CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE ČAKÁ AJ NA VEĽKÉ KAPUŠANY. Rozhovor s primátorom mesta Petrom Petrikánom o úlohách samosprávy

Dňa 31.10 v sobotu a 01. 11 v nedeľu sa uskutoční celoplošné testovanie obyvateľov Slovenskej republiky, na ktoré sa pripravuje aj Mesto Veľké Kapušany. Miestnosti na testovanie budú otvorené od 07:00 do 22:00 hod., posledný odber sa uskutoční o 21:30 hod. Operácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky má názov Spoločná zodpovednosť. Aké úlohy dostala samospráva sme sa pýtali primátora mesta Veľké Kapušany, Petra Petrikána.

 

zdroj foto : www.vkapusany.sk

Akú úlohu zohráva samospráva v operácii OS SR „Spoločná zodpovednosť“. Ako prebiehalo prvé stretnutie s vojakmi, na čom ste sa dohodli. Čo všetko ste si stanovili?

Samospráva poskytuje Ozbrojeným silám Slovenskej republiky súčinnosť v operácii Spoločná zodpovednosť. Na tom prvom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v pondelok sme vytipovali odberné miesta, vzhľadom k tomu, že prebieha rekonštrukcia Mestského kultúrneho strediska a Materskej škôlky na Sídl. POH sme ich nahradili Futbalovým štadiónom, telocvičňou ZŠ J. Erdélyiho na ul. Fábryho a Mestským úradom. Spolu sme vytipovali desať odberných miest. Dohodli sme materiálno technické zabezpečenie, čo zabezpečia Ozbrojené sily a čo samospráva.

Z tlačoviek a médií je jasné, že každý deň je niečo nové. Nové nariadenia, nové opatrenia. Koho nariadeniami sa riadi samospráva čo sa týka celoplošného testovania. S kým komunikujete?

Komunikujeme s odborom krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Michalovciach, s vojakmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí budú priamo u nás vo Veľkých Kapušanoch na jednotlivých odberných miestach.

Čo všetko musí zabezpečiť samospráva? Kto pripravuje miestnosti, kde testovanie bude prebiehať?

Po rôznych obmenách a prehodnoteniach, musí byť testovanie v exteriéry, kde mesto zabezpečí stany, stoly, stoličky, sáčky do košov. Museli sme pripraviť miestnosti, kde bude uložený materiál na testovanie, šatne pre personál, miesto, kde sa bude ukladať biologický odpad. Všetky miestnosti, kde bude testovanie prebiehať pripravuje pre OS SR Mesto a tak, aby bol zabezpečený samotný vstup a výstup pre tých, ktorí sa pôjdú dať otestovať.

Už dnes hlásia niektoré mestá problém s tým, čo musia zabezpečiť. Dokonca primátor Hlohoviec, p. Miroslav Kollár sa vyjadril na sociálnej sieti, že Centrálna vláda si spravila z miest a obcí slúžku. Ako to vyzerá u nás? Čo ešte zháňate?

My nemáme problém so zabezpečením toho, čo sme zabezpečiť mali. Najhoršie je, že nie sú jasne stanovené pravidlá. Od pondelka sa menili už aspoň šesť krát. V pondelok to bolo inak, v utorok inak a v stredu zase inak.

Okrem armády a príslušníkov polície, budú v jednotlivých miestnostiach aj dobrovoľníci – zdravotníci a dobrovoľníci zo samosprávy. Ktorú skupinu dobrovoľníkov mala zabezpečiť samospráva a čo všetko pre nich?

Samospráva mala zabezpečiť do každej miestnosti, kde testovanie bude prebiehať dvoch administratívnych zamestnancov. V prvej línii sú to zamestnanci Mestského úradu, ale máme aj zoznam dobrovoľníkov, ktorí sa mohli prihlásiť a ktorých budeme kontaktovať v tom prípade, ak vypadne niekto z tej prvej línii.

Dobrovoľníci, čo sa týka samosprávy, ktorí zabezpečujú administratívu majú nárok na odmenu?

Mesto obdŕžalo vzor dohody o vykonaní práce, ktorá sa uzatvorí. Vyplácať ich bude samospráva a následne samospráve preplatí náklady Okresný úrad.

Testovanie bude prebiehať od 7:00 do 22:00 hod. Posledný odber bude vykonaný o 21:30. Má samospráva vedomosti o tom, koľko percent obyvateľov sa chystá u nás na celoplošné testovanie?

Vedomosti o tom, koľko percent ľudí sa na testovanie chystá nemáme. Nepristúpili sme k odporúčaniu, aby sa dialo podľa abecedného poradia, pretože v jednotlivých rodinách, ktorí sa možno chcú otestovať naraz sú aj takí, ktorí majú rozdielne priezviska. Každému bude umožnené sa dať otestovať na ktoromkoľvek mieste, ktoré si vyberie a v čase, ktorý je stanovený, čiže od siedmej hodiny rannej do pol desiatej večer. Odberné miesta sú zriadené tak, aby občania, ktorí sa otestovať chcú, nemuseli od svojho bydliska ďaleko.

Bude k dispozícii telefónne číslo, kde sa občania budú môcť informovať a pýtať sa, ak budú potrebovať zodpovedať nejakú otázku?

Áno, na Mestskej polícii bude od piatku až do pondelka rána zriadená stála služba, kde operačný z Mestskej polície bude zastihnutý na telefónnom čísle 056/6383128.

O týždeň nás podľa predbežných informácií čaká ten istý kolotoč. Máte okolo seba svoj pracovný tím, ktorý tvoria zamestnanci Mestského úradu. Ráta sa aj s možnosťou, že niekto z nich bude pozitívny pri prvom kole testovania? Čo potom? Máte nejakú alternatívu?

Určite by sme dali pretestovať hneď potom pretestovať všetkých zamestnancov, aby nemusel byť obmedzený chod Mestského úradu.

Predpokladám, že ste nonstop na telefóne. Čo Vás, ako primátora trápi najviac v súvislosti s celoplošným testovaním?

Určite nejasná, oneskorená, neúplná a zmätočná komunikácia.

Prichádza aj obdobie “Dušičiek”, ktoré seniori, ale nielen oni prežívajú emotívnejšie, ako iné obdobia. Do toho celoplošné testovanie práve v tomto období. Čo odkazujete ako primátor mesta, občanom Veľkých Kapušian?

Odkazujem im, aby spomienku všetkým tým, ktorí už nie sú medzi nami avšak v našich srdciach budú žiť večne venovali v týchto dňoch doma. Zákaz vychádzania nám neumožňuje zapáliť sviečku na hroboch našich blízkych, ale plamienok sviečky môžu zapáliť virtuálne, na virtuálnom cintoríne, ktorý je prístupný už aj pre naše mesto. Verím, že zapálený plamienok virtuálnej sviečky priamo na zvolenom hrobovom mieste, bude aj svetlým plamienkom pri ktorom budeme spomínať na našich blízkych.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov