Originalita, nie masovosť. Vo všetkom čo Eva Szakalová namaľuje nájdete kúsok človeka.

Talentovaná Eva Szakalová maľuje jedinečné vzory na tašky, tričká, ale okrem textilu používa aj iný materiál.

Eva nám minulý rok prispela taškami aj obrazmi na Dobrý jarmok, čím podporila dobrú vec a odvtedy sledujeme jej prácu.

Eva Szakalová pochádza z Veľkých Kapušian, kde prežila celé svoje detstvo, až kým sa nevydala. Do Čičaroviec sa odsťahovala pred 39. rokmi za manželom, kde žije doteraz.

Zaujímavý rozhovor, v ktorom nám odhalila kúsok zo svojej umeleckej duše prinášame čitateľom vkport.sk.

Mohli by ste sa nám v krátkosti predstaviť? Kto ste? Čomu sa venujete?

Pred 39 rokmi som odišla z Veľkých Kapušian bývať do Čičaroviec, kde žijem doteraz. Som mamou 3 dospelých detí a babkou 3 vnúčat. Pracovala som ako zdravotná sestra v nemocnici v Trebišove 14 rokov, potom som pracovala pre Červený kríž ako opatrovateľka. Keď som dostala príležitosť pracovať ako asistent učiteľa v miestnej škole, rozhodla som sa zvýšiť si kvalifikáciu a prihlásila som sa na Pedagogickú fakultu Prešovskej univerzity. Ukončila som bakalárske štúdium a venovala sa deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Svoju prácu som milovala. S deťmi, ale aj s ich rodičmi som si vybudovala veľmi dobrý vzťah.

Aká bola Vaša cesta k umeniu a maľbe? Kedy ste u seba postrehli vzťah k umeniu?

V decembri roku 2014 choroba, náhla mozgová príhoda všetko zmenila. Pre zlý zdravotný stav, keď mi ochrnula pravá časť tela, a to som praváčka  som nemohla pracovať ďalej, tak som sa rozhodla zmysluplne vyplniť svoj čas. Od detstva som rada kreslila, v škole som viedla výtvarný krúžok a učila výtvarnú výchovu, preto som sa začala zaujímať viac o maľovanie. Prezerala som si videá o maľovaní, stránky o maľbe, prezerala knihy, objednala plátna a farby a začala s maľovaním. Nešlo to však hladko. Mala som aj obdobia, keď som si myslela, že to vzdám.  Pravá ruka neposlúchala, ale nakoniec som to  nevzdala. S vytrvalosťou som veľa skúšala, a tak po prvých neúspechoch prišli aj prvé vydarenejšie kúsky. Bez podpory mojej rodiny by to však nešlo.

Okrem textilu maľujete aj na plátno? Čo ešte tvoríte?

Najradšej maľujem kvety, prírodu, mám rada aj abstraktné umenie. V ňom viem vyjadriť svoje pocity. Ale prakticky maľujem všetko. Neskôr som začala maľovať na kamene, najprv malé, neskôr aj väčšie. Maľovanie na textil prišlo až neskôr. Videla som krásne tričko pre dieťa, tak som si objednala farby na textil. Pre vnúčika som namaľovala svoje prvé tričko. Potom tašku, vankúš a potom to už išlo akosi rýchlo, darček pre rodinu, kamarátku, známych. Teraz prakticky maľujem na všetko. Textil, plátno, kamene, drevo, sklo. Ruka stále viac poslúchala a ja som mala radosť. Potom som začala vyrábať aj vianočné a veľkonočné ozdoby, magnetky. anjelikov. Začala som sa venovať aj servítkovej technike a naposledy ma upútal paverpol, stužovač textilu). Dajú sa z neho vyrábať krásne sochy, šperky, ale aj obrazy.

Evka, viete namaľovať na želanie takmer hocičo?

Na želanie vyrobím a namaľujem prakticky hocičo, ale zasa nie všetko. Najradšej však mám ak mi dajú voľnú ruku, vtedy popustím uzdu svojej fantázii.

Kedy tvoríte najradšej? Obľúbený čas, alebo hodina?

Nemám vyhranený čas na tvorbu, ak mám trocha voľného času, tak tvorím.

Kde majú možnosť nájsť naši čitatelia Vaše výrobky?

Moje výrobky sa dostali už do mnohých krajín, dokonca až za oceán, čo ma veľmi teší. Veď to je uznanie za moju vytrvalú snahu nepoddať sa chorobe, ale ísť ďalej a nevzdávať to. Z Veľkých Kapušian a okolia si ich môžu záujemcovia pozrieť na mojej FB stránke.

Čo odkazujete našim čitateľom?

Nevzdať sa, aj keď sa vám zrúti svet, nájsť si zmysluplné vyplnenie zrazu veľmi veľa voľného času.   

Z Evkinej tvorby si môžete vybrať kliknutím na odkaz: Eva Szakalová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov