M(i)esto pre spoločné vzdelávanie

M(i)esto pre spoločné vzdelávanie je vzdelávací program občianskeho združenia eduRoma, do ktorého sa zapája Základná škola Jánosa Erdélyiho s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkých Kapušanoch.

Je určený pre mestá a obce, ktoré sú zriaďovateľmi škôl a tiež pre základné školy a školské zariadenia, ktoré sú realizátormi formálneho a neformálneho vzdelávania.

Hlavným cieľom programu je podnietiť, inšpirovať alebo napomáhať k tvorbe modelov a stratégií pre podporu inkluzívneho vzdelávania na lokálnej úrovni, šíriť ich do ďalších lokalít a prostredníctvom nich meniť povahu štátnej školskej politiky. 

V súčasnosti okrem Veľkých Kapušian sa do programu zapojili aj mestá Snina a Hlohovec.

Prečo Veľké Kapušany?

Viktor Teru je z Veľkých Kapušian. Aktuálne riadi pobočku medzinárodnej nadácie Roma Education Fund na Slovensku a je v poradnom tíme prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Predtým dlhé roky pôsobil ako terénny sociálny pracovník vo Veľkých Kapušanoch, kde aj realizoval rôzne projekty komunitného charakteru.  

Veľké Kapušany si vybral preto, lebo je viacjazyčné mesto a považuje za dôležité, aby sa aj vo Veľkých Kapušanoch realizovali takéto úžasné projekty.

V spolupráci s eduRoma, ktorá je rómska vzdelávacia mimovládna organizácia a ktorej víziou je inkluzívna spoločnosť prichádza do Veľkých Kapušian, kde budú implementovať unikátny projekt M(i)esto pre spoločné vzdelávanie. 

Viktor Teru a Vlado Rafael, ktorý je riaditeľ občianskeho združenia eduRoma sa stretli s primátorom mesta Petrom Petrikánom, zástupcom primátora Boczánom Ferencom a s pani riaditeľkou ZŠ J. Erdélyiho s vyučovacím jazykom maďarským. Tomuto stretnutiu predchádzalo niekoľko iných stretnutí, kde si načrtli komponenty a cieľ projektu.

„Veľmi si cením pozitívny a otvorený prístup primátora mesta a pani riaditeľky, ktorí si uvedomili unikátnosť tohto projektu, ktorý prispieva k modernizácii školy s participáciou všetkých zainteresovných,“ povedal Teru.

Dodal tiež, že „Tento projekt okrem iného poskytuje a poukazuje aj na dôležitosť inkluzívneho vzdelávania, ktoré žiaľ v praxi absentuje.“

Vzdelávací program M(i)esto pre spoločné vzdelávanie sa zameriava na rozvoj oblastí pri tvorbe inkluzívnej školskej politiky na lokálnej úrovni.

Program prináša so sebou aj mnohé benefity. Jedným z nich je aj to, že učitelia zapojení do tohto programu budú mať hradené všetky výdavky spojené s realizáciou a budú môcť okrem finančnej podpory vycestovať na študijný zájazd do zahraničia, kde budú môcť pozrieť dobré príklady z praxe týkajúce sa inkluzívneho vzdelávania.

Inkluzívne vzdelávanie je neustály proces. Každý projekt sa raz skončí, ale pani učiteľky zo Základnej školy J. Erdélyiho, ktoré budú zapojené do vzdelávacieho programu M(i)esto pre spoločné vzdelávanie budú môcť meniť prostredie školy, modernizovať a meniť školskú politiku na národnej úrovni a týmto sa Veľké Kapušany môžu stať mestom dobrých príkladov z praxe pre celú Slovenskú republiku,”dodal Viktor Teru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov