REKONŠTRUKCIA MŠ POH vo Veľkých Kapušanoch, 2015 – 2020 – dva rozhodujúce dátumy

2015 – 2020, dva dátumy, ktoré rozhodli o rekonštrukcii MŠ POH vo Veľkých Kapušanoch.

Rekonštrukcia MŠ na Sídl. POH vo Veľkých Kapušanoch patrila k prioritným úlohám primátora mesta a Mesta Veľké Kapušany už v minulom volebnom období.

Zámer zrekonštruovať MŠ POH a MŠ L.N.T vo Veľkých Kapušanoch vznikol ešte v roku 2015. V decembri v roku 2015 bolo schválené podanie žiadosti na Ministerstvo životného prostredia, 14. marca 2016 bola podaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok na realizáciu tohto projektu.

Týmto krokom sa začal celý siahodlhý legislatívny proces, ktorý trval päť rokov.

Symbolický základný kameň položil primátor mesta, riaditeľka MŠ POH a zástupcovia f. Stavimat, so zamestnancami stavebného úradu Mesta Veľké Kapušany dňa 26.08.2020 a k začiatku realizácie rekonštrukcie dôjde od 31. 08. 2020.

Ako informovala riaditeľka MŠ Mária Jencsőová prostredníctvom webstránky Mesta Veľké Kapušany, projekt je zameraný na zníženie tepelných energií. Menia sa okná, dvere, zatepľuje sa strecha, fasáda, búra sa spojovacia chodba medzi budovami. V areály materskej školy bude stavenisko pravdepodobne 50 dní. „K zmenám dôjde aj čo sa týka prevádzky v materskej škôlke a preto je potrebné, aby rodičia do 28.8. 2020 nahlásili, alebo prihlásili dieťa do škôlky. Po ukončení prác sa tešíme na všetky deti v novej, peknej materskej škôlke a ďakujem za pochopenie a trpezlivosť,“ uviedla riaditeľka MŠ POH.  

Oslovili sme primátora Mesta Petra Petrikána, aby poskytol stanovisko k rekonštrukcii MŠ POH vo Veľkých Kapušanoch : „ Ja som veľmi rád a nebudem preháňať, ak poviem, že som šťastný, že konečne po dlhých piatich rokoch sme sa dopracovali k tomu, že škôlka sa reálne premení na stavenisko. Po ukončení prác prinesieme deťom lepšie prostredie, pomôžeme ekonomike Mesta Veľké Kapušany, vytvoríme kvalitný priestor pre deti z nášho mesta. Už v minulých obdobiach som veľmi empaticky vnímal potreby materskej škôlky na Sídl. POH, konečne všetko dobre dopadlo a rekonštrukcia sa rozbehla. Obdobie, ktoré priniesla so sebou situácia okolo Covid 19 nie je dobré nielen pre občanov samotných, ale ani pre samosprávu a rozvoj mesta. Nie vždy sa dajú robiť dobré rozhodnutia. Občas sa musí vyberať zo zlých, horších, respektíve najhorších rozhodnutí a tam sa, verte mi, vyberá veľmi ťažko, ale rekonštrukcia škôlky sa aj napriek zlému obdobiu začala, splnili sme všetky zákonom stanovené požiadavky a po rekonštrukcii sa deti budú môcť vrátiť do vynovených priestorov materskej škôlky.“

Cez stránku ministerstva financií Slovenskej republiky sme zistili, že Mesto Veľké Kapušany má v rozpočte doteraz výpadok dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020 – 184 744 €.

Rekonštrukcia škôlky sa napriek tomu uskutoční.

Z celkovej sumy použitej na rekonštrukciu škôlky zaplatí Ministerstvo životného prostredia 95 percent, Mesto Veľké Kapušany 5 percent.

Ako uvádza portál mesta Veľké Kapušany, www.vkapusany.sk, hlavná aktivita projektu zahŕňa stavebno-technické práce, v rámci ktorých sa zrealizuje zateplenie celého objektu kontaktným zatepľovacím systémom, zateplenie sokla, zateplenie strešnej konštrukcie, výmena pôvodných okien a dverí za nové plastové. Výška NFP: 456. 481,89 €, Dotácia: 433. 657, 80 €, 
Spolufinancovanie 5% (22. 824,09 €), Trvanie projektu: 50 dní
 

Mesto Veľké Kapušany postihla situácia v súvislosti s COVID 19 rovnako ako iné mesta, ale vďaka efektívnemu hospodáreniu má k dispozícii peniaze, ktoré musí použiť z vlastných zdrojov na spolufinancovanie tohto projektu a nemusí od neho odstúpiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov