Talentovaná Edka Šlampiaková robí naše mesto sladším už niekoľko rokov…

Nemôžem si odpustiť na začiatok otázku – máte rada sladké? Čo najviac?

Áno. Mám rada sladké, bohužiaľ. Rada si dám chutný zákusok, niekedy aj keksík.

Edka ako ste sa k tejto krásnej práci dostala. Kto Vás viedol k láske k pečeniu?

U nás doma  nemohla byť nedeľa bez zákuskov či koláčov. To som doniesla z domu. Zdobiť torty a vymýšľať som začala, keď sa nám narodilo prvé vnúča. To je už tak dávno, veď už je vysokoškoláčka.  Odvtedy som upiekla veľa tort či na narodeniny pre vnúčatá alebo na iné slávnostné príležitosti pre rodinu či priateľov.

 Kde hľadáte inšpiráciu pre Vaše torty?

Keď viem na akú príležitosť bude tá torta a hlavne keď mám voľnú ruku, moja fantázia pracuje na plné obrátky. Ale veľká pomoc je aj internet a pre mňa aj stretnutie cukrárok. Vďaka ním  som stretla nádherných ľudí , mám veľa priateľov z celého Slovenska. Výmena skúsenosti a dobrá rada je nad zlato.

 Kto je pri pečení Vaším najväčším pomocníkom a podporovateľom?

Som veľmi vďačná manželovi, ktorý mi všemožne pomáha. Hlavne vytvára podmienky v domácnosti, aby som sa mohla venovať mojej záľube. Umýva riady, niekedy šľahá aj krémy, nakupuje. Veľmi je zručný, vyrobil mi veľa foriem na korpusy. Dokedy boli vnúčatá menšie, veľa sme piekli spolu, hlavne medovníky. Vyrástli, majú svoje záujmy, povinnosti. Aj tak dúfam, že príde čas a aj oni sa začnú k tomu viac venovať.

Čím sú Vaše dobroty špecifické? Ktoré plnky sú napríklad najobľúbenejšie?

Moje zásady sú, že torta nemá len dobre vyzerať ale hlavne má chutiť. Potešíme sa, pofotíme ale dôraz je na tom, ako chutí keď porežeme. Stále sa učím, hľadám, skúšam niečo nové. Tak pri plnkách ako aj v technike zdobenia. Podstata chutnej torty je, dať do toho všetko čo tam patrí. Dobrá torta vyžaduje poctivé ingrediencie. Nie je krém ako krém. Tam sa šetriť nedá. Ja mám najradšej, aj robím krémy šľahané nad parou  maslové a šľahačkové s ovocím. Tie chutia každému. Slaný karamel teraz je top. 

 Je pečenie Vašim najväčším koníčkom? Alebo si viete nájsť čas aj na iné aktivity?

Teraz je ťažká doba aj pre cukrárov. Nemôžeme sa stretávať, chýbajú osobné kontakty, ešte že existuje internet.

Torty vyzerajú fantasticky a určite aj chutnajú úžasne. Máte ešte nejaké ciele – nejaké méty, čo sa týka pečenia?

Nemám veľké plány. Chcela by som, keď mi to Pán Boh dovolí, čím dlhšie tešiť mojich blízkych a priateľov svojimi tortami.

 

Blížia sa Vianoce. Máme za sebou prvú adventnú nedeľu. Aký odkaz máte pre našich čitateľov?

Je Advent. Blížia sa najkrajšie sviatky roka, Vianoce. Každému želám, nech sú tie Vianoce sviatky pokoja, radosti, spolupatričnosti. Nemusia sa prehýbať stoly od dobrôt, len nech okolo toho stola je rodina spolu v zdraví a v šťastí. Na Vianoce nikto by nemal byť sám. Pre mňa bude najkrajší darček , keď sa stretne celá rodina. Ešte jedno želanie : Medzi darčekmi , lesklými ozdobami nech sa nestratí podstata Vianoc : Viera a Láska. Prajem požehnané a pokojné sviatky.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov