Megemlékezés a Herczegh Géza szobornál

2020. 10. 19, Nagykapos, Megemlékezés a Herczegh Géza szobornál

Herczegh Géza szobra Nagykaposon (Fotó/vkport.sk)

Rieger Tibor, Kossuth-díjas szobrászművész alkotásánál virágot helyeztek el a résztvevők, Petrikán Péter a város polgármestere, és Boczán Ferencz a város alpolgármestere.

(Fotó/vkport.sk)
(Fotó/vkport.sk)

Herczegh Géza 1928. október 17-én született Nagykaposon. Édesapja Herczegh Károly Nagykaposon volt a járásbíróság vezetője, édesapja halála után a család Budapestre költözött. Herczegh Géza 1951-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzet jogi diplomát, szakmai területe elsősorban a nemzetközi jog. Tudományterületeket átívelő kutatásokat végzett a nemzetközi jog szociológiája terén.
A Nemzetközi Vöröskereszt szakértőjeként számos konferencián vett részt és szólalt fel nemzetközi jogi, humanitárius és egyéb kérdésekben. 1990-ben az Országgyűlés megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjává, később a testület helyettes elnöke volt 1993-ig. Ekkor az Egyesült Nemzetek Szervezete hágai Nemzetközi Bíróságának első és eddig egyetlen magyar tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett. Több díja és elismerése mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Marburgi Egyetem díszdoktorává választják,

Szülővárosa Nagykapos 2005-ben díszpolgári címben részesítette.

Édesapja emlékére nejével közösen hozta létre a Herczegh Károly Alapítványt.

Az alapítvány létrehozója a 2010-ben elhunyt Herczegh Géza tiszteletére emléktáblát állítot a Magyar Közösségi Ház falán.

2018.10.14. Herczegh Géza szobrát avatták Nagykaposon

Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi beszédében, 2018. 10. 14 úgy fogalmazott, hogy Herczegh Géza életműve mély nyomot hagyott az egyetemes jogtudományban, a szülőföldjén élők számára pedig emberi tulajdonságai által is példaképül szolgál. Gabri Rudolf elmondta, hogy a szobor által Herczegh Géza végérvényesen hazatért szülőföldjére, és szellemiségét örökre sugározza az itt élők számára csakúgy, mint a 2013-ban állított emléktábla is.

A Herczegh család részéről Herczegh Géza fia, Herczegh Károly is szólt az egybegyűltekhez, és megerősítette az elhangzottakat, miszerint édesapja szent ügynek tekintette a szülőföldjén élők segítését, és szülőföldje szeretete áthatotta egész életét.

Herczegh Károly elmondta, édesapja azt vallotta, adnia kell annak a közösségnek, ahonnét származik, ahol született. Amikor tehette, ellátogatott szülőföldjére, és a Herczegh Károly Alapítványon keresztül és azon túl is igyekezett segíteni.

A család nevében köszönetet mondott a helyi közösségnek azért, hogy szeretettel és nagy tisztelettel ápolják édesapja, a város díszpolgára emlékét.

Forrás : nvt-magyarhaz.eu, felvidek.ma

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov