Môže fyzická osoba – občan spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve?

Jarné obdobie, jarné upratovanie, práce v záhrade, likvidácia prebytočného materiálu, napríklad konárov po orezaní stromov, alebo nepotrebného bytového inventára prináša so sebou aj množstvo otázok, ktoré často občanov rozdeľujú.

Za posledné týždne sa to deje aj vo Veľkých Kapušanoch a preto sme si vypýtali stanovisko Mesta Veľké Kapušany. Ferenc Boczán zástupca primátora nám v reakcii tlmočil stanovisko OR HaZZ.

“Mesto Veľké Kapušany dňa 29. apríla 2021 obdŕžalo usmernenie  z Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Michalovciach v ktorom sa uvádza, že fyzická osoba, teda občan môže podľa §31e vyhl. MVSR č. 121/2002 Z.z. o požiarnej prevencii v znení neskorších predpisov spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve, pričom podmienky tohto spaľovania sú uvedené priamo v cit. paragrafe. Povolenie na takéto spaľovanie občan nepotrebuje. Okrem dodržania iných povinností odporúčame miesto a čas tohto spaľovania pred jeho začatím oznámiť na príslušné operačné stredisko Hasičského a záchranné zboru na tiesňovú linku 112 a 150. V usmernení sa uvádza aj to, že je dôležité mať k dispozícii dostatok účinných a hasiacich prostriedkov, dodržať odstupové vzdialenosti aby sa oheň nerozšíril, vykonávať nad spaľovaním trvalý dohľad, aby sa nevymklo spod kontroly a po skončení spaľovania oheň aj tlejúce zbytky spoľahlivo uhasiť a skontrolovať okolie spaľovanie. Dôležité je aj vybrať si na spaľovanie vhodné poveternostné podmienky, hlavne nespaľovať pri vysokých horúčavách a silnom vetre a dbať, aby pri spaľovaní nevznikla škoda na majetku.”

V stanovisku sa ďalej uvádza : “Podľa usmernenia Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Michalovciach  je potrebné rozlišovať spaľovanie horľavých látok od vypaľovania porastov. Pri spaľovaní sa jedná o lokálne založenia ohňa za účelom likvidácie prebytočného materiálu (napríklad konáre po orezaní stromov) na hromade a pri vypaľovaní sa jedná o plošnú likvidáciu porastu (napríklad vypaľovanie suchej trávy, celoplošného strniska. Spaľovanie za podmienok, ktoré sú uvedené vyššie vykonávať možno, ale vypaľovanie porastov zákon zakazuje.”

Spaľovanie môže byť zakázané Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru, ktorý vyhlási čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov – vyhlasuje sa prostredníctvom obecných a mestských rozhlasov, čo spravidla nastáva v suchých jarných mesiacoch, alebo keď je dlhotrvajúce letné sucho. Vtedy sa nesmie vykonávať ani spaľovanie až do vyhlásenia ukončenia takéhoto času.

Ako to môže dopadnúť, keď sa vypaľuje porast, čo je zakázané sme priniesli v článku dňa 29.08.2019 – V katastri mesta Veľké Kapušany horel trávnatý porast – vkport.sk

Takéto vypaľovanie porastu je zakázané, fyzická osoba teda občan nesmie vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov a nesmie zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Za porušenie tohto zákazu možno občanovi v priestupkovom konaní uložiť blokovú pokutu až do výšky 331 Eur a právnickým osobám – podnikateľom až do výšky 16 596 Eur. Platí teda, že je všeobecný zákaz vypaľovať porasty a zakladať oheň tam, kde by sa mohol rozšíriť.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov