Bezpečná škola – model ochrany detí pred násilím

Bezpečná škola je škola, ktorá nie je iba o zamknutých vchodových dverách, nie je o čipových kartách, ani o dozore na každom kúsku chodby. Bezpečná škola je o otvorenosti, dôvere a o spolupráci všetkých, ktorí prichádzajú s deťmi do styku.

Dňa 14. apríla 2021 sa uskutočnilo multidisciplinárne vzdelávanie na tému Bezpečná škola – model ochrany detí pred násilím s lektormi PhDr. Mgr. Oľgou Okálovou, PhD. a Mgr. Veronikou Luksa. Preventisti z Mestskej polície Gabriela Fedičová a Štefan Pasztirák pozvánku obdŕžali od PhDr. Mgr. Rastislava Barkasiho v.r., ktorý je koordinátorom NP ODPN v okrese Michalovce.

 V rámci vzdelávania mali možnosť získať poznatky o nových metódach a cvičeniach pre ochranu detí pred násilím, vypočuli si poznatky o tom, ako bezpečná škola funguje inde a mali možnosť predstaviť svoju činnosť v rámci Veľkých Kapušian.

„Veľmi nás potešilo, že Veľké Kapušany boli ohodnotené v rámci okresu Michalovce, ako pozitívny príklad z praxe a že sme dostali priestor hovoriť o tom, ako dobre funguje spolupráca medzi nami a jednotlivými subjektami u nás, že sa poznáme, že v našich školských zariadeniach bezpečné prostredie pre žiakov vytvorené je, ale zároveň systematicky a spoluprácou sa chceme posunúť od žiakov aj smerom k bezpečnému prostrediu pre pedagógov, rodičov a ďalej prepájať širšie komunity, kde sa žiak pohybuje, čiže aj športové kluby, centrum voľného času a priestor, kde dieťa ostáva mimo dospelých. Pozitívne bola vnímaná aj podpora našej činnosti zo strany nášho zamestnávateľa, otvorené dvere a priestor na všetkých školách, ktorý máme k dispozícii a že sme ako preventisti ani v čase pandémie neostali na okraji, ale mali možnosť byť v kontakte so žiakmi dištančne. V závere sme predstavili ciele do ďalšieho obdobia, v ktorom by sme do ochrany detí pred násilím chceli aktívne zapojiť aj rodičov, širokú verejnosť a preventívnu činnosť rozšíriť o ďalšiu oblasť, ktorou sú ľudské práva.“

Zdroj: www.vkapusany.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov