MKST Veľké Kapušany – stolný tenis v našom meste

Začiatky stolného tenisu vo Veľkých Kapušanoch

Začiatky stolného tenisu na organizovanej úrovni sa v našom meste datujú od 01.09.1974, kedy bol založený p. Valentínom Krištofom klub Energetik Veľké Kapušany, ktorý mal svoje sídlo a zároveň aj hraciu miestnosť v SOU energetickom vo Veľkých Kapušanoch.

Klub začínal v amatérskych podmienkach, od najnižších okresných súťaží, avšak pod trénerským vedením p. Krištofa sa novovzniknuté mužstvo etablovalo veľmi rýchle na stolnotenisovej mape Slovenska.
Družstvá žien, žiakov a dorastu boli stabilne účastníkmi najvyšších krajských súťaží, hráči Veľkých Kapušian boli pravidelnými účastníkmi bojov o titul majstra okresu a kraja. Azda najväčší úspech
v tomto období dosiahol náš rodák p. Szanyo Zoltán, ktorý v rámci energetických koncernov ČSSR bol v kategórii dorastu účastníkom semifinálových bojov o titul majstra ČSSR.

Zlomový moment roku 2004

Zlomový moment v živote stolnotenisového klubu v našom meste nastal v roku 2004, kedy na príslušnom ministerstve bola zaregistrovaná nezisková organizácia MKST Veľké Kapušany, ktorá bola pretransformovaná z klubu Energetik Veľké Kapušany. Tak ako nastala zmena v štruktúrach vedenia
klubu, tak došlo aj ku generačnej výmene hráčov, ktorá zákonite priniesla so sebou ústup z vybojovaných priečok. Avšak po obetavej práci vedenia, samotných hráčov mužstva a za veľkej podpory nášho mesta sa klub dostal v rámci kraja a celého Slovenska na pozície, ktoré mu patrili pred samotnou transformáciou.

Významný míľnik v roku 2011

Ďalším významným míľnikom v živote stolného tenisu v našom meste bola r. 2011 rekonštrukcia bývalej kotolne na sídl. P.O.Hviezdoslava na Dom športu, ktorý sa stal domovským stánkom klubu MKST Veľké Kapušany. Táto rekonštrukcia bola plne financovaná mestom Veľké Kapušany, bola prevedená, čo sa týka vybavenia a infraštruktúry, na nadštandartnej úrovni.
Otvorenie Domu športu v roku 2011 prebehlo za účasti niekoľkonásobného majstra Európy a sveta v stolnom tenise Tibora Klampára (HU).

foto: MKST Veľké Kapušany

Úspechy a tradícia

Dom športu sa, v rámci nášho regiónu, stal jedným z najkrajších a najkomplexnejších stánkov stolného tenisu v širokom okolí s výbornými podmienkami na hru, čo vyústilo do zvýšenia kvality tréningového procesu a zákonite v roku 2013 do postupu do 1.ligy stolného tenisu na Slovensku, v ktorej sme úspešne bojovali dva roky, kedy po generačnej obmene hráčov sme zostúpili do 2.ligy, v ktorej aj v dnešnej dobe úspešne hájime meno nášho mesta.
V súčasnosti klub pracuje pod vedením výboru v zložení Ing. Popély Štefan – predseda, Ing. Salaky Tibor – podpredseda, MUDr. Lakatoš Jakub – člen, Štim Ján st. – člen a Krištof Valentín – člen.

Na súťažný rok 2020/21 náš klub nastupuje v troch ligách – 2.liga-muži, 3.liga-juh a 4.liga zemplínsko- košická. Všetky potrebné informácie o jednotlivých zápasoch, rozpisoch jednotlivých družstiev a samotný výsledkový servis sú uvedené na oficiálnej stránke stolnotenisového zväzu www.pinec.sk.

Peknou tradíciou v klube je od r. 2017 turnaj o Pohár primátora mesta Veľké Kapušany, ktorý sa organizuje každoročne v čase vianočných sviatkov, za účasti všetkých hráčov klubu. Turnaj je spojený s príjemným posedením pri koncoročnom guľáši v kruhu fanúšikov a hráčov stolného tenisu v meste.
Jednou z priorít klubu, okrem reprezentácie mesta v rámcu celého Slovenska, je práca s mládežou mesta, kde sa snažíme vychovať vlastných odchovancov, bohužiaľ však treba povedať, že vzhľadom na dnešnú pretechnizovanú dobu je čoraz ťažšie pritiahnuť deti k aktívnej športovej
činnosti. Napriek tomu z klubu vyšlo mnoho odchovancov, z ktorých treba spomenúť napr. Krištofa Floriána (medailista majstrovstiev kraja v žiackých súťažiach), Jakuba Lakatoša (úspešný hráč 1.ligového mužstva), Martina Salakyho (hráč extraligy dorastencov, bronzový vo štorhre na majstrovstvách kraja mužov a taktiež dorastu, účastník medzinárodných turnajov a majstrovstiev Slovenska), Štim Ján ml. (medailista na majstrovstvách kraja starších žiakov, účastník medzinárodných
turnajov a majstrovstiev Slovenska), Vargovčík Erik (medailista na okresných súťažiach). V súčasnosti najmladšou “akvizíciou” klubu je slečna Luca Tóth (8r), ktorá spolu so svojim bratom Andrásom Tóthom (13r) poctivo trénujú a pripravujú sa na svoje prvé súťažné zápasy za náš klub.

Ako sa stať členom MKST Veľké Kapušany

Touto cestou by sme chceli apelovať na každého záujemcu o stolný tenis, hlavne mládež, ktorá chce aktívne tráviť svoj voľný čas pod vedením skúsených trénerov a hráčov nášho klubu, aby navštívili Dom športu (v dňoch pondelok, streda a piatok od 15.00 do 17.00) a veľmi radi im
poskytneme všetky potrebné informácie ohľadom trénovania v našom klube. Treba spomenúť, že vďaka podpore mesta, tréningy a samotný vstup do haly je, pri dodržaní všetkých podmienok na vstup na palubovku a času trénovania, bezplatný pre občanov mesta Veľké Kapušany.
Nemožno tu opomenúť ani našich “starých pánov”, ktorí takisto v hojnom počte trénujú a sú zdravým jadrom fanúšikov nášho klubu a samotných hráčov počas ligový zápasov, tak v domácom prostredí ako aj počas zápasov mimo nášho domovského stánku.
Z napísaného vyplýva, že vekový rozptyl hráčov stolného tenisu v našom meste je veľmi veľký – však koniec koncov je to šport, ktorý vyžaduje sústredenie, silu, výbušnosť, cit v ruke, logické myslenie a v neposlednom rade aj kondíciu hráča, teda každý si tu nájde niečo – stačí mať chuť a výdrž. Vďaka podpore vedenia mesta Veľké Kapušany majú občania nášho mesta vytvorené vynikajúce podmienky na aktívne trávenie svojho voľného času, stačí len prísť :-).

foto: MKST Veľké Kapušany
foto: MKST Veľké Kapušany
foto: MKST Veľké Kapušany

Tešíme sa na Vašu návštevu a podporu.
Vedenie MKST Veľké Kapušany
FB: MKST Veľké Kapušany

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov