STANOVISKO SFZ A ÚLK: ZÁKAZ ŠPORTOVÝCH PODUJATÍ JE DISKRIMINAČNÝ (www.futbalsfz.sk)

foto : www.futbalsfz.sk

Slovenský futbalový zväz a Únia ligových klubov považujú opatrenia krízového štábu týkajúce sa zákazu futbalových zápasov za nesprávne, nelogické a diskriminačné.

SFZ aj ÚLK boli v každom okamihu štátnym orgánom iniciatívne nápomocné svojimi odbornými kapacitami, ako aj návrhmi ako zabezpečiť konanie zápasov tak, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nákazy koronavírusom, či už medzi športovcami, alebo aj divákmi. Do dnešného dňa nám nie je známy žiaden prípad, že by ohniskom nákazy bol futbalový zápas. SFZ zabezpečuje a financuje testovanie v širokej miere práve z dôvodu, aby sa podarilo infikovaných športovcov zachytiť a zabezpečiť striktný postup karanténneho tréningového procesu odsúhlaseného Úradom verejného zdravotníctva.

Už niekoľko mesiacov sa najvyššia futbalová súťaž, Fortuna liga, riadi podrobným manuálom organizácie zápasov, ktorý obsahuje presné postupy prevencie, ako aj reakcie v prípade zistenia pozitívnych nálezov. Manuál obsahuje množstvo odporúčaní nad rámec aktuálne platných opatrení ÚVZ. Tento manuál sa bez problémov dá v modifikovanej podobe použiť pre všetky súťaže riadené SFZ, ako aj regionálnymi a oblastnými futbalovými zväzmi.

Nevidíme (nielen) pred futbalovou verejnosťou obhájiteľný dôvod na zákaz futbalových zápasov, keď súčasne nie je zakázané navštevovať obchody a gastro prevádzky, používať prostriedky hromadnej dopravy, atď. Nevidíme obhájiteľný dôvod, aby viac ako 5000 družstiev nemohlo, za splnenia všetkých protiepidemiologických opatrení, dohrať jesennú časť 400 ligových a pohárových súťaží na všetkých úrovniach dospelých aj mládeže.

V žiadnej krajine EÚ, ako aj v ďalších európskych krajinách, v súčasnosti nie sú rozhodnutím štátnych orgánov zakázané futbalové súťaže, ani v takých, kde je epidemiologická situácia horšia ako na Slovensku. Nijako nestojíme o takéto prvenstvo.

Zákaz futbalových zápasov bude mať zničujúci dopad na viac ako stotisícovú členskú základňu Slovenského futbalového zväzu, na 14 000 ľudí, ktorí sú zamestnaní vo futbale. Postihne nielen profesionálny futbal, ale zásadne aj oblasť mládežníckeho a amatérskeho futbalu. Celé futbalové hnutie doteraz plne rešpektovalo všetky opatrenia, ktoré štátne orgány prijali, aj napriek faktu, že neraz sa rozhodovalo systémom “o nás bez nás” vrátane tých najnovších opatrení, ktoré neboli so zástupcami najväčšieho športového zväzu na Slovensku konzultované. Opäť zdôrazňujeme, že nemáme doteraz nijako preukázané šírenie nového koronavírusu na športových podujatiach, ktoré organizujeme.

Totálny zákaz futbalových zápasov, resp. športových podujatí ako takých, bude znamenať zdecimovanie až likvidáciu slovenského športu. Výrazným spôsobom naruší dôveru futbalovej verejnosti, že štátne orgány prijímajú akokoľvek potrebné protiepidemiologické opatrenia s dostatkom informácií a so zohľadnením všetkých hľadísk – zdravotných, ekonomických aj sociálnych.

Dôrazne žiadame o pozastavenie týchto opatrení, kým nebudú zohľadnené ich ekonomické, sociálne a spoločenské dopady, ako aj spôsob a výška ich bezodkladnej kompenzácie voči všetkým dotknutým subjektom. Zároveň opätovne vyzývame premiéra SR na stretnutie a začatie konštruktívneho dialógu s najväčším zamestnávateľom v oblasti športu na Slovensku.

www.futbalsfz.sk

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *