Starí rodičia nám rozprávali, ako sa varí slivkový lekvár vo Veľkých Kapušanoch

Vône a chute majú nad nami moc a ohromujúcu silu. Stačí sa nadýchnuť, ochutnať a minulosť ožíva tak silno, že v duchu zažívame to isté, ako napríklad v detstve… Vidíme starkú, ako hnetie cesto, ako vkladá očistenú koreňovú zeleninu do vývaru, ako pripravuje plnku, ktorou plní kura, ako mieša v medenom kotly slivky, z ktorých pripravuje chutný lekvár…

Starí rodičia nám rozprávali, ako sa varí slivkový lekvár bola prvá udalosť, ktorá vo Veľkých Kapušanoch spojila generácie a spustila sériu ďalších udalostí, ktoré majú v budúcnosti na seba postupne nadväzovať.

                                                            Foto@László Zahorec Dombháthy

Primátor mesta Veľké Kapušany, Peter Petrikán uviedol, že „Starí rodičia nám rozprávali“ je jednou z noviniek, ktorá sa bude uskutočňovať v oblasti  “Zefektívnenia činnosti a financovania mestom zriadených a dotovaných organizácií v rámci kultúry, športu a mládeže.”

„Starí rodičia nám rozprávali, ako sa varí slivkový lekvár bol prvý nápad, na ktorý chceme nadviazať aj v budúcnosti. Nie formálne, ale tak, ako to bolo počas varenia slivkového lekváru na námestí pred Mestským úradom. Aby každý kto ide okolo sa mohol pristaviť, vyskúšať si, ochutnať…Aby sa stretávali všetky generácie a odovzdali si niečo zo zvykov a tradícií, ktoré sa viažu k nášmu mestu. Mnohé jedinečné zvyklosti sa zachovali dodnes a myslím, že je dôležité, aby ich spoznali najmenší, ale aj tí, ktorí doteraz z nejakého dôvodu nemali možnosť,“ povedal primátor mesta Peter Petrikán.

Z prvotného nápadu, na ktorom sa primátor mesta Peter Petrikán, riaditeľka CVČ Anita Tóth a poverený riaditeľ MsKS Peter Jakab dohodli ešte v júli, zrodil deň rozmanitých zážitkov.

„Vykôstkovalo sa približne 80 kg. sliviek. Ráno od štvrtej hodiny sa pripravovalo drevo, kotol, kulisa, ktorá obyvateľov, ale aj návštevníkov preniesla do doby minulej. Som rád, že sa nám naozaj podarilo spojiť generácie. Došli najmenší, ale svojou prítomnosťou nás poctili aj seniori,“ dodal Peter Petrikán.

                                                                                              Foto@vkport

K vareniu slivkového lekváru sa pridali aj organizácie, ktoré v meste pôsobia. Občania, ale aj návštevníci mesta mali možnosť stretnúť sa s členmi Klubu dôchodcov, s členkami speváckeho zboru Őszirózsa, s destským folklórnym súborom Vánok, s folklórnym súborom Komócsa, s Fabotó Citera zenekar, s Jankom Ivanom, bývalým občanom nášho mesta, ktorý došiel a hral na harmonike.

                                                                                Foto@László Zahorec Dombháthy

Deťom celodenný program zabezpečovala UsmievAnka a Karát Eszter. Mohli si vyskúšať aj kolotoč, ktorý nebol poháňaný elektrinou, ale ručne. Namiesto klasických sedadiel sa sedelo v prútených košoch, a k dispozícii mali aj rôzne ďalšie hry. Mohli zatancovať ľudové tance, vyskúšať miešanie lekváru v tradičnom medenom kotly, aj ho ochutnať.

                                                                               Foto@László Zahorec Dombháthy

Našich päť zmyslov neovplyvňujú iba materiálne veci. Je to aj balík špeciálnych pocitov a zážitkov a preto by všetky babičkine recepty mali byť oživené a napísané v našich súkromných a mestských zbierkach receptov červenými písmenami. Dotýkajú sa totiž našich tiel a duší a navodia, kdekoľvek na svete odteraz budeme a ucítime vôňu slivkového lekváru, štyri lyžičky šťastia a päť kvapiek zážitkov.

                                                                

Fotogaléria:@László Zahorec Dombháthy,@vkport,@Mesto Veľké Kapušany:

Videogaléria:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov