Úlohou včiel nie je útok na človek – rozhovor so včelárom Michalom Tokárom z Veľkých Kapušian

20. máj je Svetový deň včiel. Keď sa povie včela, predstavíme si med a niektorí aj žihadlo. Málokto si uvedomí, že včela má v kolobehu prírodného života veľmi dôležitú úlohu. Je najdôležitejším opeľovačom rastlín. Bez jej opeľovania by malo niekoľko desaťtisíc druhov rastlín problém sa rozmnožiť a ďalej existovať. Zmenili by sa prírodné podmienky natoľko, že by mohla byť vážne ohrozená aj existencia ľudstva.

Michal Tokár má 60 rokov a pochádza zo Stredy nad Bodrogom. Vo Veľkých Kapušanoch žije od rok 1981, čiže 39 rokov, včelárstvu sa venuje 26 rokov.

– p. Tokár, včelári majú spravidla podobný príbeh. Včely alebo záľubu vo včelárení zdedili po otcovi, dedkovi. Bol to aj váš prípad?

Nie, ani  môj otec ani môj dedko sa nevenovali včelárstvu. Obľúbil som si včelárstvo keď som mal 15 rokov, dosť skoro, a včelárstvo bol môj sen, ktorý som si splnil

Máte prehľad o tom, koľko máte včiel?

Počet včiel závisí od počtu rodín. Viem, koľko mám rodín, ale každá rodina má veľký počet včiel.

– Ako by ste charakterizovali život včiel? Aký je kolobeh ich života?

Život včiel závisí od matky resp. od kráľovny. Matka kladie vajíčka, z ktorých sa neskôr vyliahnu larvičky. O tieto larvičky sa starajú dospelí jedinci, resp. včely. Úlohou týchto dospelých včiel je aj zaviečkovanie larvičiek a udržanie ich pri  primeranej teplote. Držanie tejto teploty je dôležité z hľadiska vývoju a vyliahnutia včeličiek. V rámci svojej práce včely zároveň rozhodujú, čo bude z jednotlivých vajíčok, či to budú robotníčky, trúdy, alebo kráľovná.

– Koľko úľov máte?

Mám 25 úľov

– Čo býva rizikom pre včeliu rodinu?

Rizikom a najväčšou hrozbou sú roztoče, ktoré zničia celú vynaloženú prácu včelára.

– Prečo a kedy včely útočia na človeka? Ako sa správať, aby sme tomu predišli? Existuje taká prevencia?

Úlohou včiel nie je útok na človeka, ale patrí to k ich práci a ochrane rodiny. Niekedy je ťažké predísť útoku a nie vždy sa to podarí, ale vždy to závisí aj od danej situácie, ale v blízkosti včiel alebo úľov má byť človek kľudný a disciplinovaný v žiadnom prípade nie agresívny.

– Koľkokrát ročne sa med vytáča a aké druhy medu ponúkate Vy?

Med sa vytáča spravidla 3 x ročne. V ponuke mám med: repkový, agátový, a neskorý miešaný kvetový.

– Ako prezimujú včely? Chodíte za nimi aj počas zimy?

Počas zimy včely odpočívajú a vyžadujú si kľud. Včelár sa im snaží ten kľud zabezpečiť a nevyrušovať ich.

– Poznajú včely svojich majiteľov?

Majiteľov včely nespoznávajú. Avšak majú perfektnú orientáciu a z veľkej vzdialenosti spoznajú svoje úle.

Ocenenia ktoré ste získal?

Ukážem vám ho.

A na záver. Prečo je med zdravší ako cukor?

Je zdravší pretože v prvom rade obsahuje neskutočné množstvo vitamínov, ktoré človek potrebuje pre svoje zdravie, a tak isto obsahuje kyseliny, ktoré sú silnými antioxidantmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov