Dombháthy Zahorec László képkiállítása Nagykaposon (bumm.sk)

Augusztus végéig megtekinthető a „Látószög” című tárlat

2020. augusztus 6. csütörtök – 09:29

A szerelem hozta tájainkra a ma már ízig-vérig bodrogközinek számító fotóst, aki annyira megszerette új otthonát, hogy a régió „fotós nagykövete” lett.

www.bumm.sk

Manapság nagyon sokan foglalkoznak fotózással. Nem csoda, hiszen a fotózás élmény, a fotó pedig örök emlék, mely – jó esetben – a készítőjén kívül sokaknak szerez örömöt. De vajon hogyan határozható meg, hogy egy alkotás értékes-e? Egyáltalán mitől értékes egy alkotás? Az bizonyosan jó jel, ha a fotósnak lelke és látásmódja van a fotózáshoz, az alkotása így szinte bizonyosan megtalálja a közönségét. Az pedig, hogy egy-egy alkotás sikert ér el a fotópályázatokon, sejteti, hogy a fotós munkái szakmai szempontból is megállják helyüket – Zahorec László munkáit 2018-ban a királyhelmeci Tóthpál Gyula Fotóversenyen és a “Nagy Háború” című nemzetközi képzőművészeti pályázaton is különdíjjal jutalmazták.

Zahorec László jelenleg Tiszacsernyőben él, fotói könnyen elérhetőek az egyik legnépszerűbb közösségi portálon. Ezek az alkotások akár a Bodrogközben történő események, érdekességek, látnivalók dokumentációjaként is megállják a helyüket. Emellett ajándékok is. Azok számára, akik „ott” voltak, akik nem lehettek „jelen”, akik nem juthatnak el „oda”, és akik ötletet vagy úti célt, hasznos programot keresnek. Ebből a sokévnyi dokumentációs anyagból (nagyjából ötezer fotóból) összeválogatott kis „csokor” várja az érdeklődőket augusztus végéig a Nagykaposi Turisztikai Információs Központ Galériájában.

Zahorec László Paláston (Plášťovce) született. 16 éves volt, amikor a Kassai Ipari iskola diákja lett. “A Dombháti nevet először a magyar tanárom, Gyüre Lajos ragasztotta rám. Az volt a szokása ugyanis, hogy minden nevet megpróbált magyarosítani. Később már az osztályfőnököm, Stromp László is ezen a néven szólított. Egy ideje egyfajta megkülönböztető névként használom, mivel az internet világában viszonylag gyakori a Zahorec név. A középiskolából ritkán jutottam haza; a tanév alatt mindössze két alkalommal engedték haza a „nyugatiakat”, így ezekben az években a szünidők kivételével szinte alig voltam otthon. Úgy 17 lehettem, amikor szerelmes lettem egy nagytárkányi lányba, akkor kerültem először a Bodrogközbe. Idővel egyre sűrűsödtek ezek a látogatások, majd a házasságom révén új otthonommá vált ez a régió.”

A fiatal Lászlót megfogta a bodrogközi táj szépsége. Mivel gyerekkora óta szerette lencsevégre kapni a látottakat, új otthona egyben új múzsája is lett. „Nagyon szerettem a vidéket, ahol gyerekkoromban éltem. A dimbes-dombos tájakat, a sűrű erdőket, a közelünkben két kis patak is volt. Rengeteg élményt nyújtott a táj, ahol gyönyörű fotókat lehet készíteni. A Bodrogköz másféle természeti adottságokkal rendelkezik, itt azt hiszem, először leginkább a folyók – a Tisza, a Bodrog és a Latorca – szépsége fogott meg. Tetszett a sík táj és a dombok.

Könnyen beilleszkedtem az itt élők közé otthon és a munkahelyemen is, de persze az otthont nem lehet elfelejteni. Családommal mindig örömmel látogattunk el Palástra, ahol nyaranta több hetet is eltöltöttünk. Olyankor találkoztunk a családtagokkal, a rokonokkal, ám idővel egyre szűkebb lett az ismerősök köre, és egyre bővült a bodrogközi barátok köre. Félreértés ne essék: sohasem bántottak ott, egyszerűen csak elfelejtettek, hiszen már itt élek, ide tartozom: bodrogközi lettem…”

A nagykaposi tárlat bemutatja a fotós eddigi életútjának néhány állomását. Minthogy Zahorec László az elmúlt évek során szinte minden kulturális és közéleti eseményt megörökített, a bodrogközi élet fényképész nagykövetévé vált – ahogy ezt olvashatjuk egy róla megjelent írásban is. Fotósunkat ugyanis szinte minden érdekli, így jelen van a különböző témájú rendezvényeken, melyekről utólag a szükséges információkkal ellátott bőséges fotódokumentációt jelentet meg – sokak nagy-nagy örömére. Ezek a fotók egyébként gyakran szolgálnak segítségül e cikk írója számára is, amiért külön köszönet jár!

(bumm, mhk)

Forrás: bumm.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov