KNIŽNÝ DOM vo Veľkých Kapušanoch spája ľudí cez knihy

Mesto Veľké Kapušany, Centrum voľného času Veľké Kapušany a OZ Zodpovední občania mesta Veľké Kapušany pod záštitou primátora mesta Veľké Kapušany dnes symbolicky, práve 31. marca – posledný deň v mesiaci, ktorý má aj prívlastok mesiac kníh, otvorili vo Veľkých Kapušanoch 

“Knižný dom – Könyvespolc”

Knižný dom – Könyvespolc” bude verejnosti sprístupnený od apríla a bude fungovať na úplne inej báze, ako klasické knižnice, alebo kníhkupectvá.

Základná myšlienka je nasledovná : Môžete si ktorúkoľvek knihu vypožičať, alebo si ju aj nechať, ale pod podmienkou, že ju vymeníte za vlastnú.

Cesta od myšlienky k realizácii trvala približne 3 týždne a iniciatíva Centra voľného času a OZ Zodpovední občania mesta Veľké Kapušany u primátora mesta našla podporu takmer okamžite.

“Knižný dom – Könyvespolc” bol pôvodne drevenou búdkou. Pod rukami zamestnankýň Centra voľného času sa ale menil zo dňa na deň a neodradili ich ani poveternostné podmienky, ktoré v prvej polovici marca ešte neboli ideálne na prácu vonku. Anita, Zuzka a Mirka, potom ako Attila Lovász celú drevenú búdku očistil sa pustili do maľovania a to, čo dokázali vyrazilo mnohým dych ešte skôr, ako získala drevená búdka finálnu podobu, vďaka ktorej sa zmenila na krásny Knižný dom. 

Každý Knižný dom, ale potrebuje police na ktoré sa knihy môžu ukladať a tie vlastnoručne vyrobil a pripevnil primátor mesta Peter Petrikán a dobrovoľní zamestnanci MsÚ, bez pomoci ktorých by sa Knižný dom nemohol dostať a byť položený na miesto určenia, ktorým bolo námestie pred Mestským úradom.

Po dokončení prác sme sa pána primátora opýtali, čo ho najviac na myšlienke Knižného domu nadchlo : “Väčšina milovníkov kníh, medzi ktorých patrím aj ja máme doma stovky, ba aj tisícky kníh z ktorých každý z náš číta takmer denne. Ja ich mám dokonca aj vo svojej pracovni niekoľko desiatok. Viem, že knihy sú v dnešnej dobe pre mnohých luxus, nie sú lacné a preto si ich nemôže dovoliť každý, zároveň aj kníhkupectvá sú už dlhšiu dobu zatvorené. Ja som presvedčený o tom, že vo Veľkých Kapušanoch mnohí radi čítajú a že knihy by nemali byť luxus a už vôbec nie zbytočnosť. Sú totiž nesmierne dôležitou zložkou rozvoja osobnosti a spoločnosti a mali by byť nie povinným čítaním, ale každodenným rituálom. To sú hlavné dôvody, kvôli ktorým som sa rozhodol myšlienku podporiť a pomôcť materiálne, ale aj fyzicky a Knižný dom vo Veľkých Kapušanoch zriadiť.”



OZ Zodpovední občania mesta Veľké Kapušany zabezpečilo prvé knihy do Knižného domu a takto bude fungovať:

KNIŽNÝ DOM bude o knihách a čitateľoch, ktorí ho navštívia.

KNIŽNÝ DOM bude bez akéhokoľvek poplatku.

KNIŽNÝ DOM bude verejná knižnica, ktorá bude na námestí pred Mestským úradom, kde sa ho dá patrične ochrániť a veríme, že bude lákať nadšených čitateľov.

KNIŽNÝ DOM bude pre všetky vekové kategórie. Budeme musieť spoločne ho chrániť a zapĺňať zaujímavými knihami v rôznych jazykoch.

Základná myšlienka je nasledovná : Môžete si ktorúkoľvek knihu vypožičať, alebo si ju aj nechať, ale pod podmienkou, že ju vymeníte za vlastnú.

“Knižný dom – Könyvespolc” bude verejnosti sprístupnený od 7.apríla 2021 na základe platného a odsúhlaseného prevádzkového poriadku.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov