Veľkých Kapušanoch. Plakala som. Ľudia sa báli prichádzať, bola som tehotná a v ušiach mi rezonovali mamine slová o 1968. Vtedy bola ona tehotná so mnou. Bála som sa že nás vyhodia z práce, tých z námestia. Boli sme naučení počúvať. Renáta Némethová vkport 2021

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov