Financie od vlády nemajú samosprávy preplatené ani za prvú vlnu a už majú za sebou aj celoplošné testovanie. Na čo upozorňuje Michal Kaliňák zo ZMOS-u

“Testovanie bolo aj testovaním síl a možností a dajme si pozor na to, aby nebolo aj testovaním trpezlivosti.” Michal Kaliňák, ZMOS

Mestá a obce zatiaľ nedostali zaplatené ani za prvú vlnu pandémie. Peniaze za dvojkolové plošné testovanie tiež nedostali, ale vláda už avizuje aj ďalšie kolá celoplošného testovania počas adventných víkendov. Prvé by sa malo uskutočniť 5. decembra 2020.

Prvá vlna pandémie bola na Slovensku od 6. marca do 14. júna. Za túto prvú vlnu mohli mestá a obce požiadať o preplatenie výdavkov do 4. septembra. Žiadosti bolo potrebné podať na príslušné okresné úrady, ktoré ich overovali. Za prvú vlnu pandémie by mali mať mestá a obce financie na účtoch do 4. decembra. Mali mať…Podľa tvnoviny.sk, ktoré zverejnili podrobný zoznam verifikovaných (overených, potvrdených) výdavkov miestnej samosprávy podľa okresného úradu Michalovce majú mať Veľké Kapušany preplatených 7 258,75 Eur.

Vo Veľkých Kapušanoch prebehlo celoplošné testovanie počas dvoch, po sebe nasledujúcich víkendoch.

Na čo upozorňuje Michal Kaliňák, Ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

Celoplošné testovanie podľa Kaliňáka bolo o súčinnosti samosprávy, ktorú samosprávy poskytli v plnej miere. Ťahali mnohé aktivity za štát, napriek časovému stresu, napriek nesúladu v informáciách. Samosprávy ale podľa neho teraz potrebujú, aby štát na nich nezabudol. Aby financie za celoplošné testovania boli preplatené a informácie, ktoré dostávajú boli včasné a vecné.

ZMOS má preto tri požiadavky, ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe, pretože mestá a obce, samosprávy a komunál nikdy neboli proti ľuďom, ale ani proti krajine.

Prvá požiadavka – Financie – Je dôležité, aby štát nezabudol na financie. Preplatiť prvé kolá celoplošného testovania čím skôr, zároveň aby preddavkovo zaplatil za ďalšie kolá, ktoré štát avizuje v decembri. Každé mesto a obec sa blíži k uzávierke roku 2020, zároveň sa pripravuje rozpočet na rok 2021. Čo je dôležité vedieť je to, že samosprávy na rozdiel od štátu musia mať rozpočet vyrovnaný.

Druhá požiadavka – Trasovanie – Dôležité, pretože v mnohých mestách a obciach bola miera pozitivity vykázaná nad 1 % a bolo to z toho dôvodu, že v ich samospráve bol pozitívne otestovaný človek, ktorý bol úplne z inej samosprávy a nemal tam, kde sa testoval ani trvalý, ani prechodný pobyt a tak máme globálne číslo, ktoré je komunálne a komunitne absolútne nevyužiteľné.

Tretia požiadavka – Nepaušalizovať – Preplácanie financií pre mestá a obce nepaušalizovať tak, ako to navrhuje minister obrany Jaroslav Naď, nakoľko každá samospráva zabezpečovala testovanie individuálne podľa toho, čo mala zabezpečiť a čo splniť. Iný počet odberných miest, iný materiál podľa toho, čo jej štát nedodal.

Aj mnohí starostovia upozorňujú na to, že je to absurdné, štát mal súčinnosť poskytnutú v plnej miere a preto žiadajú v plnej miere preplatiť preukázateľnú čiastku na celoplošné testovanie.

“Bola to obrovská ekonomická záťaž. Polemiku viesť nebudeme, ale očakávame, že štát bude rešpektovať literu ústavného zákona a v plnom rozsahu uhradí všetky oprávnené výdavky miest a obcí, ktoré súviseli so zabezpečením úlohy,” uviedol Michal Kaliňák.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov