Náučný chodník vo Veľkých Kapušanoch – Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP

Začiatkom marca sme boli oslovení Helenkou Hirešovou, občiankou nášho mesta z Veľkých Kapušian, že je možnosť zapojiť sa do zamestnaneckého programu Nadácie SPP. Po chvíľkovej komunikácii sme sa zhodli, že chceme stromy. Stromy sa totiž rovnajú čerstvému vzduchu, chládku, poskytujú domov pre operencov… Rozmýšľali sme ďalej a tak sme sa posunuli k nápadu, že náučný chodník.

Chceli sme, aby náš projekt mal široký záber a myslel na všetky vekové kategórie obyvateľov nášho mesta. Hlavným cieľom okrem výsadby stromov bolo aj šírenie enviromentálnej výchovy prostredníctvom inovatívnych metód. Každý z vysadených stromov mal byť  označený informačnou tabuľou s jeho stručnou charakteristikou.

Chceli sme nadviazať na aktivity od roku 2019 v rámci ktorých sa vysadilo už množstvo stromov. v našom meste. Cieľom bolo spájať skupinu ľudí, ktorí majú pozitívny vzťah k prírode.

Krok za krokom

– Vyhotovili sme spoločne projekt

– Vyžiadali sme si písomné stanovisko Mesta Veľké Kapušany z dôvodu, že Náučný chodník bude v mestskom parku. O pomoc sme poprosili primátora mesta Petra Petrikána a zamestnankyne CVČ – Anitu, Zuzku a Mirku

– Po získaní súhlasného stanoviska mesta sme vyhotovili fotografie Mestského parku, kde má byť projekt resp. výsadba stromov uskutočnená a zriadili si účet v SLSP.

– Následne sme spoločne s Helenkou Hirešovou, zamestnankyňou SPP nahrali všetko potrebné do systému Nadácie SPP a čakali na výsledok. A ten prišiel.

Projekt bol úspešný 

-Informáciu o tom, že bol projekt úspešný sme sa dozvedeli zo stránky Nadácie SPP

-Následne nám bola zaslaná zmluva SPP, ktorá sa podpísala

Na ďalšie kroky sme poprosili zamestnankyne CVČ – Anitu, Mirku, Zuzku

Upravili sme rozpočet z 1000 eur na 700. A objednali sa stromy: Prunus Serrulata Kanzan, Prunus Serrulata,Ulmus Hollandica wredei, Ginkgo Biloba Saratoga, Liriodendron Tulipifera Fastigiatum, Acer Platanoides Crimson Sentry, Magnolia Stellata. 

Foto ilustračné:  

Následne sme dali vyhotoviť informačné tabule. Text, aj celkový vzhľad tabúľ pripravili dievčatá z CVČ. Informácie o stromoch v slovenskom jazyku, maďarskom jazyku a latinské názvy budú na tabuliach z plexiska.

Náučný chodník bude realizovaný vďaka podpore Nadácie SPP.

Stromy došli, tabule sú vyhotovené.

Hranoly zabezpečené, pred pripravil ich Attila Lovász z CVČ k inštalovaniu

Náučný chodník sa bude čoskoro inštalovať s podporou primátora mesta.  

Stromy posadené, tabule osadené:

Viac tu:

Náučný chodník vo Veľkých Kapušanoch sa stal realitou.

Odovzdaný bude dňa 01. júna 2021 v rámci MDD

Videozáznam a fotogaléria zo slávnostného odovzdania Náučného chodníka v rámci MDD, dňa 01.06.2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov