Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 – Každý obyvateľ je dôležitý, spravme klik pre lepšiu budúcnosť.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov ako jediné zisťovanie umožňuje zapojenie všetkých obyvateľov SR. Sčítanie prinesie nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno- ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o domácnostiach obyvateľov a ich bývaní. Mnohé zo zisťovaných údajov v sčítaní obyvateľov, domov a bytov sú jedinečné a nie je možné ich v rovnakom rozsahu získať z iných zdrojov.

Čo by ste mali vedieť

Sčítava sa každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Obyvateľom je aj občan Európskej únie, ktorý má u nás obvyklý pobyt. Za deti alebo osoby nespôsobilé na právne úkony musí formulár vyplniť zákonný zástupca. 

Sčítanie obyvateľov bude po prvý raz výlučne elektronickou záležitosťou. Hlavná časť bude prebiehať od 15. februára do 31. marca 2021.  

V tomto období treba vyplniť elektronický formulár, dostupný bude na oficiálnej stránke. K dispozícii budú aj mobilné aplikácie pre operačné systémy Android a iOS. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 10 minút. 

Údaje, ktoré treba uviesť, majú zodpovedať stavu z polnoci 31. decembra 2020 na 1. január 2021. Znamená to, že ak ste sa odvtedy presťahovali či zosobášili, tento údaj neuvádzate. Rovnako to platí napríklad aj v prípade, že sa vám odvtedy narodilo dieťa – do sčítavania sa nezapája vôbec.  

Elektronický formulár bude obsahovať maximálne 14 otázok rozdelených do skupín – pobyt, rodina, vzdelanie, zamestnanie, národnosť a náboženstvo. Na záver poskytne elektronický formulár zhrnutie a opýta sa, či chcete sčítať ďalšiu osobu, napríklad dieťa. 

Podobným spôsobom sa zisťujú údaje aj v zahraničí – otázka o druhej národnosti má podporiť multietnicity a vyriešiť napríklad problém dvojnárodnostných manželstiev. Ak je napríklad vaša matka Rusínka a otec Maďar, nemusíte si vyberať národnosť, ale môžete uviesť obe. Táto metóda má podľa odborníkov poskytnúť komplexnejší obraz o národnostnom zložení Slovenska. 

Áno, obec môže uložiť pokutu vo výške od 25 do 250 eur. Zároveň však obce budú ľudí k aktivite vyzývať. 

Pre tých, ktorí sa nebudú vedieť sčítať sami, budú k dispozícii sčítací asistenti. Štatistický úrad predpokladá, že pôjde najmä o imobilných a starších občanov, respektíve občanov z marginalizovaných skupín.

V praxi to bude fungovať tak, že buď navštívite kontaktné miesto v obci, kde bude pôsobiť sčítací asistent, alebo môžete telefonicky požiadať o mobilného asistenta priamo domov. Táto druhá fáza, ktorá však vyžaduje osobný kontakt, sa pre pandémiu posúva. Ako uviedla hovorkyňa pre sčítanie Jasmína Stauder, prebiehať bude od 1. 4. 2021 do 31. 10. 2021.  Podrobnosti o tom, ako kontaktovať sčítacích asistentov, bude štatistický úrad zverejňovať od 1. 4. 2021. 

Zdroj: aktuality.sk, scitanie.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov